fbpx

Predugo smo ostavljali Bošnjake u Crnoj Gori same, vrijeme je da to promijenimo

Ovo je početak, a tempo saradnje ćemo zajednički usklađivati. Ohrabrujemo vas da doprinosite svojoj državi, imate potentnost, imate šansu. Bošnjaci, gdje god žive, trebaju dijeliti civilizacijske vrijednosti s drugima, a lekcije iz historije nas opominju, ali nas ne smiju spriječiti da produbljujemo našu saradnju kroz kulturu i ekonomiju. Nije važno koliko imate stanovnika, koliki vam je budžet, važno je kakvo vam je srce i šta želite s nama. Mislimo da mi možemo podosta od vas naučiti, a spremni smo ponuditi svoje kapacitete”, rekao je Ajnadžić

Piše: Edib KADIĆ

Crnogorske općine Gusinje i Rožaje imaju šta za ponuditi sarajevskoj općini Centar. Naravno, i obrnuto. Ovo je opći dojam nakon zvanične posjete načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića s delegacijom Crnoj Gori 13. i 14. februara. Ajnadžić je u delegaciju, osim savjetničkog tima i dijela vijećnika Općine Centar, pridružio i predstavnike BZK “Preporod” (Filip Mursel Begović i Rizvan Halilović) te Saveza dijaspore i iseljenika iz Crne Gore (Muamer Kalić).

U Rožajima je delegaciju primio predsjednik Opštine Rahman Husović i predsjednik Skupštine opštine Almir Avdić sa saradnicima, a sastanak je započeo razmatranjem potencijalnih oblika privredno-kulturne saradnje između dviju općina koje su, kako je zaključeno, povezane jakim prijateljskim vezama. Predsjednik Opštine Rahman Husović, izražavajući zadovoljstvo zbog posjete, upoznao je goste s aktuelnim socioekonomskim stanjem u Rožajima i nabrojao resurse kojima grad raspolaže, a koji će se, kako je ocijenio, u narednom periodu ubrzano eksploatirati u cilju daljeg društveno-privrednog razvoja.

“Drago mi je što ste danas u Rožajima u ovoj prijateljskoj posjeti koja nam je pružila mogućnost da se upoznamo i osnažimo kontakte između dvije opštine kako bismo u narednom periodu stvarali mogućnosti za različite oblike saradnje na regionalnom nivou koja će se pozitivno odraziti kako na naše lokalne sredine, tako i na Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, koje se mogu pohvaliti tradicionalno dobrim odnosima”, kazao je Husović.

Predsjednik lokalnog parlamenta Almir Avdić predstavio je konkretna investiciona ulaganja na teritoriji Rožaja koja se odnose na unapređenje putne mreže i uvjeta za razvoj turizma, a koja su ostvarena, kako je napomenuo, zahvaljujući dobroj saradnji između lokalne samouprave i Vlade Crne Gore, koja je prepoznala razvojne potencijale sjevera države. Predstavnici rožajske lokalne samouprave osvrnuli su se i na značaj “Sandžačkih igara”, koje će se održati u toku ljeta i koje će okupiti veliki broj ljubitelja sporta. Načelnik Ajnadžić izrazio je spremnost da, u skladu sa svojim mogućnostima, finansijski podrži organizaciju te sportske manifestacije. Ajnadžić je pozvao predstavnike dviju općina na intenziviranje prekogranične saradnje na obrazovnom i administrativnom nivou te na zajedničku realizaciju programa koje finansiraju fondovi EU.

Opština Gusinje ima iskustva s fondovima EU te ih je uspješno realizirala proteklih godina. Iako nemaju kadrovske kapacitete kao Općina Centar, dogovorena je razmjena iskustva s timom za EU fondove koji aktivno radi pod vodstvom načelnika Ajnadžića. “Podrška i u smislu edukacije i u smislu izbora mogućih partnera nam je potrebna”, naglasila je predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić, predstavivši infrastrukturna ulaganja u Gusinje posljednjih godina. Kao glavnu granu razvoja svoje općine, ističe turizam i znamenite Ali-pašine izvore, a zatim i poljoprivredu, koja je prilično zapostavljena.

“Ovo je početak, a tempo saradnje ćemo zajednički usklađivati. Ohrabrujemo vas da doprinosite svojoj državi, imate potentnost, imate šansu. Bošnjaci, gdje god žive, trebaju dijeliti civilizacijske vrijednosti s drugima, a lekcije iz historije nas opominju, ali nas ne smiju spriječiti da produbljujemo našu saradnju kroz kulturu i ekonomiju. Nije važno koliko imate stanovnika, koliki vam je budžet, važno je kakvo vam je srce i šta želite s nama. Mislimo da mi možemo podosta od vas naučiti, a spremni smo ponuditi svoje kapacitete”, rekao je Ajnadžić.

U Bošnjačkom vijeću Crne Gore, koje se nalazi u Rožajima, delegacije su usuglasile da će saradnja biti intenzivirana u odnosima Vijeća i Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”. Predstavnici Bošnjačkog vijeća Ejub Nurković i Mirza Luboder izvijestili su izaslanstvo iz Sarajeva o problemima s kojima se suočavaju Bošnjaci u Crnoj Gori. Oni se ponajviše tiču još uvijek prisutnog imenovanja Bošnjaka u Crnoj Gori kao “Muslimana”, zatim očuvanja bosanskog jezika te općenito očekivanja bolje saradnje s Bošnjacima u Bosni i Hercegovini. Da je promjena odnosa nabolje moguća, prisutne je uvjerio generalni projekt-menadžer BZK “Preporod” Filip Mursel Begović, koji je predstavio aktivnosti u “Godini ‘Preporoda'”, koje se planiraju tokom 2020. godine, kada se navršilo 30 godina od obnove rada ove najstarije bošnjačke kulturne institucije. Dogovorena je saradnja na najmanje tri velike manifestacije u ovoj godini.

“Predugo smo ostavljali Bošnjake u Crnoj Gori same i predugo smo zanemarivali njihov vapaj i pruženu ruku. Vrijeme je da se to promijeni. Bošnjaci u Bosni i Hercegovini, posebno kada govorimo o vrsnim naučnicima okupljenim oko BZK ‘Preporod’, imaju znanja i volje da kulturnim sadržajima pridonesu zaštiti bošnjačkog identiteta u Crnoj Gori. Bošnjaci u Crnoj Gori se pritom ne bi smjeli tretirati dijasporom, baš kao ni Bošnjaci u Srbiji, jer mi govorimo o narodu koji je u ove dvije države autohton te se ne može promatrati kroz prizmu doseljenika. Bošnjaci u Crnoj Gori, dakle, nisu nikakvi došljaci, oni su svoji na svome, bosanski jezik je ovdje svoj na svome”, rekao je Begović nakon sastanka u Bošnjačkom vijeću.

Naredni susret čelnih ljudi triju općina, na poziv načelnika Ajnadžića, bit će upriličen u Općini Centar.

Prethodni članak

Bashir u Haagu

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI