fbpx

Prazne škole pod jednim krovom

Uzroke koji su doveli do gašenja područnih odjeljenja treba tražiti u negativnom prirodnom priraštaju i iseljavanju. Na osnovu geografske pozicije navedenih mjesta u kojima se zatvaraju škole, jasno je da problem s negativnim prirodnim priraštajem nemaju samo određeni dijelovi Republike Srpske

Piše: Hamza RIDŽAL

 

Ove školske godine u Republici Srpskoj upisano je najmanje prvačića u historiji školstva u manjem bosanskohercegovačkom entitetu. Prvi je put od njegovog postanka u ovom entitetu upisano manje od 10.000 djece. Time su nastavljene negativne tendencije koje traju već godinama, te će ključ u bravu od ove školske godine staviti u vrata petnaest škola u “Srpskoj”. U školsku 2015/2016. godinu upisano je 10.517 prvačića, godinu poslije njih 10.206, a ove godine 9.676, što je za 530 učenika manje nego prošle godine.

Iako su analitičari na pojedinim online platformama i društvenim mrežama upirali prstom na Daneta Maleševića, ministra prosvjete i kulture Republike Srpske, pokušavajući ga predstaviti kao krivca zbog zatvaranja škola, jasno je da “krivicu” snose, prije svega, građani RS-a zbog pada nataliteta. Iz Odjeljenja za informisanje i informacione tehnologije pri Ministarstvu prosvjete RS-a za Stav je istaknuto da Vlada, ustvari, gasi deset područnih odjeljenja, dok se njih pet zatvara po automatizmu jer u njima nema nijednog učenika.

Istina, moglo bi se upirati prstom na Vladu koja nije osigurala prosperitetno okruženje iz kojeg građani ne bi željeli seliti i u kojem bi mogli očekivati svijetlu budućnost za svoju djecu, ali je nerealno optuživati ministra Maleševića jer, kako ćemo vidjeti, odluka o zatvaranju petnaest područnih odjeljenja bila je sasvim realna i logična.

ŠKOLE SE ZATVARAJU U SVIM KRAJEVIMA RS-A

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a saopćeno je da će s radom prestati pet područnih petorazrednih odjeljenja koja u školskoj 2017/2018. godini nemaju nijednog učenika, a to su: PO Tramošnica – OŠ “Vaso Pelagić” Pelagićevo; PO Sjenokos – OŠ “Desanka Maksimović” Čelopek, Zvornik; PO Vijačani Gornji – OŠ “Novak Pivašević” Stara Dubrava, Čelinac; PO Babešnica – OŠ “Sveti Sava” Modriča i PO Donji Cerani – OŠ “Đorđo Panzalović” Osinja, Derventa.

Prema odluci Vlade Republike Srpske, s radom će prestati deset područnih petorazrednih odjeljenja koja su u školskoj 2017/2018. godini imala po jednog ili dva učenika, a to su: PO Donja Radnja – OŠ “Desanka Maksimović” Stanari (1); PO Podgora – OŠ “Veljko Čubrilović” Priboj, Lopare (1); PO Raševo – OŠ “Aleksa Jakšić” Milići (1); PO Tramošnja – OŠ “Josif Pančić” Kozica, Oštra Luka (1); PO Vujinovići – OŠ “Petar Kočić” Imljani, Kneževo (2); PO Ćorkovići – OŠ “Petar Kočić” Šiprage, Kotor-Varoš (2); PO Gornja Previja – OŠ “Nikola Mačkić” Donja Previja, Ribnik (2); PO Borak – OŠ “Dositej Obradović” Kneževo (2); PO Prelovo – OŠ “Vuk Karadžić” Višegrad (2) i PO Brezovice – OŠ “Mokro” Mokro, Pale (2).

Iz Ministarstva su za Stav istaknuli da će učenicima biti osiguran prijevoz, a da će Ministarstvo finansirati troškove kako bi im se omogućilo školovanje: “Prilikom analize postojećeg stanja i pripreme racionalizacije, Ministarstvo prosvjete i kulture u prvi plan stavilo je interese djece i želju da svim učenicima obezbijedi što bolje uslove za školovanje. Pohađanjem nastave s vršnjacima podstiče se socijalizacija djece i njeguje pozitivan takmičarski duh kod učenika. Učenicima iz područnih odjeljenja koja budu prestala s radom Ministarstvo će, u skladu sa Zakonom i Pravilnikom o finansiranju osnovnih škola, finansirati troškove prevoza”, saopćeno je iz Ministarstva.

TU NIJE KRAJ PROBLEMIMA

Iako je većina medija prenijela vijest o gašenju petnaest područnih odjeljenja, čini se da je nezapaženo prošla vijest o pretvaranju pet područnih devetorazrednih odjeljenja u petorazredne. Zbog nedovoljnog broja učenika, pojedina područna devetorazredna odjeljenja nastavit će s radom kao područna petorazredna odjeljenja. To su PO Vagani – OŠ “Sveti Sava” Kotor-Varoš; PO Babići – OŠ “Rade Marjanac” Strojice, Šipovo; PO Divin – OŠ “Sveti Sava” Bileća; PO Popov Most – OŠ “Veselin Masleša” Foča i PO Zaborak – OŠ “Jovan Dučić” Čajniče.

Također, dvanaest područnih devetorazrednih odjeljenja nastavit će raditi kao devetorazredna, ali će zbog malog broja učenika odjeljenja od šestog do devetog razreda biti kombinirana. Kombinirana odjeljenja bit će uspostavljena od školske 2017/2018. godine u sljedećim područnim školama: PO Pervan – OŠ “Miroslav Antić” Bistrica; PO Podrašnica – OŠ “Vuk Karadžić” Baraći, Mrkonjić-Grad; PO Mala Novska Rujiška – OŠ “Sveti Sava” Novi Grad; PO Kokori – OŠ “Miloš Crnjanski” Potočani, Prnjavor; PO Popovac – OŠ “Miloš Dujić” Čelinac; PO Grabovica – OŠ “Petar Kočić” Šiprage, Kotor-Varoš; PO Pljeva – OŠ “Nemanja Vlatković” Šipovo; PO Šnjegotina Gornja – OŠ “Stevan Dušanić” Pribinić, Teslić; PO Borike – OŠ “Sveti Sava” Rogatica; PO Lastva – OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” Trebinje; PO Meka Gruda – OŠ “Sveti Sava” Bileća i PO Pridvorci, Kifino Selo, Odžak, Zovi Do – OŠ “Risto Proroković” Nevesinje.

ŠTA ĆE BITI S NASTAVNICIMA

Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a, kako je potvrđeno za Stav, vodilo je računa o zbrinjavanju kadra koji bi eventualno mogao ostati bez posla. “Takvi nastavnici bit će raspoređeni u druge škole, a nastavnicima bez pune norme bit će pronađena dopuna norme u drugim školama. Ministarstvo je upozorilo škole da će biti kažnjene ukoliko raspišu konkurs za prijem nastavnog osoblja prije nego što budu zbrinuti ovi nastavnici, a Ministarstvo će takve konkurse poništiti”, saopćeno je iz Ministarstva. Uprkos naporu Ministarstva da preostalim učenicima osigura besplatan prijevoz do škole, treba primijetiti da je zvanično saopćenje o zatvaranju škola napisano u tonu koji ne odražava katastrofu i skoro izvjesno osuđivanje lokalnih zajednica na smrt.

“Ministarstvo prosvjete i kulture u prvi plan stavilo je interese djece i želju da svim učenicima obezbijedi što bolje uslove za školovanje, vodilo je računa o zbrinjavanju kadra koji bi eventualno mogao ostati bez posla, a ujedno su smanjeni nepotrebni troškovi. Prilikom racionalizacije mreže škola, Ministarstvo se vodilo najboljim interesima učenika jer se na ovaj način podstiče socijalizacija dece i njeguje pozitivan takmičarski duh kod učenika, a sredstva koja se na ovaj način štede moći će se usmjeriti u poboljšanje materijalnog položaja škola i za investicije u školske objekte”, navode iz Ministarstva, pa ispada da je zatvaranje područnih odjeljenja pozitivan iskorak u unapređenju obrazovanja u RS-u.

Uzroke koji su doveli do gašenja područnih odjeljenja treba tražiti u negativnom prirodnom priraštaju i iseljavanju. Na osnovu geografske pozicije navedenih mjesta u kojima se zatvaraju škole, jasno je da problem s negativnim prirodnim priraštajem nemaju samo određeni dijelovi Republike Srpske. Istraživanje koje je uradila Televizija BN, a koje je objavljeno na portalu ove televizije 17. jula ove godine, pokazalo je da je Republiku Srpsku u poslijeratnom periodu napustilo između 200.000 i 260.000 stanovnika, a ovo područje ostalo je bez reproduktivno i radno najsposobnijeg stanovništva.

Od 64 općine i grada u RS-u, samo jedna imala je pozitivan prirodni priraštaj. “Posljednje godine, za koju postoje obrađeni zvanični statistički podaci, RS je u razlici između umrlih i rođenih ostala bez 5.702 stanovnika. Od svih lokalnih zajednica u RS-u samo je jedna imala pozitivan prirodni priraštaj. To je Banja Luka, međutim, i to je više na nivou statističke greške”, kazao je demograf Aleksandar Čavić za BN. Ipak, čini se da njegove riječi ne dolaze do predsjednika entiteta Milorada Dodika, kojeg očito ne brine zatvaranje škola i izumiranje Srba u RS-u. Iz svoje banjalučke fotelje, Dodik ne vidi realne probleme s kojima se susreće njegov narod, već radije aktualizira narativ o mogućnosti otcjepljenja RS-a u budućnosti. Međutim, kad su u pitanju otcjepljenja, jedno mu zaista polazi za rukom, a to je otcjepljenje Banje Luke od ostatka manjeg bosanskohercegovačkog entiteta.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!