fbpx

Raspada li se “građanski” blok u Tuzlanskom kantonu

SBB-a navode da koalicija nije upitna, dok iz SDP-a poručuju da nije isključeno traženje novog koalicionog partnera

 

Piše: Alma ARNAUTOVIĆ

 

Formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu (TK) propalo je uoči prošlosedmičnog nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine TK, kada je Savez za bolju budućnost (SBB) prekršio raniji dogovor u vezi s izborom Mahira Mešalića iz Demokratske fronte (DF) za člana rukovodstva Skupštine iz reda bošnjačkog naroda.

Iz SBB-a, koji je član koalicije tzv. građanskog bloka, odnosno “Bloka 19” zajedno sa Socijaldemokratskom partijom (SDP), koja je u TK osvojila najveći broj mandata, DF-om, Našom strankom i Strankom za BiH, i zajedno imaju tijesnu većinu od 19 “ruku”, kazali su da nisu imali zajednički stav u vezi s izborom kandidata iz DF-a. S druge strane, Stranka demokratske akcije (SDA) i Pokret demokratske akcije (PDA) u Skupštini TK su u opoziciji i imaju 16 mandata.

Dok su pojedinci tvrdili da je ovim činom SBB-a građanski blok prestao postojati, drugi su to negirali, a treći su najavili mogućnost traženja novog koalicionog partnera. Četvrti su podsjetili na to da su od ranije upozoravali na nestabilnost navedene koalicije, a peti se nisu izjašnjavali.

Ipak, bez obzira na to što koalicija i dalje (formalno) postoji, činjenica je da je građanski blok pao na prvom ispitu.

“Predstavnik SBB-a jasno je rekao da ne podržava kandidata iz reda Bošnjaka iz DF-a, što znači da je zakočen proces izbora skupštinskog rukovodstva”, izjavio je Mešalić i dodao da se o mogućoj prekomopoziciji skupštinske većine treba pitati SDP, jer oni, zbog najvećeg broja mandata, vode proces uspostave koalicije u TK.

“Za nas konkretno to znači da je SBB drugi put iznevjerio dogovor između nas 19 i smatramo da SBB, što se tiče DF-a, nije dio priče o građanskom bloku. Prvi put iznevjerili su dogovor na kolegiju Skupštine, kada su se svrstali zajedno s PDA i SDA prilikom glasanja o terminu održavanja sjednice. Da i dalje postoji koalicija, bila bi drugačija reakcija SBB-a, ali SDP treba pitati da li se građanski blok raspao. Što se tiče DF-a, jedan od potencijalnih koalicionih partnera glasao je u suprotnosti s dogovorom koji je ranije postignut”, obrazložio je Mešalić.

Iz SDP-a su naveli da su na unutarkoalicionim razgovorima, u danima uoči nastavka konstituirajuće sjednice, sve dogovorili, da su vjerovali da imaju 19 zastupnika i da su s njima, u skladu s Poslovnikom i Ustavom TK, mogli izabrati predsjednika i potpredsjednika Skupštine i time otvoriti proces u vezi s formiranjem buduće vlade.

“Praktično, 10 minuta pred početak sjednice dobili smo obavještenje od Kluba SBB-a da oni, prema instrukcijama iz Sarajeva, ne mogu podržati kandidata DF-a za potpredsjednika, odnosno predsjednika Skupštine, i to znači da mi nemamo 19 zastupnika, mada kolege iz SBB-a kažu da to ne znači to, nego im je potrebna stanka da sve još jednom usaglase u Sarajevu. No, činjenica je da nemamo 19, nego 17 zastupnika”, izjavio je Dževad Hadžić (SDP).

Hadžić je rekao da SDP, između ostalog, može razmišljati o varijanti traženja novog koalicionog partnera, a na pitanje da li će to biti SDA ili PDA, odgovorio je: “Nisam rekao ni SDA, ni PDA, nego da možemo tražiti neke druge varijante. Vidjet ćemo.”

Nedžad Hamzić (SBB) izjavio je da ne govori u ime Kluba SBB-a, nego “u ime 19, većine, i da su se dogovorili da nemaju usaglašen stav ko će biti predstavnik iz reda bošnjačkog naroda za rukovodstvo Skupštine TK”.

“U tom se momentu nismo mogli dogovoriti”, izjavio je Hamzić i negirao da je ovo kraj građanskog bloka: “SBB ostaje u toj priči. Dali smo podršku SDP-ovim kandidatima iz reda srpskog i hrvatskog naroda. Mi sad za sad nemamo kandidata i te razgovore nismo završili. Moguće je da SDP ponudi svog kandidata, Stranka za BiH, a možda i DF ponovo. Nije riječ o imenima, nego nismo postigli zajednički stav u vezi s kandidatom iz reda bošnjačkog naroda, dok kandidati iz reda srpskog i hrvatskog naroda imaju punu podršku svih u toj koaliciji.”

Hamzić je rekao i to da nema blokade, nego slijedi drugi krug razgovora i da se on nada da će se vrlo brzo riješiti to pitanje.

“Nema zatezanja. Cijela priča nije završena. Kratak je rok i ipak su to malo ozbiljnije priče nego što je samo pitanje predsjednika Skupštine. Treba ići jedan paket, da se svi relaksiraju i da imamo jedinstven stav kako bismo podržali bilo kojeg kandidata”, ističe Hamzić i dodaje da ovaj potez nije “uslov ni ucjena, nego pravilno i pravedno pozicioniranje SBB-a u ovoj koaliciji”.

Bego Gutić (SDA) podsjetio je da su iz stranke koju on predstavlja u TK i ranije u medijskim istupima najavljivali da ovakva koalicija od pet tzv. građanskih stranki i 19 zastupnika u Skupštini TK nije stabilna, pogotovo kada se pogleda heterogenost te koalicije i ko je čini.

“Vidimo da imamo i one stranke koje nekada nisu bile građanske, nego su bile narodnjačke, sasvim desničarske partije, tako da je to konglomerat koji ne može zajedno. Ovo nije znak da se građanski blok raspao. U narednom periodu vidjet će se da li će se oni konsolidovati i da li će imati zajedničke nastupe u Skupštini. No, evidentno je da o ovom, ne tako teškom pitanju izbora bošnjačkog predstavnika u rukovodstvo Skupštine, nisu imali konsenzus”, rekao je Gutić, dodajući da je SDA, politička partija koja je druga po izbornom rezultatu u TK, pozivala SDP da zajedno krenu u pregovarački proces u vezi s formiranjem vlasti i izborom buduće vlade, ali su iz SDP-a odbijali pozive.

“Vode se određeni pregovori na nivou centrala. SDA je kazala da su sve opcije u igri, da smo čak najavili odmah nakon Nove godine da ćemo izaći sa novim prijedlogom u vezi s koalicijama, a vidimo da smo prije nekoliko dana imali naziranje nove parlamentarne većine u Parlamentu FBiH. Sve to, čini mi se, ide u ovom smjeru da će ipak lijeve građanske opcije, SDP, a očekujem i DF, ući u koaliciju koja će, prema mom mišljenju, biti koalicijska vertikala od državnog do kantonalnog nivoa”, smatra Gutić.

Senad Alić (PDA), još uvijek predsjedavajući Skupštine, naveo je da nisu vodili pregovore o izboru kandidata za bošnjačkog člana.

“Informisan sam o nastavku pregovora i raspodjeli pozicija kada je u pitanju skupštinska većina od pet političkih subjekata”, naveo je Alić.

Na pitanje da konstatira da li ta većina od pet političkih subjekata i dalje postoji, Alić je rekao da ne može suditi o tome.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!