fbpx

Prohujalo s vihorom 2019. i vremenska prognoza za 2020.: Nije na dobitku SDA nego država

Željko Komšić u ovom trenutku nosi najveći teret s obzirom na količinu napada od gnjevnih nezavisnih intelektualaca koji su se napokon razotkrili kao ono što ustvari i jesu – obična rulja prepuna hulja s članskim iskaznicama SDP-a i Naše stranke.

 

Ako bismo birali događaj koji je u politici obilježio 2019. godinu, zasigurno bi to predstavljalo raslojavanje SDP-a kao najveće opozicione stranke. Njihovo odbijanje da se opredijele za koaliciju sa SDA i postave državni interes za prioritet vlastite politike rezultiralo je pucanjem po crvenim šavovima. Između interesa države i klaunovskog majmunisanja Damira Nikšića, oni su izabrali sarajevski kantonalni cirkus koji smo s pravom nazivali frankenštajn-koalicija šest stranaka. Posljedično su izgubili Tuzlanski kanton, te znatno oslabili u svom najjačem uporištu – crvenoj Tuzli. No, to je u Tuzlanskom kantonu donijelo veliku pobjedu nad dugogodišnjim korumpiranim vladarom života i uglja iz Banovića Mirsadom Kukićem. U Tuzlanskom kantonu lakše se diše.

Frankenštajn Vlada KS sastavljanjem koalicije SDA-DF-SBB i formiranjem vlasti na državnom nivou okončala je svoj put krajem 2019. godine. Ovim se kao politički virtuoz pokazao predsjednik SDA Bakir Izetbegović, pred kojim je nakon oktobarskih izbora 2018. bio stravičan pritisak i etiketa da “sa SDA niko neće”. Pritom su se sladili, po ko zna koji put, najavom da će se SDA raspasti. Na koncu su se hametice raspali oni koji su SDA priželjkivali urušavanje. Ispalo je da nije na dobitku SDA nego prije svega država i njena stabilnost, što ovu stranku i njenog lidera postavljaju u rang najodgovornijeg prodržavnog političara u Bosni i Hercegovini. Kruna ovakve politike jeste insistiranje na Programu reformi, zbog kojeg je sastavljanje vlasti na državnom nivou tvrdoglavo čekalo godinu. Isplatilo se.

Fahrudin Radončić pokazao je pritom da ima trgovački njuh te je dobro nanjušio da od Bh. bloka neće biti hajra i vrlo uspješno sjedio na dvije stolice sve dok nije napokon sjeo na stranu SDA stola. Snalažljivi oportunizam još jednom ga je spasio od potpunog urušavanja nakon ponižavajućeg rezultata na izborima 2018. godine. Njegov ostanak u žiži političke scene pokazuje do koje mjere je SDP uradio krivu procjenu i praktički se doveo na ivicu propasti. Ipak, SDP bi resetiranjem i promjenom liderstva mogao ponovo jačati, posebice ako bi od mutiranog naslijeđa komunizma napokon evoluirao u socijaldemokratski koncept.

Od Izetbegovićeve mudrosti i osjećaja za kompromis ponajviše ovisi dalji koalicijski tok koalicije SDA-DF-SBB, od čije stabilnosti ovisi i ekonomski prosperitet u narednom periodu. Sasvim je jasno da Izetbegović ima snage i strpljenja za takvu vrstu politike, ali ne može se očekivati da jedini ponese odgovornost. Uostalom, učešće DF-a i SBB-a na svim razinama vlasti obavezuje ih na istu razinu odgovornosti koju nosi i SDA.

S obzirom na koalicijsko učešće Željka Komšića, više se ne može govoriti o bošnjačkoj koaliciji i bošnjačkom jedinstvu. I hvala Bogu da je tako jer smo se umorili od ispraznih frazetina koje su vodile u daljnje sukobe i raslojavanje Bošnjaka. U tom smislu, desio se programski pomak SDA u kojem se jače naglašava probosanska politika i građanski koncept koji ne treba zabrinjavati Bošnjake ako se neće insistirati na pojmu bosanske nacije, koji bi uz to mogao razgnjeviti Srbe i Hrvate. Ulog je, ni više ni manje, nego sama država i njen opstanak. S obzirom na to da su Bošnjaci sudbinski vezani za Bosnu i da nemaju rezervne domovine, voditi prodržavnu politiku ujedno znači i direktno brinuti za potrebe bošnjačkog naroda i njegov opstanak na cijelom teritoriju države.

Željko Komšić u ovom trenutku nosi najveći teret s obzirom na količinu napada od gnjevnih nezavisnih intelektualaca koji su se napokon razotkrili kao ono što ustvari i jesu – obična rulja prepuna hulja s članskim iskaznicama SDP-a i Naše stranke. Zato treba biti oprezan u svakom likovanju jer bi za to cijenu mogao platiti Željko Komšić. Uostalom, za likovanja niko ne bi trebao imati vremena s obzirom na količinu posla koja čeka vlast. Primjećujemo da se likovanje dijela javnosti, nakon novoostvarene političke realnosti, ponajviše odnosi na poraz bahatog Elmedina Dine Konakovića, koji je svoju poziciju podredio ličnom sukobu sa SDA.

Konakovića bi napokon trebalo početi ignorirati i svesti na ono što ustvari i jeste – neprincipijelna, prolazna i marginalna pojava na lokalnom nivou. No, dok ne iščezne s političke scene, čeka nas još podosta prljavih uklizavanja u teren. Konaković će u narednom periodu pokušati pokazati svoju vjerodostojnost kao principijelna opozicija šireći se na ostatak Bosne i Hercegovine. Ko je i šta je Konaković, možda ponajbolje pokazuje nedavni izbor kadrova u Krajini koji u Narod i pravdu ulaze s teretom koruptivnog mentaliteta.

Nakon “Jahorinske deklaracije”, koja je krajem 2016. godine najavljivala lijevi front i snažnu ljevicu, a zatim se Bh. blok oformljen nakon općih izbora 2018. pretvorio u dvije kantonalne cigle, u potpunosti je propala utopija da će osovina SDP-NS osigurati bilo kakvu građansku državu. Blok za Evropu Senada Šepića više niko ni ne pamti, ali vjerovatno će nešto slično biti osnovano u 2020. godini, u smislu pokušaja okrupnjivanja opozicije kroz tzv. nezavisne kandidate za načelnike uoči lokalnih izbora i stvaranje dojma da je riječ o nekom narodnom pokretu koji bi trebao izvući zemlju iz krize. Ovakvu će mrežu tzv. nezavisnih kandidata snažno pumpati tzv. nezavisni medijski analitičari i tzv. nezavisni intelektualci koji ustvari djeluju kao beskrupulozni agitatori SDP-a i Naše stranke.

U 2020. godini nas čeka i nekoliko zaista važnih jubileja: 25 godina je od završetka rata i Daytona, ali i 25 godina od genocida u Srebrenici. Potonja godišnjica ponajbolji je lakmus-papir za probosanske političke snage. Naime, borba za mjesto načelnika Opštine Srebrenica na lokalnim izborima 2020. godine, bez obzira na lokalne mutikaše i izdajnike u tom gradiću, pokazat će svu voljnost i razinu odgovornosti probosanske politike oličene u koaliciji SDA-DF-SBB.

Sljedeći članak

Muke Saharava

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!