fbpx

Prokletstvo Liverpoola

Kada je osnovana Premier liga, ništa nije sugeriralo da će Liverpoolu trebati toliko vremena da osvoji prvi naslov prvaka. Do tada, od posljednjih 20 engleskih liga, 'Redsi' su osvojili 11. No, suša traje od 1990. do danas. Od 2008. samo tri puta tim koji je bio prvi na Božića nije uspio osvojiti Premier. Ne trebate pogađati koji je tim u pitanju.

Da je sve kako treba, narednog bi vikenda Liverpool slavio osvajanje Premier lige. Ali koronavirus je zaledio engleski nogomet u trenutku kada je Liverpool bio ispred Manchester Cityja sa velikih 25 bodova. Trebale su im samo dvije pobjede da prekinu sušu koja traje 30 godina.

Ove su sedmice engleska liga i savez odgodili nogomet barem do 30. aprila. Posljednji datum do kada se treba sve riješiti je 1. juni i to i tada vjerovatno bez navijača.

Prošlo je jedva desetak dana otkako je pun Anfield gledao poraz protiv Atlético Madrida u Ligi prvaka. Već tada se šuškalo o virusu ali to nije spriječilo 3.000 navijača Atletica da dođu na gostovanje.

Britanski premijer Boris Johnson je tada još uvijek govorio da nema dokaza da zabrana okupljanja donosi ikakvu korist. On je želio da se liga nastavi sve dok test nakon kojeg je bio pozitivan trener Arsenala, Mikel Arteta, nije sve zaustavio. Da je bilo po Johnsonovom planu, Liverpool bi igrao narednog vikenda na praznom Anfieldu.

Tako se nastavlja prokletstvo najtrofejnijeg engleskog kluba koji na titulu prvaka čeka tri decenije. Nakon što je krajem sezone 2013-14 pobijedio Manchester City, kapiten Steven Gerrard okupio je svoje suigrače na terenu i povikao sa suzama u očima: „Ovaj nam put ne smije iskliznuti!“

Veliki kapiten, koji je Liverpool vodio do osvajanja Lige prvaka, dvije sedmice kasnije će se okliznuti na sredini terena u utakmici protiv Chelseaja i to ih je koštalo titule. Pehar je završio u rukama Manchester Cityja.

Kada je osnovana Premier liga, ništa nije sugeriralo da će Liverpoolu trebati toliko vremena da osvoji prvi naslov prvaka. Do tada, od posljednjih 20 engleskih liga, ‘Redsi’ su osvojili 11. No, suša traje od 1990. do danas. Od 2008. samo tri puta tim koji je bio prvi na Božića nije uspio osvojiti Premier. Ne trebate pogađati koji je tim u pitanju.

U januaru 2009., imali su sedam bodova ispred Manchester Uniteda. United je napravio serijom od 17 pobjeda u 20 utakmica i osvojio naslov. O toj smo 2014. već govorili a prošle sezone no čak 97 bodova nije bilo dovoljno. City je bio prvak.

Kada je United osvojio prvu titulu s Fergusonom 1994. godine, devetu u svojoj historiji, Anfield im je pokazao transparent na kojem je pisalo “Vidimo se kad osvojite 18.”

Uzratili su im transparentom 2011. godine kada su osvojili 19. naslov.

Premier liga će iscrpiti sve mogućnosti kako bi se sezona okončala na terenu. To znači da će spasiti i stotine miliona eura koliko bi izgubili da se prvenstvo ne završi. Ali nemoguće je odrediti datume. Čak i ako odluče da se igra bez navijača, potrebno je dopuštenje liječnika, posebne ambulante i toaleti, sve ono o čemu ne razmišljamo kada nismo u vremenu pandemije.

Do tada, Liverpoolu ostaje samo čekati.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!