fbpx

Preminuo Ivo Banac, iskreni prijatelj Bosne i Hercegovine

Historičar, političar i pisac Ivo Banac preminuo je u utorak, nakon teške bolesti, u 74. godini života

Povodom smrti ovog hrvatskog historičara i univerzitetskog profesora, oglasio se i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Bakir Izetbegović.

– S tugom smo primili vijest da je hrvatski povjesničar i sveučilišni profesor Ivo Banac danas preminuo u Zagrebu. Bosna i Hercegovina je njegovim odlaskom izgubila iskrenog prijatelja. Kao intelektualac liberalnih političkih pogleda ostvario je snažnu intelektualnu i političku vezu sa rahmetli Alijom Izetbegovićem koja je vremenom prerasla u iskreno prijateljstvo.

Njegov trud u promicanju istine o našoj recentnoj prošlosti, o političkoj borbi za demokratiju i slobodu koju smo zajedno vodili svih ovih godina, ostat će u našem trajnom sjećanju. Prijatelje poput profesora Banca ćemo pamtiti po naporu za postizanje dobra koji su sa nama dijelili.

U svoje lično ime i u ime SDA izražavam duboku sućut obitelji i prijateljima preminulog profesora Banca. Neka je Božija milost uz njegovu plemenitu dušu- napisao je Izetbegović.

Banac je bio profesor emeritus historije Univerziteta Yale, a na tom je univerzitetu bio u dva mandata šef (Master) Pierson Collegea. Bio je ministar za zaštitu okoliša i prostornog uređenja u Vladi Republike Hrvatske (2003), predsjednik Liberalne stranke (2003-2004) te zastupnik u Hrvatskom saboru (2004-2007). Rođen je 1. marta 1947. u Dubrovniku. Studirao je na Univerzitetu Fordham u New Yorku, a magistrirao i doktorirao na Univerzitetu Standford.

Autor je i urednik niza knjiga, članaka, recenzija, priloga, mišljenja i intervjua. Među najznačajnijima je monografija Nacionalno pitanje u Jugoslaviji: Porijeklo, povijest, politika (1984., nagrađena nagradom “Wayne S. Vucinich” za najbolju sjevernoameričku knjigu iz područja ruskih i istočnoeuropskih studija objavljenu 1984. godine) i studija Sa Staljinom protiv Tita: Informbirovski rascjepi u jugoslavenskom komunističkom pokretu (1988, nagrađena nagradom “Josip Juraj Strossmayer” za najbolju knjigu iz društvenih nauka objavljenu u Hrvatskoj 1990. godine).

Banac je bio supredsjednik Instituta Otvoreno društvo – Hrvatska, član predsjedništva i predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, generalni direktor Interuniverzitetskoga centra za poslijediplomske studije u Dubrovniku, predsjednik savjeta Instituta Vlado Gotovac. Bio je i urednik prestižnih naučnih časopisa, poput East European Politics and Societies, a dopisni je član HAZU-a od 1990. Počasni je građanin Sarajeva od 2004. godine.

Posljednjih deset godina održavao je Ljetnu školu Univerziteta Yale u Dubrovniku.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI