fbpx

Preminuo Ivo Banac, iskreni prijatelj Bosne i Hercegovine

Historičar, političar i pisac Ivo Banac preminuo je u utorak, nakon teške bolesti, u 74. godini života

Povodom smrti ovog hrvatskog historičara i univerzitetskog profesora, oglasio se i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Bakir Izetbegović.

– S tugom smo primili vijest da je hrvatski povjesničar i sveučilišni profesor Ivo Banac danas preminuo u Zagrebu. Bosna i Hercegovina je njegovim odlaskom izgubila iskrenog prijatelja. Kao intelektualac liberalnih političkih pogleda ostvario je snažnu intelektualnu i političku vezu sa rahmetli Alijom Izetbegovićem koja je vremenom prerasla u iskreno prijateljstvo.

Njegov trud u promicanju istine o našoj recentnoj prošlosti, o političkoj borbi za demokratiju i slobodu koju smo zajedno vodili svih ovih godina, ostat će u našem trajnom sjećanju. Prijatelje poput profesora Banca ćemo pamtiti po naporu za postizanje dobra koji su sa nama dijelili.

U svoje lično ime i u ime SDA izražavam duboku sućut obitelji i prijateljima preminulog profesora Banca. Neka je Božija milost uz njegovu plemenitu dušu- napisao je Izetbegović.

Banac je bio profesor emeritus historije Univerziteta Yale, a na tom je univerzitetu bio u dva mandata šef (Master) Pierson Collegea. Bio je ministar za zaštitu okoliša i prostornog uređenja u Vladi Republike Hrvatske (2003), predsjednik Liberalne stranke (2003-2004) te zastupnik u Hrvatskom saboru (2004-2007). Rođen je 1. marta 1947. u Dubrovniku. Studirao je na Univerzitetu Fordham u New Yorku, a magistrirao i doktorirao na Univerzitetu Standford.

Autor je i urednik niza knjiga, članaka, recenzija, priloga, mišljenja i intervjua. Među najznačajnijima je monografija Nacionalno pitanje u Jugoslaviji: Porijeklo, povijest, politika (1984., nagrađena nagradom “Wayne S. Vucinich” za najbolju sjevernoameričku knjigu iz područja ruskih i istočnoeuropskih studija objavljenu 1984. godine) i studija Sa Staljinom protiv Tita: Informbirovski rascjepi u jugoslavenskom komunističkom pokretu (1988, nagrađena nagradom “Josip Juraj Strossmayer” za najbolju knjigu iz društvenih nauka objavljenu u Hrvatskoj 1990. godine).

Banac je bio supredsjednik Instituta Otvoreno društvo – Hrvatska, član predsjedništva i predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, generalni direktor Interuniverzitetskoga centra za poslijediplomske studije u Dubrovniku, predsjednik savjeta Instituta Vlado Gotovac. Bio je i urednik prestižnih naučnih časopisa, poput East European Politics and Societies, a dopisni je član HAZU-a od 1990. Počasni je građanin Sarajeva od 2004. godine.

Posljednjih deset godina održavao je Ljetnu školu Univerziteta Yale u Dubrovniku.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!