fbpx

Prvi evropski “neboder”

Godine 2016. počela su nova iskopavanja, što je stručnjacima omogućilo da utvrde da je neobično visoka građevina zapravo bila palača člana plemstva Toleda. Jorge Morín, direktor kopa, objašnjava da je visina zgrade izračunata pomoću Pitagorine tehnike za udvostručavanje površine trga, a na preko 12 metara bila je prvi “neboder” ranog srednjeg vijeka. U devetom stoljeću, tokom razdoblja Al-Andalusa, kompleks je bio izložen velikim promjenama

Španski, engleski i njemački arheolozi proučavaju visigotsku palaču visoku 12 metara, sagrađenu početkom 6. stoljeća. Zbog medvjeda, divljih svinja i drugih životinja koje su vrebale u šumama koje su se protezale oko 30 kilometara oko Toleda, šef pokrajine odlučio je sagraditi veliku dvokatnicu za lov. Sto godina kasnije, crkva, skladište i nasip koji je punjen vodom iz planina izgrađen je pokraj dvorca i okružen zidom debljine više od dva metra. Mnogo godina kasnije ovo područje, koje je obuhvatalo pet hektara, postat će zaselak Arisgotas u pokrajini Toledo.

Tim koji broji više od 100 stručnjaka s nekoliko evropskih univerziteta na čelu s Isabelom Maríjom Sánchez Ramos iz Instituta za arheologiju Univerziteta u Londonu proveo je posljednje tri godine u obnovi ove enigmatske enklave. Na arheološkom nalazištu Los Hitos istraživači su iskopali više od 100 tijela i procijenili da je visina najviše zgrade iznad 12 metara. Tek u devetom stoljeću ovaj je rekord bio nadmašen minaretom visokim 20 metara u Cordobi, koji su dizajnirali mavarski arhitekti. Mnogo kasnije, u 16. stoljeću, lokalni seljaci u Arisgotasu stalno su dolazili preko masivnog kamenja dok su obrađivali zemlju, kamenje ili hitos, i tako su mjestu dali ime. Ti su blokovi obično nošeni u grad i korišteni u izgradnji kuća. U prvom desetljeću 20. stoljeća otkrivena je grobnica u alabasteru, a 1938. godine vlada španske republike poslala je tim stručnjaka da sve istraže. Međutim, arheolozi su tek sedamdesetih počeli iskopavati mjesto i svojim su nalazima razvili teoriju da je visoka zgrada bila crkva okružena kamenim grobnicama.

Godine 2016. počela su nova iskopavanja, što je stručnjacima omogućilo da utvrde da je neobično visoka građevina zapravo bila palača člana plemstva Toleda. Jorge Morín, direktor kopa, objašnjava da je visina zgrade izračunata pomoću Pitagorine tehnike za udvostručavanje površine trga, a na preko 12 metara bila je prvi “neboder” ranog srednjeg vijeka. U devetom stoljeću, tokom razdoblja Al-Andalusa, kompleks je bio izložen velikim promjenama. Crkva je, primjerice, pretvorena u džamiju s mihrabom. Stepenice su dodane paviljonu, dok su vrata zazidana. Kompleks je služio kao utvrđeni prostor za konjske zaprege. Kada je kralj Alfonso VI osvojio Toledo 1085. godine, sve je propalo, a mjesto je postalo obični kamenolom.

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!