fbpx

Prešućeni zločini partizana

U sklopu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma, Udruga Macelj (UM) 1945. upozorava kako je najmanje 1.163 žrtava Macelja u Hrvatskoj do danas prešućeno i zaboravljeno te poručuje kako od hrvatskih medija očekuju upoznavanje hrvatske javnosti s povijesnim činjenicama

 

U sklopu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma, Udruga Macelj (UM) 1945. upozorava kako je najmanje 1.163 žrtava Macelja u Hrvatskoj do danas prešućeno i zaboravljeno te poručuje kako od hrvatskih medija očekuju upoznavanje hrvatske javnosti s povijesnim činjenicama, javlja Anadolu Agency (AA).

Prilikom ekshumacija žrtava smaknuća kod Macelja iz 1945., koja su otpočela 1992. godine, ekshumirane su 1.163 žrtve. Većina grobišta je otkopana, a službeni broj žrtava s kostima ekshumiranim u svibnju i lipnju ove godine objavilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja, riječ je o najmanje 1.250 žrtava stradalih nakon službenog završetka Drugog svjetskog rata.

Prvih 1.163 žrtava pokopano je 22. listopada 2005. godine.

Damir Borovčak, predsjednik Povjerenstva za nakladništvo UM1945, poručuje kako su hrvatski mediji prešutjeli ovu objavu Ministarstva, te kako postoji još šest do osam potencijalnih žrtava te jedna sekundarna grobnica.

„Žrtve na Maclju su uglavnom nepoznate, bez imena i prezimena, ali svaka od tih žrtava imala je barem oca i majku“, kazao je Borovčak.

Macelj je mjesto serijskog ubojstva svećenika, kazao je Borovčak, te iznio podatak kako je u noći s 4. na 5. lipnja pogubljeno 21 svećenika i bogoslova od strane „ideološki zaluđenih ubojica koji su to radili u ime Titovog komunizma i novodolazećeg totalitarističkog poretka“.

Borovčak smatra da se ova istina u Hrvatskoj nikad nije jasno artikulirala te kako smatra da se dio hrvatskih političara boji ovih činjenica jer je Macelj, poručuje, „komunistički zločin bez presedana“.

Marina Škrobica, prevoditeljica, predstavila je englesko izdanje knjige Frana Živičnjaka „U vječni spomen“, koja je dokument preživjelog svjedoka egzekucija počinjenih na području Maclja.

Ivan Jaklin, glasnogovornik UM1945., istaknuo je kako je jedino film „Macelj, Titovo stratište“ bio emitiran na Hrvatskoj radioteleviziji te kako su ostale činjenice medijski ignorirane.

Macelj je ime sela i šume na sjeveru Hrvatske koja graniči sa Slovenijom.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!