fbpx

Priče o uspješnim Bosancima i Hercegovcima

Pangea je medij za bosanskohercegovačku dijasporu putem kojeg se predstavljaju studenti i uspješni profesionalci u namjeri da se tako i drugi motiviraju. Objavljuju se informacije iz poduzetništva i ekonomije radi povezivanja Njemačke i Bosne i Hercegovine

Mreža bosanskohercegovačkih studenata i akademika u Njemačkoj objavila je drugo izdanje magazina za bosanskohercegovačku dijasporu Pangea (www.pangea.nbsad.de). U novom broju čitajte priče o uspješnim poduzetnicama porijeklom iz BiH, što je ujedno i tema broja.

U intervjuu s Almom Dreković i Adnanom von Kwiatkowski saznajte šta karakterizira uspješne žene u poduzetništvu. Adnana je rođena u Bosanskoj Gradišci 1975. godine. Sa 16 godina odlazi u Njemačku, gdje završava gimnaziju i poslije skoro petogodišnjeg studija medicine odlučuje promijeniti put obrazovanja i struke. “Nakon studija ekonomije medija, radila sam u njemačkom telekomu kao projekt-menadžer marketinga, u ‘1&1 Internet AG’ kao proces‑menadžer i trenutno u konsultantskoj oblasti kao senior konsultant i teamlead. Trenutno vodim 10 radnika i brinem se o projektima kod naših klijenata, kao što su telekom ili ‘Vodafone’”, pojašnjava von Kwiatkowski.

Alma Dreković po struci je lingvista, dugi niz godina radi kao koordinator u japanskom menadžmentu, a i kao trener iz različitih oblasti.

“Pod coachingom podrazumijevamo stručnu pomoć u poslovnom, ali i privatnom procesu promjene. Moj lični fokus u coachingu jeste vezan za moju biografiju: business coaching iz iskustva u menadžmentu, career coaching iz želje da pomognem drugima u potrazi za profesionalnom orijentacijom i reintegracijom, tzv. talent coaching radim s odraslim osobama koje imaju nadarenost, po definiciji IQ iznad 130. U posljednjem slučaju, moja je želja dati podršku ljudima koji zbog svoje nadarenosti i određene senzibilnosti često imaju osjećaj da ih niko ne razumije, koji imaju poteškoće adaptacije na poslu i u međuljudskim vezama, a pogotovo nesigurnosti u autopercepciji i samopouzdanju. Dakle, na svim navedenim poljima želim podržati razvoj ličnih potencijala, dostignuće boljih rezultata i, samim tim, održavanje zdravlja”, ističe Dreković.

Možete čitati i intervjue s bh. biznismenima dr. Damirom Softićem, koji govori o značaju migranata u politici, a Amil Hota, izvršni direktor agencije “Blumbarry”, priča o svom put iz ratnog Sarajeva do kreatora kampanje za Angelu Merkel i “Volkswagen”.

Saznajte nešto i o jednoj od najjačih industrijskih grana u Bosni i Hercegovini, drvnoj industriji, i upoznajte se s ljepotama Prokoškog jezera.

Pored ovog, mreža nudi mladim ljudima porijeklom iz BiH, bilo da žive u Njemačkoj ili u Bosni, razne informacije o studiranju i daljnjem usavršavanju u Njemačkoj, pa, shodno tome, organizirani su u četiri projektne grupe: “Razmjena BiH”, “Mediji”, “Biznis Klub” i “Mentorstvo”.

“Mreža bosanskohercegovačkih studenata i akademika u Njemačkoj smatra platformom za razmjenu iskustava istomišljenika u njemačkom govornom području. U prošla tri mjeseca na tom putu napravili smo jedan veliki iskorak. Kroz uspostavljanje regionalnih zastupništava u Stuttgartu i Hamburgu, imamo mogućnost etablirati projekte i ideje mreže poput programa mentorstva ili biznis-kluba u lokalnim zajednicama na jugu i sjeveru Njemačke i, samim time, biti bliže ljudima koji tu žive. Da bismo nastavili dalje na svom putu, ovisimo o angažmanu ljudi iz BiH koji trenutno žive u Njemačkoj, želim da bosanska zajednica u Njemačkoj ovu platformu prepozna, prihvati i aktivno koristi. Tada bismo bili u mogućnosti napraviti od velikog broja individualno vrlo uspješnih ličnosti jednu prosperitetnu zajednicu Bosanaca, što je i krajnji cilj ove mreže”, stoji u uvodnoj riječi predsjednika udruženja Ahmeda Spahića.

Magazin je medij za bosanskohercegovačku dijasporu putem kojeg se predstavljaju studenti i profesionalci uspješni u raznim profesijama, kako bi se time i drugi motivirali. Također, u magazinu se predstavljaju informacije iz poduzetništva i ekonomije u namjeri povezivanja Njemačke i Bosne i Hercegovine, ali i druge oblasti.

Ime Pangea veže se za posljednji superkontinent na Zemlji, koji je objedinjavao sve kontinente, te su time predstavljali jednu zajednicu. Cilj magazina jeste odvesti bh. dijasporu ponovno u vrijeme pangee, kada nije bilo bitno na kojem kontinentu ili u kojoj se zemlji nalazimo. Sadržaj magazina dostupan je na njemačkom i na bosanskom jeziku, čime se želi doprijeti i do onih koji ne govore njemački jezik.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!