fbpx

Pronađen ukradeni Hafizov “Divan”, Sotheby’s će ga prodati prvog aprila

Rukopis je posvećen ključnom zaštitniku umjetnosti u središnjoj Aziji iz 15. stoljeća - princu Qara Qoyunlu Piru Budaqu, najstarijem sinu vladara Azerbejdžana i velikog dijela Irana.

 

Veličanstveni, donedavno ukradeni rukopis cijenjenog perzijskog pjesnika Hafiza Širazija iz 14. stoljeća, kojeg je početkom ove godine otkrio nizozemski detektiv specijaliziran za pronalaženje ukradenih umjetnina, trebao bi se naći na na aukciji sljedećeg mjeseca, objavio je danas londonski list Guardian.

Zlatom ukrašeni Hafizov “Divan” iz 1462. godine jedna je od najranijih kopija djela perzijskog pjesnika, koji je umro 1390. Ilustrirao ga je kaligraf Šejh Mahmud Pir Budaqi a rukopis je bio dio zbirke kolekcionara islamske umjetnosti Jafara Ghazija, koji je preselio u Njemačkoj 2007. godine. Nakon njegove smrti, Ghazijevi su nasljednici otkrili da su mnogi njegovi rukopisi ukradeni.

Dok je tijekom 2011. godine policija pronašla 175 ukradenih Ghazijevih predmeta, sudbina “Divana” je još uvijek bila nepoznata. Njemačka policija ponudila je nagradu od 50.000 eura, a prošle ga je godine pronašao Arthur Brand, nizozemski detektiv koji je i prije imao uspjeha u pronalaženju umjetnina.

Brand je našao nekoliko brončanih konja koji su pripadali Adolfu Hitleru ili ukradena djela Pabla Picassa.

Brand je rekao da ga je krajem 2018. kontaktirao iranski prodavač umjetnina koji je tvrdio da su mu se obratili službenici iranske ambasade zainteresirani za kupovinu “Divana”. Branda je potraga dovela do Londona i čovjeka koji je nabavio “Divan” ne znajući da je knjiga ukradena.

“Kupac je bio šokiran i bijesan. Napokon, prodana mu je ukradena knjiga i sada su je svi tražili, uključujući i iransku vladu“, rekao je Brand agenciji AFP.

Kupac je otišao u Pariz kako bi pokušao dobiti svoj novac natrag, ali Brand ga je nagovorio da mu preda rukopis koji će dati vlastima u Njemačkoj. “Da je uspio u svojoj nakani, Divan bi opet nestao i to vjerojatno zauvijek”, rekao je Brand.

Sada su Ghazijevi nasljednici, koji su već prodali na aukciji mnoge njegove rukopise, dali knjigu aukcijskoj kući Sotheby’s koja će je na prodaju dati prvog aprila.

Knjiga je procijenjena na početni iznos od 80.000 do 120.000 funti. Sotheby’s je već prodao oko 60 rukopisa iz Ghazijeve zbirke, pri čemu je većina barem udvostručila vrijednost u odnosu na sumu procijenjenu prije prodaje.

“Postoji veliko poštovanje prema Hafizu kako u Iranu tako i širom svijeta”, rekao je Sothebyjev stručnjak Benedikt Carter. „Pronalazak primjerka Divana izvrsne kvalitete… dovoljno je rijedak, ali ovo potpisuje i poznati kaligraf s prekrasnom kvalitetnom iluminacijom a posvećen je ključnom liku iz perzijske i islamske umjetnosti.”

Carter je rekao da, dok je čitao o navodnom interesu iranske tajne službe za rukopisom, Sotheby’s nije imao nikakav sličan kontakt. “Vraćen je zakonitim vlasnicima, porodici Ghazi i odlučili su ga staviti na prodaju kao posljednji rukopis od svih onih koje smo do sada prodali”, rekao je.

Rukopis je posvećen ključnom zaštitniku umjetnosti u središnjoj Aziji iz 15. stoljeća – princu Qara Qoyunlu Piru Budaqu, najstarijem sinu vladara Azerbejdžana i velikog dijela Irana. /R.S./

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!