fbpx

Predugo smo ostavljali Bošnjake u Crnoj Gori same, vrijeme je da to promijenimo

Ovo je početak, a tempo saradnje ćemo zajednički usklađivati. Ohrabrujemo vas da doprinosite svojoj državi, imate potentnost, imate šansu. Bošnjaci, gdje god žive, trebaju dijeliti civilizacijske vrijednosti s drugima, a lekcije iz historije nas opominju, ali nas ne smiju spriječiti da produbljujemo našu saradnju kroz kulturu i ekonomiju. Nije važno koliko imate stanovnika, koliki vam je budžet, važno je kakvo vam je srce i šta želite s nama. Mislimo da mi možemo podosta od vas naučiti, a spremni smo ponuditi svoje kapacitete”, rekao je Ajnadžić

 

Piše: Edib KADIĆ

Crnogorske općine Gusinje i Rožaje imaju šta za ponuditi sarajevskoj općini Centar. Naravno, i obrnuto. Ovo je opći dojam nakon zvanične posjete načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića s delegacijom Crnoj Gori 13. i 14. februara. Ajnadžić je u delegaciju, osim savjetničkog tima i dijela vijećnika Općine Centar, pridružio i predstavnike BZK “Preporod” (Filip Mursel Begović i Rizvan Halilović) te Saveza dijaspore i iseljenika iz Crne Gore (Muamer Kalić).

U Rožajima je delegaciju primio predsjednik Opštine Rahman Husović i predsjednik Skupštine opštine Almir Avdić sa saradnicima, a sastanak je započeo razmatranjem potencijalnih oblika privredno-kulturne saradnje između dviju općina koje su, kako je zaključeno, povezane jakim prijateljskim vezama. Predsjednik Opštine Rahman Husović, izražavajući zadovoljstvo zbog posjete, upoznao je goste s aktuelnim socioekonomskim stanjem u Rožajima i nabrojao resurse kojima grad raspolaže, a koji će se, kako je ocijenio, u narednom periodu ubrzano eksploatirati u cilju daljeg društveno-privrednog razvoja.

“Drago mi je što ste danas u Rožajima u ovoj prijateljskoj posjeti koja nam je pružila mogućnost da se upoznamo i osnažimo kontakte između dvije opštine kako bismo u narednom periodu stvarali mogućnosti za različite oblike saradnje na regionalnom nivou koja će se pozitivno odraziti kako na naše lokalne sredine, tako i na Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, koje se mogu pohvaliti tradicionalno dobrim odnosima”, kazao je Husović.

Predsjednik lokalnog parlamenta Almir Avdić predstavio je konkretna investiciona ulaganja na teritoriji Rožaja koja se odnose na unapređenje putne mreže i uvjeta za razvoj turizma, a koja su ostvarena, kako je napomenuo, zahvaljujući dobroj saradnji između lokalne samouprave i Vlade Crne Gore, koja je prepoznala razvojne potencijale sjevera države. Predstavnici rožajske lokalne samouprave osvrnuli su se i na značaj “Sandžačkih igara”, koje će se održati u toku ljeta i koje će okupiti veliki broj ljubitelja sporta. Načelnik Ajnadžić izrazio je spremnost da, u skladu sa svojim mogućnostima, finansijski podrži organizaciju te sportske manifestacije. Ajnadžić je pozvao predstavnike dviju općina na intenziviranje prekogranične saradnje na obrazovnom i administrativnom nivou te na zajedničku realizaciju programa koje finansiraju fondovi EU.

Opština Gusinje ima iskustva s fondovima EU te ih je uspješno realizirala proteklih godina. Iako nemaju kadrovske kapacitete kao Općina Centar, dogovorena je razmjena iskustva s timom za EU fondove koji aktivno radi pod vodstvom načelnika Ajnadžića. “Podrška i u smislu edukacije i u smislu izbora mogućih partnera nam je potrebna”, naglasila je predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić, predstavivši infrastrukturna ulaganja u Gusinje posljednjih godina. Kao glavnu granu razvoja svoje općine, ističe turizam i znamenite Ali-pašine izvore, a zatim i poljoprivredu, koja je prilično zapostavljena.

“Ovo je početak, a tempo saradnje ćemo zajednički usklađivati. Ohrabrujemo vas da doprinosite svojoj državi, imate potentnost, imate šansu. Bošnjaci, gdje god žive, trebaju dijeliti civilizacijske vrijednosti s drugima, a lekcije iz historije nas opominju, ali nas ne smiju spriječiti da produbljujemo našu saradnju kroz kulturu i ekonomiju. Nije važno koliko imate stanovnika, koliki vam je budžet, važno je kakvo vam je srce i šta želite s nama. Mislimo da mi možemo podosta od vas naučiti, a spremni smo ponuditi svoje kapacitete”, rekao je Ajnadžić.

U Bošnjačkom vijeću Crne Gore, koje se nalazi u Rožajima, delegacije su usuglasile da će saradnja biti intenzivirana u odnosima Vijeća i Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”. Predstavnici Bošnjačkog vijeća Ejub Nurković i Mirza Luboder izvijestili su izaslanstvo iz Sarajeva o problemima s kojima se suočavaju Bošnjaci u Crnoj Gori. Oni se ponajviše tiču još uvijek prisutnog imenovanja Bošnjaka u Crnoj Gori kao “Muslimana”, zatim očuvanja bosanskog jezika te općenito očekivanja bolje saradnje s Bošnjacima u Bosni i Hercegovini. Da je promjena odnosa nabolje moguća, prisutne je uvjerio generalni projekt-menadžer BZK “Preporod” Filip Mursel Begović, koji je predstavio aktivnosti u “Godini ‘Preporoda’”, koje se planiraju tokom 2020. godine, kada se navršilo 30 godina od obnove rada ove najstarije bošnjačke kulturne institucije. Dogovorena je saradnja na najmanje tri velike manifestacije u ovoj godini.

“Predugo smo ostavljali Bošnjake u Crnoj Gori same i predugo smo zanemarivali njihov vapaj i pruženu ruku. Vrijeme je da se to promijeni. Bošnjaci u Bosni i Hercegovini, posebno kada govorimo o vrsnim naučnicima okupljenim oko BZK ‘Preporod’, imaju znanja i volje da kulturnim sadržajima pridonesu zaštiti bošnjačkog identiteta u Crnoj Gori. Bošnjaci u Crnoj Gori se pritom ne bi smjeli tretirati dijasporom, baš kao ni Bošnjaci u Srbiji, jer mi govorimo o narodu koji je u ove dvije države autohton te se ne može promatrati kroz prizmu doseljenika. Bošnjaci u Crnoj Gori, dakle, nisu nikakvi došljaci, oni su svoji na svome, bosanski jezik je ovdje svoj na svome”, rekao je Begović nakon sastanka u Bošnjačkom vijeću.

Naredni susret čelnih ljudi triju općina, na poziv načelnika Ajnadžića, bit će upriličen u Općini Centar.

Prethodni članak

Bashir u Haagu

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!