fbpx

Proširenje zimske turističke ponude

Trenutno je u funkciji staza za djecu, a do kraja godine radovi će biti okončani i na drugoj, većoj stazi namijenjenoj iskusnim skijašima. U to je uključeno vještačko zasnježavanje i svi prateći sadržaji koje mora imati malo evropsko skijalište

 

Piše: Fahrudin VOJIĆ

Početkom ove godine Bosanska krajina dobila je još jednu vrijednu investiciju. Cazinski privrednik Muhamed Handanagić ostvario je prvi dio svoje zamisli da Cazin dobije moderan ski‑centar. Završena je prva faza projekta koja obuhvata izgradnju skijaške staze za djecu i početnike. Na ideju da izgradi skijaški centar u Cazinu Handanagić je došao zbog ljubavi prema skijanju. Do kraja godine radovi će biti okončani na drugoj, većoj stazi namijenjenoj iskusnim skijašima. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 450.000 KM.

“Cijela moja porodica je skijala i sin mi se aktivnije bavio skijanjem. Došao sam na ovu ideju, prije svega, iz ljubavi prema tom sportu i iz ljubavi prema svom djetetu. Ideja je intenzivirana kupnjom objekta pored ove ski-staze. Ideja se rodila prije desetak godina i tada smo podnijeli prvi zahtjev za izdavanje koncesije i izgradnju skijališta, da bi prošle godine došlo do potpisivanja koncesionog ugovora i realizacije ideje”, kaže Handanagić.

NA PROLJEĆE DRUGA FAZA PROJEKTA

Realizacija cijelog projekta podrazumijeva i vještačko zasnježavanje i sve prateće sadržaje koje mora imati malo evropsko skijalište.

“Mi ćemo već na proljeće, ako bude spremna sva projektna dokumentacija i ako dobijemo okolinske dozvole i ostalu papirologiju, krenuti u prosijecanje staze i postavljanje infrastrukture. Ta druga staza će biti duža za otprilike 5 ovih staza i bit će visinska razlika između starta i cilja oko 150 metara, a visinska razlika na ovoj stazi između starta i cilja iznosi 8 metara. Mi se nalazimo na takvom području gdje nema tolike nadmorske visine u odnosu na alpske masive i masive koji postoje u Zapadnoj Evropi. Međutim, skijanje kao sport i ulaganje u skijanje se nalazi u toj fazi da trenutno u svijetu imate zatvorene skijaške staze i skijanje u dvorani. Ove dvije staze će biti izgrađene po svim standardima i propisima FIS takmičenja, i to je najbitnije. To znači: kakva je staza u Austriji sa svim nagibima i pravilima, te zakonske procedure koje posjeduje, takva će biti i ova ovdje”, pojašnjava Handanagić.

U Krajini postoji još jedna skijaška staza s liftom na Oštrelju iznad Bosanskog Petrovca, koja nema vještačko zasnježavanje kao ona u Cazinu. I zbog ove prednosti, vlasnik ski-centra u Cazinu vjeruje u dobru poslovnu budućnost svog projekta.

“Odnedavno su i na Vlašiću postavljeni hidranti za umjetno zasnježavanje, kao i na Bjelašnici, a Jahorina je to ranije odradila. Kada se završi cijeli projekt, on će doprinijeti turističkoj ponudi Cazina, ali i cijelog Unsko-sanskog kantona. Osim lokalnog stanovništva, naša ciljna skupina jesu gradovi Split i Zadar zbog blizine i mogućnosti da budemo konkurentni u odnosu na hrvatska i evropska skijališta, jer ćemo biti mnogo povoljniji od njih. Naš lift je u prosjeku za oko 70 posto jeftiniji od ostalih. Mi trenutno imamo dnevnu kartu od 8 KM, na Vlašiću je dnevna karta 30 KM, na Jahorini 55 KM i na Bjelašnici 45 KM. Mi ćemo se truditi da skijanje kao hobi i sport razvijemo ovdje u Cazinu i Krajini. To je proces, jer mi nismo imali takmičara odavde i sada je potrebno najprije razviti ljubav i naviku kod naših građana za ovom vrstom sporta, a onda će oni to prenositi na svoju djecu i tako će nastajati skijaške škole, te ćemo s vremenom i u Krajini imati razvijene navike skijanja”, ističe Handanagić, dodavši da finansijski pokazatelji u ovih prvih mjesec dana rada ski-centra u Cazinu nisu impresivni. “Ovo je mala staza koja može primiti manji broj skijaša, ali djeca dolaze i tu vidim budućnost i razvoj skijanja na ovom području, a samim tim i ovog posla”, objašnjava.

RADOST ZA DJECU I MLADE

Kako vrijeme prolazi, na novu ski-stazu u Cazinu počelo je da pristiže sve više mališana koji su pod budnim okom starijih imali svoj prvi skijaški spust na novoj stazi. O njihovoj sigurnosti brine se provjereni tim.

“Ski-staza je osigurana nas petericom koji brinemo za sigurnost samih skijaša tu na dječijoj stazi. Kada bude i skijalište za odrasle, bit će nas u timu više. Roditelji nemaju šta brinuti za sigurnost djece, staza je u potpunosti osigurana”, kaže Zemir Ožegović, uposlenik ski-centra u Cazinu.

Na stazi smo zatekli mnogo djece koja su u pratnji roditelja došla iz nekoliko gradova Unsko‑sanskog kantona. Dževad Hamidović iz Bihaća sa suprugom i kćerkom prvi je put došao u posjetu novootvorenom centru u Cazinu.

“Ovdje je lijepo i dobro je organizirano. Prošli vikend smo od prijatelja čuli za ovu skijašku stazu i došli smo iz Bihaća da vidimo. Zadovoljni smo i za djecu je ovo super. Prije smo išli u Bosanski Petrovac na Oštrelj, ali ondje, kada nema snijega, ne možete ni skijati. Ovdje ima vještački snijeg i zaista mogu samo uputiti pohvale za to”, ističe Hamidović.

Šefik Muharemović iz Cazina doveo je svog unuka na skijanje i nije se, kaže, pokajao. Usluga i staza su odlični, a djeci je ovdje jako zabavno.

“Prvi put sam ovdje. Doveo sam unuke i mogu kazati da je odlično. Nismo mogli prije doći zbog obaveza iako smo blizu tu. Staza je prava i usluga je na nivou. Hvala organizatorima na ovako lijepom projektu”, kaže Muharemović.

Djevojčica Amelaida došla je iz Velike Kladuše. Ovo joj nije prvi put da skija, a ranije je s roditeljima odlazila na druge skijaške destinacije. Ono što je vidjela i doživjela na stazi u Cazinu, kaže, uvjerilo ju je da je ovo pravo mjesto za zimski odmor i rekreaciju.

“Skijam već nekoliko godina i ranije sam s porodicom odlazila na Vlašić. Danas sam prvi put došla ovdje i mogu reći da je staza bolja nego ona na Vlašiću. Što se tiče usluge, nije skupo. U ponudi imaju skijašku opremu, ali nije problem da donesete svoju i skijate”, kaže Amelaida.

U masi djece na skijama primijetili smo malog dječaka koji je hodao po stazi i igrao se na snijegu. Došao je iz Mostara da posjeti svog dedu koji ga je ugodno iznenadio i doveo ga na novootvorenu skijašku stazu u Cazinu. “Zovem se Arslan i dolazim iz Mostara. Tamo nema snijega i odavno se nisam igrao na snijegu. Lijepo mi je ovdje najviše zbog snijega, a možda se drugi put kad dođem odlučim isprobati stazu sa skijama.”

Iako je Unsko-sanski kanton turistima prepoznatljiv kao ljetna turistička destinacija, ovaj kanton ima potencijala i za razvoj zimskog turizma. Prošle godine kroz Unsko-sanski kanton prošlo je oko 200.000 turista. Zahvaljujući Nacionalnom parku “Una”, Unsko-sanski kanton postaje sve atraktivnija turistička destinacija, ali uz ovakve projekte i brojne prirodne resurse uskoro bi mogao postati i zanimljivo zimsko odredište turista iz raznih krajeva svijeta.

“U Unsko-sanskom kantonu postoje dva skijališta, u Bosanskom Petrovcu i sad ovo u Cazinu. Riječ je o novoj turističkoj ponudi u Krajini koju nismo imali do sada. Daljnjim ulaganjem i unapređenjem ova dva skijališta, veliki broj Krajišnika iz dijaspore imat će priliku da provede svoje zimske odmore u svojoj domovini”, kaže Nijaz Kadirić, ministar privrede USK.

Kako bi ova vrsta turističke ponude u pravom smislu oživjela, pred vlastima u USK još je mnogo posla kako bi se svim potencijalnim investitorima olakšalo da ulože sredstva u ovakve i slične projekte.

 

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI