fbpx

Protiv “islamističkog separatizma”

Ali taj islamistički separatizam, priznao je predsjednik, uspio je ojačati tamo gdje je država nestala ili izgubila snagu, kao u 150 kvartova širom Francuske koji su sada označeni kao uporišta.

 

Francuska želi kontrolirati odakle dolazi strani novac kojim se finansiraju džamije u Francuskoj. Zato će Francuska okončati sve programe koje finansiraju treće zemlje, transformirat će nastavne programe u kojima sudjeluju nastavnici koje plaćaju strane vlade kako bi imali veću kontrolu nad njima i predmetima koje drže.

To je prošle nedjelje najavio predsjednik Emmanuel Macron predstavljajući svoju “strategiju za borbu protiv islamističkog separatizma”, izraza koji je nedavno izmislila francuska izvršna vlast čije značenje ostaje isto: “antidemokratski i antirepublikanski politički projekt koji u svom krajnjem stanju vodi do radikalizacije i koji, u svakom slučaju, predstavlja jednu od glavnih prijetnji sigurnosti i vrijednosti francuskog društva. Ovaj opasni nagon započinje u školama, u mjestima koja finansiraju strane sile s mračnim interesima, u samim gradskim četvrtima, često u depresiji i s problemima marginalizacije, droge i siromaštva koji stvaraju lakši plijen radikalizaciji onih koji se osjećaju napušteno od strane države”.

“Naš neprijatelj je islamistički separatizam”, rekao je Macron na kraju posjete jednom od kvartova u gradu Mulhouse u kojima se osjete problemi marginalizacije i radikalizacije. “Separatizam je nespojiv sa slobodom i jednakošću, nespojiv je s nedjeljivošću Republike i potrebnim jedinstvom nacije”, insistirao je.

Ali taj islamistički separatizam, priznao je predsjednik, uspio je ojačati tamo gdje je država nestala ili izgubila snagu, kao u 150 kvartova širom Francuske koji su sada označeni kao uporišta.

“Separatizam se hrani nedostatkom alternativne ponude na socijalnom, sportskom, školskom, kulturnom i zdravstvenom polju. Moramo ojačati i pratiti teritorijalne udruge i kolektivitete jer, kada Republika ne ispuni svoja obećanja, drugi je pokušavaju zamijeniti”, rekao je.

“Strategija” protiv “islamističkog separatizma” sastoji se od nekoliko stubova kojim se nastoji riješiti ove nedostatke. Jedan od Macronovih prioriteta jeste “obnoviti kontrolu i boriti se protiv stranih utjecaja, posebno u školama i mjestima bogoslužja”.

Prethodni članak

Bashir u Haagu

Sljedeći članak

Sveti Diego

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!