fbpx

Predsjednik Njemačke u prvoj posjeti džamiji

Čak 33 medijske kuće iz Njemačke, Engleske, Francuske, Turske, Norveške i drugih zemalja pratile su posjetu džamiji. U isto vrijeme, antimuslimanska grupa “Pegida” najavila je demonstracije protiv dolaska predsjednika države u džamiju, što svjedoči i o značaju te posjete. Ipak, Idriz poručuje da je među demonstrantima okupljenim nedaleko od džamije bilo svega pet osoba.

 

Predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier posjetio je 2. decembra džamiju u njemačkom gradu Penzbergu, gdje ga je dočekao imam ove džamije Benjamin Idriz, porijeklom iz Skoplja.

U pratnji njemačkog predsjednika bila je i njegova supruga Elke Büdenbender, zatim ministar unutrašnjih poslova Savezne pokrajine Bavarija Joakim Herman i gradonačelnica Penzberga Elke Zehetner.

U svojstvu izaslanika muftije za Zapadnu Evropu Osmana ef. Kozlića posjeti je prisustvovao Edin Atlagić, te glavni imam za regiju Bayern Izet ef. Bibić.

U razgovoru za Stav Benjamin Idriz je kazao da je ovo bila prva posjeta predsjednika Njemačke jednoj džamiji, što je ovaj događaj uzdiglo iznad lokalnog nivoa. Idriz kaže da on na taj događaj ne gleda kao na nešto bitno samo za džamiju u kojoj je imam. To je, kako veli, od izuzetne važnosti za sve muslimane u Njemačkoj.

“Kada je predsjednik Steinmeier izabran prije dvije godina na čelo države, ja sam mu poslao čestitku i uputio pozivnicu da posjeti našu džamiju. Na tu čestitku, naravno, nisam odmah dobio odgovor. Prošle godine sam bio na jednoj konferenciji, gdje sam sreo i gospođu Jurišić, zaduženu u Predsjedništvu za vjerske zajednice na tlu Njemačke. Ona mi je rekla da je predsjednik izrazio želju da posjeti našu džamiju, te me zamolila da ponovo pošaljem pozivnicu.

U maju ove godine poslao sam i svoju knjigu Žena u Kur’anu, koju je predsjednik pročitao i nakon toga definitivno odlučio da posjeti naš džemat”, kaže Idriz, ističući da je i sama arhitektura džamije u Penzbergu dodatni razlog zbog kojeg bi predsjednik mogao posjetiti baš njegov džemat, kao i činjenica da je njegov džemat multinacionalan, te da intenzivno sarađuje s gradskom upravom i drugim vjerskim zajednicama na tlu Njemačke.

Čak 33 medijske kuće iz Njemačke, Engleske, Francuske, Turske, Norveške i drugih zemalja pratile su posjetu džamiji.

U isto vrijeme, antimuslimanska grupa “Pegida” najavila je demonstracije protiv dolaska predsjednika države u džamiju, što svjedoči i o značaju te posjete. Ipak, Idriz poručuje da je među demonstrantima okupljenim nedaleko od džamije bilo svega pet osoba.

“U isto se vrijeme pred džamijom okupilo više od 400 građana Penzberga koji su izašli iz svojih domova kako bi pokazali solidarnost s muslimanima ovog grada i kako bi, na neki način, demonstrirali protiv demonstranata iz grupe ‘Pegida’. Posebno me fasciniralo što je među građanima Penzberga bilo i učenika 9. i 10. razreda gimnazije, koji su po odluci direktora škole bili oslobođeni nastave kako bi prisustvovali skupu podrške muslimanima. To je bilo fascinantno”, poručuje Idriz.

Kaže da je nakon odlaska predsjednika zahvalio svima koji su došli izraziti podršku muslimanima, te ih je sve pozvao u džamijske prostorije gdje ih je džemat ugostio ručkom, što je posebno oduševilo prisutne. /H. Ridžal/

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!