fbpx

Riječ “Bosniaco” nikad se nije dovela u vezi s nečim lošim

Veliki iskorak, koji bi trebao mnogo značiti Bošnjacima u Italiji, jeste uspostavljanje Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji, čije će otvorenje biti 30. novembra u gradu Biella, gdje će ujedno biti i njeno sjedište

 

 

Piše: Admir LISICA

Bošnjaci u Italiji većinom naseljavaju sjever ove zemlje, a koji se kroz historiju smatrao bogatijim i prosperitetnijim područjem. Zajednica Bošnjaka u Italiji broji nešto više od 40.000, što nije mali broj, ali nije ni veliki u odnosu na stanje u nekim drugim evropskim zemljama u kojima Bošnjaci žive. Iako nisu brojna manjinska zajednica, kroz različite aktivnosti oni uspijevaju očuvati i ojačati poveznicu s domovinom Bosnom i Hercegovinom.

Izuzmu li se pojedinačne sudbine i sporadični doticaji bošnjačke i italijanske kulture, prvi susret Bošnjaka s Italijom u modernom vremenu odigrao se tokom Prvog svjetskog rata, kada su bošnjački vojnici ratovali kao dio austrougarskih trupa na sjeveru ove zemlje. Arnel Nasić, koordinator Mreže mladih u Italiji, navodi da je u prošlosti učinjena svojevrsna nepravda prema bošnjačkim vojnicima jer ih se u javnosti predstavljalo “kao Austrijance”. Ipak, u posljednje vrijeme u italijanskoj javnosti raste interes za ratnim događajima u kojima su učestvovali Bošnjaci.

“Ako je period koji gledamo period nakon odlaska Osmanlija s naših prostora, onda je prvi dodir koji Bošnjaci imaju s Italijom njihov prvi ‘dolazak’ tokom ratnih zbivanja u Prvom svjetskom ratu, kada su ratovali za Austro-Ugarsku u sjeveroistočnoj Italiji. Historijski gledano, Bošnjaci su učestvovali u nekim od najbitnijih bitaka tog rata, no, nažalost, historija ih je često zapisivala kao Austrijance. Ipak, u posljednje vrijeme javlja se sve veća zainteresiranost za Bošnjačku regimentu, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u italijanskoj javnosti. Nedavno je izašao roman Il battaglione Bosniaco, čiji su autori Italijani Zanon Daniele i Curcio Valerio, a što je još jedan dokaz zanimanja za ovaj dio zajedničke historije. Što se novijeg vremena tiče, tokom postojanja Jugoslavije Italija nije bila zemlja u koju su u velikom broju emigrirali ljudi iz Bosne i Hercegovine. Masovniji dolazak Bošnjaka u Italiju zabilježen je tek tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, a i poslije. Ipak, iako je dolazak bio masovniji, situacija u Italiji znatno je drugačija od one u Austriji, Njemačkoj i Švedskoj, naprimjer, gdje je Bošnjaka znatno više. Tokom agresije Bošnjaci prisutni u Italiji aktivno su se trudili predstaviti italijanskoj javnosti sliku tragedije koja se odvijala u Bosni i Hercegovini. Većina takvih aktivnosti, kao što su izložbe, okupljanja, predstave, bile su spontanog i nezvaničnog karaktera, no počela su se formirati i prva udruženja koja su nastojala aktivno promovirati sve u vezi s Bosnom”, priča Nasić.

Činjenica da Bošnjaci u Italiji nisu koncentrirani na jednom području diktirala je tempo i način njihovog organiziranja. Predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji i član Upravnog odbora udruženja “Stećak” iz Verone Nermin Fazlagić objašnjava kako ovo udruženje pokušava očuvati našu kulturu i tradiciju u Italiji.

“Generalno govoreći, kako je Bošnjaka bilo relativno malo u Italiji i zato što su bili rasuti po cijeloj zemlji, te zato što nije postojala Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji, nije se nikada uspostavilo veće bošnjačko udruženje ili koordinacija udruženja – sve do sada. Jedino udruženje koje u svom imenu nosi i naziv ‘kulturno’ jeste udruženje ‘Stećak’ iz Verone. Njegovi su ciljevi da promovira sevdalinku, da njeguje našu historiju, tradiciju i folklor, da organizira putovanja na mjesta koja su obilježila bošnjačku historiju, kao što su bošnjačko mezarje – ‘cimitero bosniaco’ u mjesto Foza, u regiji Veneto, gdje su našli vječni smiraj kosti Bošnjaka poginulih na italijanskom frontu u Prvom svjetskom ratu. Ovo udruženje osnovano je prije dvije godine”, kaže Fazlagić.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu očekuje se organizacijski iskorak među Bošnjacima u Italiji, a razlog tome jeste i zvanično osnivanje Islamske zajednice Bošnjaka u ovoj zemlji, koje će se održati ovog mjeseca.

“Što se tiče vjeronauke, koliko nam je poznato, osim ‘Stećka’, koji organizira i mektepsku nastavu, udruženje ‘Ljiljan’ iz Angolo Termi također ima redovnu mektepsku nastavu, kao i udruženje ‘Biella’ iz Bielle. Vrijedno spomene je što udruženje ‘Ljiljan’ organizira i časove bosanskog jezika za djecu bosanskih korijena u prostorijama državnih italijanskih škola, a isto tako, već dvije godine zaredom u sedmici obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici organizira ‘Marš mira na Alpama’ s italijanskim ‘Alpinima’, s općinama u regiji Val Camonica i predstavnicima katoličke crkve. Mnogo veći iskorak, koji će dosta značiti za Bošnjake u Italiji, jeste uspostavljanje Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji (IZBI), čije će otvorenje biti 30. novembra u gradu Biella, gdje će ujedno biti i njeno sjedište. Trenutno, IZBI čine tri džemata: džemat Biella, džemat Angolo Terme i džemat ‘NUR’ iz Verone. Osim džemata u Bielli, koji posjeduje mesdžid za svoje potrebe, ostala dva džemata trenutno nemaju vlastite objekte, što bi se uskoro trebalo promijeniti jer je iskustvo Bošnjaka u svijetu pokazalo da nema napretka vjerskog života bez mjesta gdje se mogu okupljati i slobodno ispoljavati svoju vjeru. Ove je godine Islamska zajednica Italije dobila svoje koordinatore za Mrežu mladih, projekt Rijaseta za omladinu, a koordinatori su Mirela Hozanović i Arnel Nasić. Mreža, iako mlada, već je u saradnji s džematom ‘NUR’ organizirala koncert Armina Muzaferije u Veroni, koji je bio događaj za pamćenje”, ističe Fazlagić.

Ono što Fazlagić ističe kao nedostatak jeste to što Islamska zajednica u Italiji nema stalne imame u svojim džematima. Koliko bi za džemate značilo prisustvo imama, govore i ramazanske aktivnosti, zbog čega imami dolaze iz domovine. Ipak, iako uz mnoge prepreke, Bošnjaci u Italiji, kaže, imaju značajnu reputaciju, čemu sasvim sigurno doprinose i naši najbolji fudbaleri Miralem Pjanić i Edin Džeko.

“Nažalost, Italija još nema svog stalno nastanjenog imama, osim u ramazanu, kada sva tri džemata redovno organiziraju i klanjaju teravije. Tokom ramazana su velika radost i javni iftari koji uvijek uspiju okupiti mnogo ljudi, a specifičnost Italije jeste u tome što na svakom iftaru u Bielli, Angolo Termi i u Veroni uvijek bude i predstavnik katoličke crkve, s kojom svi džemati veoma rado sarađuju i u čijim očima uživaju veliki ugled”, kaže Fazlagić.

Bošnjaka u Italiji ima približno 40.000 i  u tom su smislu mala zajednica. “Iako brojčano mali, ipak bih rekao da smo u dobrom položaju, u smislu da se riječ ‘Bosniaco’ nikad nije dovela u vezi s nečim lošim. U tom smislu, jačanju našoj reputaciji mnogo nam pomažu i fudbalske zvijezde Edin Džeko i Miralem Pjanić, koji su posljednjih godina našli svoj dom u Italiji. Da smo zajednica koja uživa veliki ugled, govori i podatak da na godišnjici obilježavanja bitke na ‘Melettama’ (planine u regiji Veneto, iznad grada Vicenza) dolazi visoka vojna delegacija kako austrijska, tako i italijanska, naravno i naša. Bilo je nezaboravno iskustvo vidjeti obraćanje italijanskih i austrijskih oficira, koji nakon više od 100 godina gaje spomen na junačku hrabrost Bošnjaka.

Na komemoraciji je, osim austrijskih i italijanskog svećenika, bila i delegacija Islamske zajednice, koja je pred svim prisutnim proučila dovu za šehide. Samim tim činom, prisustvo i bošnjačko iskustvo islama u Italiji pomažu međuvjerskom dijalogu i toleranciji pa smo nemalo puta čuli ljude koji kažu da im se slika islama poboljšala nakon kontakta s Bošnjacima. Za kraj, vrijedi spomenuti da je bošnjačka priča u Italiji tek na početku, s prvim ozbiljnim udruženjima, a IZBI tek je u formiranju, a put ispred nas sigurno neće biti lagahan. Ipak, s velikom željom, s ovakvom omladinom, s podrškom kako Sarajeva, tako i italijanskih institucija, uz dovu Svevišnjem da nam olakša put, svjesni smo da od nas samih zavisi kako će izgledati stranice započete ‘bošnjačke priče’ u Italiji”, konstatira Fazlagić.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!