fbpx

Rusi i Arapi nepoželjni investitori u Kiseljaku

Rasistički krešendo kiseljački načelnik završava izjavom da kapital nema boje, vjere ili nacije, da država nije neki Bogom dani poslodavac, ali da će oni Hrvatsku uvijek prije izabrati negoli Ruse ili Arape. Ako ne neko iz Hrvatske, onda neka barem bude iz Evropske unije, rekao je Mladen Mišurić Ramljak za Slobodnu Dalmaciju. I ostao politički živ

Piše: Faris NANIĆ

 

Zanimljive reportaže donose hrvaćanski mediji povodom krize i vrlo vjerovatnog bankrota “Agrokora”, na šta već upozoravaju i neki vodeći ekonomisti. Tako se 17. aprila reporter Slobodne Dalmacije, inače negdašnjeg izrazito jugoslavenskog i provjereno komunističkog lista stasalog u Narodno-oslobodilačkoj borbi naroda i narodnosti Jugoslavije, dnevne novine – graditelja bratstva i jedinstva i socijalističkog samoupravljanja, obreo u bosanskom gradiću Kiseljaku. U skladu s odredbama Ustava Republike Hrvatske, pun brige za Hrvate izvan domovine, proćaskao je i s prvim čovjekom općine i njegovim savjetnikom.

“AGROKOR” ZNAČI USPJEH

Načelnik koji se zove Milović Ramljak, navodeći sve zasluge bankrotiranog koncerna za općinu kroz ulaganja u razvoj tvrtke “Sarajevski kiseljak”, te posljedično povećanje prihoda općinskog budžeta, pa time i razvoj Kiseljaka, izražava i zabrinutost stanjem kao i posljedicama za gradić kojem je na čelu samo trinaest godina. Što sve i ne mora biti sporno, od navodnog utrostručenja površine pogona (da li i proizvodnih kapaciteta?), do povećanja broja zaposlenih s poslijeratnih 100 na 300 (samo?), razvoja bosanskohercegovačkog brenda “Sky Cola”, koji je tržišno u Bosni navodno potisnuo i samu “Coca‑Colu”.

Njegov savjetnik, bivši HDZ-ov član državnog Predsjedništva Ivo Mijo Jović tvrdi da je od prijeratnih sedamnaest rasvjetnih tijela u cijeloj općini, danas, izgleda zahvaljujući HDZ-u, tim rasvjetnim tijelima, valjda, pokriveno 104 kilometra. Nije jasno, doduše, odnose li se ta 104 kilometra na duljinu ili površinu, što bi onda značilo da je riječ o kvadratnim kilometrima. Jović naglašava i da je od ulaska “Agrokora” u vlasničku strukturu “Sarajevskog kiseljaka” izgrađeno tri puta više stanova nego za vrijeme 45 godina komunizma. Ovi navodi, barem kako su predstavljeni, osim zbrke u slabo zainteresiranoj hrvaćanskoj javnosti, samom Joviću vjerovatno predstavljaju teškoću iznalaženja dvaju rješenja kvadratne jednadžbe.

Kao velik napredak, načelnik Milović Ramljak navodi i da se uredilo korito rječice Lepenice i napravio most! Jović je, u maniru pravog ispodprosječnog, ali standardnog kadra HDZ‑a dometnuo da je u gradu 1.100 više zaposlenih nego 1990. godine i da je Kiseljak jedna od rijetkih “hrvatskih” općina koja nije gubila stanovništvo. Unatoč zabrinutosti, postoji dašak optimizma kod dvojice HDZ-ovaca. Oni, naime, za razliku od Visokog i Zenice, nisu ekonomski razvoj temeljili samo na jednom sistemu, pa nisu, tvrde, ovisni o sudbini “Agrokora”, iako mu priznaju da je privredna kičma općine.

Da je sve ipak “šuplja” priča, potvrđuju oba ova “lidera” upoznajući zabrinutu hrvaćansku javnost, posebno onaj njezin hrvatski dio koji jako brine za sudbinu dijaspore, da su druga dva “ekonomska” stupa – rad u institucijama BiH (zajedničkim, kako ih oni zovu, baš kao i Dodik) i kasarna Oružanih snaga BiH, iz koje se, doduše, zbog NATO standarda, otpuštaju profesionalni vojnici stariji od 35 godina. Doista, zdravi ekonomsko-razvojni stupovi i pravi razlozi za više zaposlenih nego prije rata. Vrhunac nesvjesne hipokrizije ovog neukog dvojca jeste i Milović‑Ramljakova izjava kako on ima informaciju da je Todorić namjeravao, po već ustaljenom obrascu, založiti kompletnu tvornicu za hipotekarni kredit, no, srećom, kriza se ubrzala i plan nije prošao.

Po izbijanju krize “Agrokora” u svoj svojoj raskoši počele su spekulacije o eventualnom novom vlasniku punionice. Mahala, pardon, ulica spominje “Coca-Colu”, koja u Blažuju ima svoju tvornicu ili “Karlovačku pivovaru”. Kiseljački načelnik upozorava da bi “Coca‑Cola” prvo ugasila liniju “Sky Cole”, što znači stotinu zaposlenih manje. Time bi otišao jedan temelj jednog ekonomskog stupa uspješnog, na radu u NATO i “zajedničkim” institucijama, stvarno baziranog HDZ modela.

Zato je šapa koju je hrvatska država preko “lex Todorić” stavila na “Agrokor” bila poput apaurina za Kiseljak, tvrde dalje ovi lokalni rukovodioci. Nije bitno što taj “lex specialis” neće, osim prijeko potrebne pauze do lokalnih izbora u Hrvatskoj, donijeti ikakvo rješenje za bankrot “Agrokora”, a po svojoj prilici i “Sarajevskog kiseljaka”, koji je “Agrokor” kao sve svoje firme i najveći dio drugih dobavljača plaćao mjenicama s regresnim pravom (dakle, pravom imaoca mjenice, najčešće faktoring‑društva kome je indosirana ili avalirana mjenica da se naplati od povjerioca kojem je “Agrokor” izdao mjenicu). Bitno je da se majka Hrvatska pobrinula za svoje Hrvate u rasejanju u Bosni, u kojoj su “konstitutivan” narod.

NACIONALNO I VJERSKI PRIHVATLJIV KAPITAL

Međutim, dvojac iz snova nadmašio je sebe i svoje političke mentore izjavom da je daleko veća bojazan i u gradu i u njegovim strukturama, onim hrvatskim valjda, ako bi došli Rusi ili Arapi, kako tvrdi reporter bivše komunističke novinarske uzdanice. Rusi na krilima banaka kod kojih se “Gazda” naveliko zadužio dok Arapi kupuju sve živo u sarajevskom prstenu, a vode su im posebno na meti, upozorava, za dijasporu jako zabrinuta Slobodna Dalmacija. Ovako podmetnut rasizam, koji možda neuki kiseljački lokalni šerifi i ne shvataju, nije mogao, osim ako nije namjerno pušten, promaći reporteru, a posebno ne urednicima u Slobodnoj Dalmaciji.

Ovaj rasistički krešendo kiseljački načelnik završava izjavom da kapital nema boje, vjere ili nacije, da država nije neki Bogom dani poslodavac, ali će oni Hrvatsku uvijek prije izabrati negoli Ruse ili Arape. Ako ne neko iz Hrvatske, onda neka barem bude iz Evropske unije, rekao je Mladen Mišurić Ramljak za Slobodnu Dalmaciju.  I ostao politički živ. Jer, eto, iako kapital, kako su ga podučavali na partijskim kursevima, nema navedene atropoidne osobine, osim evropskounijskog i hrvaćanskog, niti jedan drugi ovom uspješnom načelniku nije ni pao na pamet.

Dakako, osim onog koji mu smeta. Nema spomena o turskom, kineskom, američkom, australskom ili brazilskom, da ne kažemo nigerijskom kapitalu. To, iz njegove općinske perspektive, a i rakursa njegovog savjetnika s kratkim stažom u Predsjedništvu, i ne postoji. Kako to dva općinska uhljeba, Hrvata po profesiji, misle prihvatiti Hrvatsku kao poslodavca usred druge države u kojoj stoluju, nije ni njima baš jasno, ali su svoje rekli i time potvrdili svoje hrvatstvo i time opravdali svoje postojanje i plaće na budžetu u koji ne uplaćuju samo Hrvati.

Osim načelnog pitanja o tome koja je to zemlja kiseljačkim Hrvatima domovina da bi se o njima trebala brinuti čak i kao poslodavac, a koje se u Hrvatskoj, već iz elementarne građanske pristojnosti ne pita, iako se sve više “reži” na Bosance, i to ne na Husu i Muju, već Hrvoja i Miju, druge se dileme nameću nakon ovakvih izjava jednog općinskog načelnika i njegovog savjetnika. Prvo, da je neki kiseljački Bošnjak na funkciji izjavio kako preferira, recimo, azerbejdžanski kapital za ulaganja u “Sarajevski kiseljak”, bio bi napadnut sa svih strana, neštedimice. Jest da Bošnjaka baš i nema na funkcijama u ovoj “hrvatskoj” općini, jest da su majorizirani, jest da je njihova medijska snaga zanemariva, čak i u Bosni, međutim, jedna takva moguća izjava izazvala bi i samu hrvaćansku predsjednicu da ozbiljno upozori Evropu na opasnosti od islamskih terorista i boraca i “drukčijeg” islama u Bosni i Hercegovini. Kako Evropa njezine epistole i poslanice i inače ozbiljno shvata i na njih promptno reagira, dokazuje koliko se Evropska komisija ustrtarila i odmah “dejstvovala” nakon njenog pisamceta zbog gužvi na slovenačko-hrvaćanskoj granici izjavom kako nema komentara.

Arapima je glavni cilj sarajevski prsten u kojem “kupuju sve živo”, a “voda im je najvažnija”, tvrde ovi HDZ lokalni uspješnici. I to je problematično, sve dok ta voda nije cilj drugima – Hrvatskoj ili nekome iz Evropske unije. Milović Ramljak mora da je sjedio na ušima kada su na partijskim kursevima govorili o konkurentnosti i rušenju barijera finansijskim tokovima i kapitalu. Ili možda nije. Promotri li se evropska nevoljkost ulaska kineskog, recimo, kapitala na “njenu” teritoriju koja se gotovo ima smatrati agresijom, dok je u obratnom slučaju, ako za njega tzv. Stari kontinent (šta je onda Azija sa svojim civilizacijama?) više ima snage, zapravo prosvjećivanje i napredak. Kiseljački dvojac možda samo reflektira neke stavove s partijskih političkih kurseva u skladu s promjenom paradigme u Evropi, barem kako ju oni i njihovi partijski šefovi u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj vide.

Drugo, ako je sekundarni izbor kiseljačkog načelnika neko iz Evropske unije, onda valjda to znači da od Arapa i Rusa “ugroženi” kiseljački Hrvati ne bi imali ništa protiv jednog investitora iz Pazardžika u Bugarskoj ili Târgu Mureșa u Rumuniji. Ili možda ipak bi. Taj sitniji detalj Slobodna Dalmacija nije se potrudila razjasniti kod ovog kiseljačkog dvojca na pariće bez kormilara. Naime, da se i to razjasnilo po kriterijima kiseljačkih čelnika, rasistički bi se sentimenti razlili iz Srednje Bosne širom Srednje Evrope. A možda i šire.

 

PROČITAJTE I...

Uspjeh vojne industrije u narednim godinama garantira i razvoj novih proizvoda, među kojima su samohodna haubica, koja je već u fazi testiranja i čiji bi prototip trebao biti završen do kraja ove godine, te razvoj prve bosanskohercegovačke puške koji bi također trebao biti završen u ovoj godini

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • MPP 09.05.2017.

    U vasim novinama izgleda ne gaji se pravopis bosanskog jezika nego odfrljoke pise kako ko hoce.Nisam ni ja nesto plaho pismen ,ali mi kazemo SIJATI,a ne SEJATI,znaci RASIJANI,a ne RASEJANI.Isto tako redovno za Novu godinu sve bosanske novine pisu”Veju,veju pahulje…”.Valjda “Viju,viju pahulje…”. Pored toga ima jos izraza koji su se apsolutno odomacili-obustaviti,umalo,peterica…Znam da je to gramaticki ispravno ,ali je vala seljakluk.

    Odgovori

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!