fbpx

“Proud Boys”

U godini obilježenoj protestima protiv policijskog zlostavljanja Afroamerikanaca, “Proud Boys” organizirali su demonstracije protiv pokreta “Black Lives Matter”.

 

Donald Trump u prvoj je američkoj predsjedničkoj debati odbio osuditi bijelu nadmoć. Na pitanje je li spreman to učiniti, predsjednik je odgovorio “da” i pitao koga bi trebao osuditi. Njegov suparnik Joe Biden predložio je “Proud Boys”, grupu krajnjih desničara.

Kada je prije četiri godine Trump vodio kampanju za dolazak u Bijelu kuću, desničarski kanadsko‑britanski aktivist Gavin McInnes osnovao je “Proud Boys”, grupu koja u svoje redove prihvata samo muškarce. Svoju nacionalističku, antimuslimansku i mizoginsku retoriku šire internetom. Nekoliko mjeseci po osnivanju sudjeluju u demonstracijama krajnje desnice, noseći svoje prepoznatljive crno-žute majice.

Sebe opisuju kao “zapadne šoviniste” kojima je dosadilo izvinjavati se zbog “stvaranja modernog svijeta” i odbacivati ​​svoje veze s bijelim supremacizmom. Međutim, FBI ih klasificira kao “ekstremističku skupinu povezanu s bijelim nacionalizmom”, a SPLC, referentna institucija kada je u pitanju proučavanju ekstremizma u SAD-u, stavila ga je na svoju listu skupina koje propagiraju zločine iz mržnje.

Iako je McInnes u novembru 2018. prekinuo vezu s grupom, početkom 2019. godine tužio je SPLC zbog klevete.

U godini obilježenoj protestima protiv policijskog zlostavljanja Afroamerikanaca, “Proud Boys” organizirali su demonstracije protiv pokreta “Black Lives Matter”. U Portlandu, u državi Oregon, krajnje desničarska grupa nedavno je organizirala skup podrške Trumpu. Stiglo je oko 200 ljudi, od kojih su neki bili naoružani. Kad se o tome raspravljalo, Trump je još jednom okrivio “Antifu”, amorfni pokret aktivista povezan s ekstremnom ljevicom.

Trump je primijetio da je “neko” morao učiniti “nešto” s “Antifom” i ljevicom. “Ovo nije problem desnice, to je problem ljevice”, rekao je iako je direktor FBI-a Chris Wray objasnio da je “’Antifa ideja, a ne organizacija’”. Američki predsjednik odbacio je taj komentar i upozorio da je riječ o radikalnoj i opasnoj grupi.

Prije nekoliko dana Trump se obavezao da će “Antifu” i “Ku Klux Klan” proglasiti terorističkim organizacijama, a Odjel za nacionalnu sigurnost upozorava da su bijeli supremacisti “najupornija i najsmrtonosnija” nacionalna teroristička prijetnja s kojom se Sjedinjene Države suočavaju do 2021. godine.

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!