fbpx

Prosjački mentalitet Esada Durakovića

I ne samo da je ogorčen nego je ovaj put i razočaran i iznevjeren, i to “naročito neadekvatnim lošim odnosom arapskih zemalja prema BiH, u ovom slučaju UAE.

 

U protekloj sedmici pokrenuta je debata nakon pitanja zašto neke islamske zemlje, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, u ovim trenucima pomažu neke nama susjedne države, a zaobilaze Bosnu i Hercegovinu.

Dežurni intelektualac za pitanja Arapa Esad Duraković, kao i obično, ogorčen je čim se spomenu arapske zemlje, a ovaj je put ogorčen je jer je očekivao da BiH bude neka vrsta prioriteta kada je u pitanju pomoć prijateljskih zemalja.

I ne samo da je ogorčen nego je ovaj put i razočaran i iznevjeren, i to “naročito neadekvatnim lošim odnosom arapskih zemalja prema BiH, u ovom slučaju UAE. “Iznenadilo me da su UAE nedavno poslali devet tona medicinske pomoći Hrvatskoj, poslali su i Srbiji, a najavljuje se pomoć i Crnoj Gori. To je dobro da pomažu svi svima u nevolji, ali osjećam izvjesnu dozu gorčine da su izostavili BiH. Nije mi poznato da su neke druge arapske zemlje poslale pomoć u ovoj krizi BiH. Istovremeno mi u BiH njima prodajemo najkvalitetniju zemlju da grade svoja naselja, a oni nas zaobilaze u ovoj krizi”, kazao je Duraković za N1.

Čini se da je uvaženi profesor zaboravio da zemljište o kojem govori nije poklonjeno Arapima, oni nam nisu dužni sada činiti bilo kakve protuusluge jer je zemljište prodavano po debelim cijenama. Ovaj prosjački mentalitet, na kojem insistira Duraković, posebno dolazi do izražaja kad se razmotre stvarne investicione mogućnosti koje su ostavljene Arapima u BiH, o čemu je za Faktor govorio Bakir Izetbegović:

“Ne bih ulazio u analiziranje geopolitičkog momenta, komplikovanih odnosa u islamskom svijetu, motiva i odluka lidera UAE. Ono što znam jeste da se sve veze pojačavaju poslovnim vezama. Ako ljudi iz vladajućih porodica grade Beograd na vodi ili značajno investiraju u poljoprivredu u Srbiji, onda ih je lahko zamoliti da pomognu i humanitarno. Teško će to odbiti. Emirati vrlo lahko investiraju u Srbiji i Crnoj Gori, a pokušali su i u Bosni i Hercegovini, ali za sve što su pokušali dobili su odbijenicu, uz učtivo i temeljito objašnjenje zašto to nije moguće. A šta da rade s učtivim obrazloženjima? Oni su ponudili investicije i čude se što ih mi ne prihvatamo. To nije put da BiH stekne prijatelje, investitore, lobiste”, objasnio je Izetbegović.

Reisul-ulema Husein ef. Kavazović, kao istinski duhovni lider bošnjačkog naroda, također se odredio prema pitanju izostanka pomoći iz nekih arapskih zemalja: “Svjesni smo da je pomoć koja stiže i u zemlje okruženja vrlo često simbolične prirode i da će se u konačnici svi, pa i mi u Bosni i Hercegovini, morati osloniti na vlastite resurse i znanje, ali utoliko više razumijemo nezadovoljstvo velikog dijela bosanskohercegovačke javnosti koji su u ovome vidjeli lošu poruku bratskih i prijateljskih Emirata. Mi vjerujemo kako je ovo posljedica međusobnog nerazumijevanja politika i da je ova kriza najbolja prilika da se to stanje prevaziđe”, dostojanstveno je poručio reis Kavazović. /Z. B./

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • vlahomlat 08.04.2020.

    Bosnjaci su generalno nezahvalni ljudi. Ariapi su pomagali i pomazu ali jugobalije su rasisticki i neprijateljski nastrojeni prema Arapima. Da Arapi samo jedan dan citaju komentara na Klix.ba dovoljno bi bilo da vise nikada ne posalju pomoc u Bosnu.

    Odgovori
  • Mehmedalijabosnjak 10.04.2020.

    Ma, nisu mjerodavni ti komentari jer su udružene SH botovske ekipe koje su plaćene da siju turkovlahaluk i srbalijstvo pod lažnim profilima

    Odgovori

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!