fbpx

Protjerivanje kladionica iz Sarajeva

Ako bi se realizirala inicijativa Skupštine Kantona Sarajevo da kladionice moraju biti udaljene najmanje 1.000 metara od vjerskih objekata i škola, s obzirom na negativne kockarske navike velikog broja stanovnika ovog kantona, nenaseljeni dijelovi oko Sarajeva doživjeli bi procvat, jer u glavnom gradu Bosne i Hercegovine kladionicu više ne bi bilo moguće postaviti.

Piše: Jakub SALKIĆ

 

Ako bi se realizirala inicijativa Skupštine Kantona Sarajevo da kladionice moraju biti udaljene najmanje 1.000 metara od vjerskih objekata i škola, Skakavac bi mogao postati prava atrakcija, jer bi se jedino tu mogla postaviti kladionica. A koliko su kladionice posjećena mjesta, sigurno bi privukao veliki broj posjetilaca, zaljubljenika u klađenje i prirodne ljepote. Općenito, nenaseljeni dijelovi oko Sarajeva doživjeli bi procvat, jer u Sarajevu kladionicu ne bi bilo moguće postaviti.

Naime, Zakon o igrama na sreću Federacije BiH propisuje da kadionice moraju biti udaljene od škola i vjerskih objekata najmanje 100 metara. Skupštinski zastupnik Sead Milavica predložio je inicijativu, koju je Skupština Kantona Sarajevo i usvojila, da se kladionice odmaknu na kilometar od škola i vjerskih objekata. Lijepa je to inicijativa, samo, bojimo će da će i ostati na tome, jer Skupština nije precizirala kako to realizirati. Možda kroz izmjenu Zakona o igrama na sreću FBiH? Ali pitanje je ko će pokrenuti izmjene Zakona i kada. Dakle, jedna zaista lijepa želja Skupštine, ali bez pokrića.

Ako se upustimo u analizu “šta bi bilo kad bi bilo”, odnosno kako bi u praksi izgledala ova inicijativa, onda je zaključak da u Sarajevu više ne bi bilo nijedne kladionice. Naprosto je nemoguće postaviti kladionicu bilo gdje u gradu a da se u krugu od 1.000 metara ne nađu makar jedan vjerski objekt ili makar jedna škola.

Ne morate biti stručnjak, uzmete kartu, linijar i šestar i sve će vam se samo kazati. Ako uzmemo kao primjer džamiju u Podhrastovima, na osnovu promjera karte izračunamo koliko je centimetara jedan kilometar, a zatim šestarom napravimo krug, vidjet ćemo da bi kladionica morala biti postavljena u Ulici Safvet-bega Bašagića (Baščaršija), Ulici Sedrenik mali, odnosno na kraju naselja Sedrenik, Ulici Patriotske lige u naselju Jezero i Čekaluši na Mejtašu, ali bi ih u neposrednoj blizini ovih lokaliteta dočekale nove škole i džamije. Ako nastavite praviti kružnice tako da svaka škola i svaki vjerski objekt budu centar, primijetit ćete da nema ni teorijske šanse da se postavi kladionica u bilo kojem naseljenom dijelu Sarajeva. Ako bi ova inicijativa zaživjela i našla svoje mjesto u Zakonu o igrama na sreću, kladionica u Sarajevu više ne bi bilo.

Uostalom, da se dosljedno poštuje Zakon o igrama na sreću, kojim je propisana minimalna udaljenost kladionice od škola i vjerskih objekata 100 metara, i sad bi bilo vrlo malo prostora za kladionice u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. /J. S./

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!