fbpx

Ruski “cyber-medvjed”

Firma za cyber-sigurnost “CrowdStrike” tvrdi da je APT29 povezana s Federalnom službom sigurnosti Rusije (FSB, što je njen akronim na ruskom). FSB je glavna ruska obavještajna agencija, izravni nasljednik nekadašnjeg KGB-a.

APT29 nije obična organizirana zločinačka organizacija. Riječ je o dobro obučenom i visoko kvalificiranom osoblju koje djeluje u okviru organizacijske sheme ruskih obavještajnih službi. Riječ je o grupi hakera okupljenih pod tim zajedničkim nazivom. Njihov je posao udarati u cyber‑svijetu, o čemu je svjedočila holandska obavještajna služba AIVD, zasad prva agencija koja je javno priznala da se infiltrirala u redove tih ruskih elitnih hakera.

APT29, kako je zajednički naziv za rusku cyber-grupu, svoje operacije provodi od 2014. godine, a cilj im je upadati u američke institucije kakve su Demokratska stranka, State Department ili Bijela kuća. U međuvremenu, firma za cyber-sigurnost “CrowdStrike” tvrdi da je APT29 povezana s Federalnom službom sigurnosti Rusije (FSB, što je njen akronim na ruskom). FSB je glavna ruska obavještajna agencija, izravni nasljednik nekadašnjeg KGB-a.

Grupa APT29 poznata je po više imena, poput “CozyBear”, “OfficeMonkey”, “Dukes” ili “CozyDuke”. Među metama napada koji im se pripisuju jesu razni američki think-tank centri, e‑mail adrese, Pentagon, nevladine organizacije, Vlada Norveške ili razna holandska ministarstva. Sada su im na popisu ciljeva istraživački centri u SAD-u, Kanadi i Velikoj Britaniji, u kojima se traga za vakcinom protiv virusa Covid-19. Zbog toga je ovih dana izdato zajedničko saopćenje ove tri države u kojem one ukazuju na djelovanje ruskih hakera koje je “potpuno neprihvatljivo”, kako je izjavio britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab. “Dok drugi slijede sebične interese nesmotrenim ponašanjem, Velika Britanija i njeni saveznici nastavljaju naporan posao pronalaženja vakcine i zaštite globalnog zdravlja”, dodao je Raab, direktno upirući prstom u Rusiju.

Dodato je i kako su ruski hakeri, da bi se domogli rezultata istraživanja vakcine protiv Covid-19, navodno koristili različite tehnike, od krađe identiteta do zlonamjernog softvera kako bi prikupili dragocjene informacije o cjepivu. /D. H./

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!