fbpx

Reisu-l-ulema Kavazović: U ovakvim vremenima ostati u kući, u svom mjestu, najveći je stepen dobročinstva

Ostati u kući, u svom mjestu, ovih dana - najveći je stepen dobročinstva i odgovornosti, jer Zemljom odjekuje poruka: Ostanimo u kući i spasimo čovječanstvo - poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u današnjoj hutbi koju je održao u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

To je bio drugi džuma-namaz otkako građani žive u uvjetima vanrednog stanja na Zemlji, usljed pandemije koronavirusa, a reis Kavazović je kazao da je nevolja koja je pogodila svijet veliko iskušenje kojega vjernici treba da prihvate, s uvjerenjem da je ono od Boga.

– U ovoj situaciji još jednom smo se uvjerili u istinitost suneta, u oporuku pejgambera Muhammeda, a.s., koji nas je poučio čistoći tijela. Zato, uzimajmo abdest što više i makar pet puta dnevno perimo naše ruke i naša lica, potirimo naše glave i perimo naše noge – kazao je Kavazović.

Podsjetio je na riječi Poslanika a.s. koji je kazao: Ako čujete da se u nekom mjestu pojavila kuga, nemojte ići u to mjesto, a ako ste se zatekli u mjestu u kojem se pojavila kuga, nemojte napuštati to mjesto“ – shodno tim riječima i Kavazović je pozvao ljude da ostanu u svojim domovima, u mjestima njihova boravka.

Također, reis Kavazović je naglasio da i u kriznim situacijama treba stalno tražiti izlaz i prevladavanje kušnjii, da se traga za najboljim rješenjima i za izlazima i da to traganje nikada ne smije prestati, čak i kada bi nastupao Sudnji dan.

Mi moramo razmišljati, kazao je, i o našim planovima za bližu budućnost. Ne smijemo gubiti vjeru, nadu i razum, jer čovjek je biće vjere, nade i razuma. Proljeće je, pa bismo trebali zasaditi naše drvo, posijati sjemenje na našim oranicama i u našim vrtovima. Ovo je vrijeme sjetve.

– Pozivam sve, koji ne spadaju u rizične grupe da, dok ljekari vode borbu s virusom, obradimo naša polja i naše bašče. Neka svako zasije svoj vrt. Bog nam uvijek šalje znakove i trebamo se naučiti čitati Njegove poruke. Sada je vrijeme da stanemo, da pogledamo u zemlju, da je uzmemo u ruke, da ponovo osjetimo njen miris. Sjetimo se, od nje smo stvoreni, u nju ćemo se vratiti. Ona je naše tijelo i iz nje je naša hrana – poručio je Kavazović.

Učinimo, dodao je, ono što se od nas traži, a potom se oslonimo na Allaha „odbacimo lijenost i zanemarivanje obaveza – naša vjera je vjera obaveza, dužnosti prije prava, rada prije nade, zdravlja prije obreda, čistoće prije molitve“.

U skladu s instrukcijama nadležnih vlasti, ali i Instrukcijom Islamske zajednice o postupanju u okolnostima vanrednog stanja, u svim džamijama u Bosni i Hercegovini, pa tako i u Gazi Husrev-begovoj, džuma – namazu prisustvuju samo imam, mujezin i članovi džematskog odbora.

(FENA)

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!