fbpx

Radončić upravo provodi terorističku “false flag” operaciju

U toku je svojevrsna “false flag” operacija nastala u nekoj od regionalnih obavještajno-političko-medijskih kuhinja, a kojih je Dnevni avaz dio. Insistiranje Radončićevih novina da se radi o prijetnjama koje navodno dolaze iz “radikalnih islamističkih krugova”, pokušaj da se u to involviraju Radončiću omražene osobe iz pravosuđa poput Meddžide Kreso, otvoreno korištenje kao izvora čovjeka kojeg su do jučer na stranicama Avaza nazivali umno poremećenom spodobom, pokušaj da se prijetnje iskoriste da bi se atakovalo na OSA-u, još jedinu državnu instituciju koja nije pala u šape antidržavne osovine Dodik – Čović – Radončić, i suluda namjera da se za sve to optuži ni manje ni više nego Bakir Izetbegović pokazuje da je na sceni nešto više od standardnog Radončićevog političkog beščašća i uobičajenog avazovskog propagandnog oportunizma

Poprilično zagonetan slučaj nedavne pojave dvaju antisemitskih grafita (nacističkog simbola svastike i riječi “Juden”) u Sarajevu i Tuzli izgleda da konačno postaje jasniji. Slučaj je od početka sasvim atipičan jer ne samo da se desio u državi i društvu u kojoj su ovakve vrste antisemitskih incidenata praktično nepoznate, ili što se odigrao gotovo istovremeno u dvama različitim gradovima, već i koincidencije da šovinistički grafiti nisu ispisani na zidovima jevrejskih vjerskih ili kulturnih ustanova nego na ulazima u haustore zgrada u kojima žive osobe jevrejske nacionalnosti (što sugerira dobru informiranost). Slučaj postaje još zanimljiviji ili čudniji radi onoga što je uslijedilo nakon njega, a što sugerira na uvod u paraobavještajnu “false flag” operaciju (podmetnute tajne akcije da bi se okrivio neko drugi, s ciljem inkriminacije političkih protivnika).

“AVAZOVO” KONSTRUIRANJE ANTISEMITIZMA

Prve naznake da se ovaj slučaj ili pokušava zloupotrijebiti od strane već dobro poznatih adresa ili da je tek dio njihovog daleko većeg i šireg plana mogle su se nazrijeti kada su, sedmicu nakon pojave ovih grafita, stigle prijeteće poruke na mobitel Ranka Debevca, predsjednika Suda Bosne i Hercegovine. I one su, iznenađujuće, bile antisemitskog sadržaja u kojem se Debevca nazivalo “cionističkim ćifutom” te mu se prijetilo radi “saradnje s Mosadom”. Interesantno da je i Jadranka Lokmić-Misirača, potpredsjednica VSTV-a Bosne i Hercegovine, također dobila poruke istog sadržaja. Iznenađujuće, jer smo sigurni da većina građana vjerovatno nije imala pojma da je Ranko Debevec po nacionalnosti Jevrej. Sama činjenica da neko poznaje brojeve telefona osoba iz vrha pravosuđa još je jedan pokazatelj neobično dobre informiranosti onoga koji je slao prijeteće poruke koje su, po riječima Debevca, počele s “U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!”

Naravno, ne treba ni spominjati da su mediji, naročito Dnevni avaz, odmah požurili da slučaj prijetnji Debevcu i Misirači povežu sa slučajem antisemitskih grafita, pa su ga označili kao “refašizaciju”. Dnevni avaz je ubacio u petu brzinu pa je u svom propagandnom stilu počeo čitav ovaj slučaj stavljati u kontekst izmišljene “državne mafije”, što je etiketa koju Radončićev medij koristi za svoje političke protivnike iz bilo koje sfere javnog života. I upravo je takav neprofesionalni i napadni medijski tretman ovog slučaja od strane Dnevnog avaza, tačnije Fahrudina Radončića, ono što je izuzetno indikativno u svemu ovome. Posebno upada u oči kako je Dnevni avaz tretirao najnovije prijetnje koje su ovih dana, navodno, opet dobili predsjednik VSTV-a BiH Milan Telgetija, potpredsjednica VSTV-a BiH Ružica Jukić i Jadranka Lokmić‑Misirača, Diana Kajmaković, tužiteljica Tužiteljstva BiH, i Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH.

Prema tumačenju Avaza, prijetnje su “nastavak provokacija” i upućuju se iz tzv. islamskih radikalnih krugova s ciljem da pravosuđe kazni zbog oslobađajuće presude Fahrudinu Radončiću. Međutim, na ovo se nakalemljuje konstrukcija da iza svega stoji član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sa željom, ni više ni manje, nego da se likvidiraju neistomišljenici. Da bi pojačao ovakve monstruozne tvrdnje, Radončićev Avaz ući će duboko u historijat familije Izetbegović i preraditi dio govora aktuelnog člana Predsjedništva BiH o neugodnom poslovnom iskustvu njegovog djeda s jednim Jevrejem. “Ovakva vrsta porodične ispovijesti, u kojoj se u negativnom kontekstu spominju Jevreji, dodatno utječe na maloumne mozgove pojedinaca, koji Debevcu već više puta upućuju prijetnje smrću na antisemitskoj osnovi”, ustvrdio je Avaz, pokušavajući da protiv Izetbegovića usmjeri ubojitu kombinaciju antisemitizma i islamskog radikalizma, ne bi li ga na koncu predstavili kao “čovjeka opasnih namjera”.

RADONČIĆEVA “DIRIGOVANA VARALICA”

Kao izvor za informacije o najnovijim prijetnjama (i suludim tumačenjima odakle one dolaze), Dnevni avaz se poziva na osebujnog i kontroverznog Josipa Šimića, koji je nedavno bio hapšen radi krivotvorenja službenih dokumenata. Zanimljivo, Šimić je bio osumnjičen da je Tužilaštvu BiH dostavljao dokumente, a za koje se ispostavilo da su krivotvoreni, o navodnim prisluškivanjima v. d. glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić, što nije ni najmanje zasmetalo Avazu da mu podari kredibilitet. No, da cijela stvar bude još tragikomičnija, upravo je Dnevni avaz prošle godine Josipa Šimića tretirao kao duševno poremećenu i emotivno nestabilnu osobu, nazivajući ga “dirigovanom varalicom” koja je poznata po “najbrutalnijim lažima”. Tada je Šimić za Avaz bio “vođen od državne mafije”, te je izmišljao “najprimitivnije spletke”, pa su u Dnevnom avazu pozdravili njegovo hapšenje, poručujući kako je “vrlo žalosna činjenica po časnu novinarsku struku da su takvu moralnu spodobu neki htjeli predstaviti kao profesionalnog novinara, ali, srećom, i to se razjasnilo”.

No, iznenađenja li, niti nepunu godinu dana kasnije, niko drugi nego upravo Dnevni avaz dojučerašnju “dirigovanu varalicu” predstavlja kao profesionalnog novinara! Da se radi o bilo kojem drugom mediju, ovo bi bilo ravno profesionalnom samoubistvu i gubljenju bilo kakvog kredibiliteta. Pošto je riječ o Dnevnom avazu, regionalnoj medijskoj kloaki, nikome nije niti čudan niti iznenađujući ovakav salto mortale jer je takvo “okretanje ćurka” praktično standardni modus operandi njihovog paraobavještajnog propagandnog rada.
Naravno, avazovski medijski tretman cijelog ovog slučaja nije nimalo slučajan. Duboka involviranost i povezanost Fahrudina Radončića s gotovo svim osobama koje se spominju, posebno Rankom Debevcem, a naročito s načinom na koji je Debevec zasjeo na funkciju koju danas obnaša, izuzetno je simptomatična za cijeli ovaj slučaj.

Treba se prisjetiti da je imenovanje Debevca bio svojevrsni skandal jer je pozicija predsjednika Suda BiH trebala pripasti kandidatu iz reda Bošnjaka, no ipak ju je dobio Debevec, koji je iz reda Ostalih, a uz pomoć preglasavanja u okviru VSTV-a, i to od strane tamošnjih Dodikovih i Čovićevih kadrova. Izbor Debevca, naravno, forsirao je (i vjerovatno političkim dogovorom omogućio) Fahrudin Radončić preko Dnevnog avaza, a sve je još indikativnije time što je Debevec bio jedan od triju članova Sudskog vijeća koji su sudili Radončiću zbog krivičnih djela ometanje rada pravosuđa i trgovine utjecajem, a što je završilo oslobađajućom presudom po Fahrudina Radončića i ostale. Bliske su i Radončićeve veze s još nekim osobama koje su dobijale ove “antisemitske” prijetnje, recimo Jadrankom Lokmić-Misiračom, čijeg je sina Radončićev SBB imenovao na mjesto direktora Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, ili Dianom Kajmaković, čiji je suprug, po političkoj liniji SBB-a, imenovan za direktora Međunarodnog aerodroma u Sarajevu. Da se, što se tiče Radončićevog Avaza, radi o sasvim neobičnoj i netipičnoj naklonosti pravosudnom aparatu, pokazuje i drastična razlika u medijskom tretmanu Radončiću simpatičnih osoba naspram, recimo, prave harange i javnog linča koji je Radončić preko Dnevnog avaza vodio i još vodi protiv Debevcove prethodnice Meddžide Kreso.

Kada se sve do sada navedeno uzme u obzir, cijeli ovaj slučaj počinje dobijati određene jako zabrinjavajuće konture. Naravno, možda ponajbolji dokaz da se radi o svojevrsnoj “false flag” operaciji nastaloj u nekoj od regionalnih obavještajno-političko-medijskih kuhinja, a kojih je Dnevni avaz dio, nalazi se upravo u pisanju samog Avaza. Insistiranje Radončićeve novine da se radi o prijetnjama koje navodno dolaze iz “radikalnih islamističkih krugova”, pokušaj da se u to involviraju Radončiću omražene osobe iz pravosuđa poput Meddžide Kreso, otvoreno korištenje kao izvora čovjeka kojeg su do jučer na stranicama Avaza nazivali umno poremećenom i politički instruiranom moralnom spodobom, pokušaj da se prijetnje iskoriste da bi se atakovalo na OSA-u, još jedinu državnu instituciju koja nije pala u šape antidržavne i antibošnjačke osovine Dodik – Čović – Radončić, suluda namjera da se za sve to optuži ni manje ni više nego Bakir Izetbegović kao navodno osoba koja svojim govorom o vlastitoj porodici inspirira takve prijetnje i tako dalje – pokazuje da je na sceni nešto više od standardnog Radončićevog političkog beščašća i uobičajenog avazovskog propagandnog oportunizma. Po svemu sudeći, svjedočimo pokušaju kreiranja opasne afere radi ostvarivanja određenih obavještajno-političkih ciljeva.

RADONČIĆEVA TAJNA OPERACIJA “TORNJAK”

Ovaj slučaj podsjeća na operaciju “Labrador”, tj. pokušaj tadašnje Kontraobavještajne službe (KOS) JNA da izvođenjem antisemitskih terorističkih napada u Zagrebu kompromitira Republiku Hrvatsku na svjetskoj sceni, te tako odloži njeno međunarodno priznanje. Operaciju “Labrador” pratila je dezinformativna operacija “Opera”, gdje se iz Beograda aktivno širila propaganda, slali lažni medijski izvještaji, propagandno djelovalo prema inostranstvu, izmišljale čitave nepostojeće hrvatske ekstremističke grupe koje su na sebe preuzimale odgovornost za antisemitske terorističke akcije koje je izvodio KOS i tako dalje. Nekako i ovaj čitav slučaj, nazovimo ga operacija “Tornjak”, zaudara upravo na istu obavještajnu kuhinju i iste metode.

Indikativno je pojavljivanje prvo “nacističkih”, a onda “islamističkih” motiva u grafitima i prijetnjama. Upravo je nametnuta simbioza tih dvaju termina danas najteža etiketa koju pojedinac ili neka grupa može dobiti i ne može biti slučajno da se ona tek tako pojavljuje. Također, ne bi bilo niti čudno niti neuobičajeno da se na kraju ustanovi da su osobe koje su pisale antisemitske grafite ili upućivale šovinističke poruke ustvari ili korisni idioti ili obični plaćenici onih koji cijeli slučaj pokušavaju politički kapitalizirati.

Iako je već sada sasvim uočljivo nekoliko ciljeva koji se žele postići konstrukcijom ove afere, međunarodna kompromitacija Bošnjaka kao naroda, ali i SDA kao autentičnog bošnjačkog političkog predstavnika, preuzimanje OSA-e kao jedine preostale državne institucije van kontrole antidržavne i antibošnjake osovine te učvršćivanje kontrole nad VTSV od strane antidržavne osovine Dodik – Čović – Radončić, za sada smo tek u prvim fazama operacije “Tornjak” na nivou grafita ili anonimnih prijetnji. Šta će se desiti ako se ova “false flag” operacija ne zaustavi na vrijeme i ako uđe u svoju drugu ili treću fazu u kojoj bi se zasigurno dešavali daleko ozbiljniji i režirani incidenti?

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!