fbpx

Povratak crvenog vojvode

Eto, takva bi bila nova “istorijska” država u kojoj bi Bošnjaci izgubili sve, a ne bi dobili ništa. Čak ni izlaz na more, kako to sugerira Bačanović, zaboravivši da Bošnjaci u svojoj državi već imaju Neum. 

 

Na portalu vijesti.ba osvanuo je 3. septembra članak Etnopsihologija idiotizma i kako je pobijediti autora Vuka Bačanovića, u kojem ovaj omiljeni ljubimac sarajevske građanske ljevice ponovo nasrće na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, pozvavši na ukidanje državotvornosti. On to naziva mogućnošću “razdruživanja Bosne i Hercegovine”, a sve to s plemenitim ciljem i u najboljoj vučijoj namjeri.

“Zaista, zašto ne reaktuelizirati Srpsko-bošnjački sporazum i to ne samo u okvirima Bosne i Hercegovine? Zašto umjesto na vječno trošenje energije na revitalizacije trauma i međusobna okrivljivanja i satiranja ne dati šansu istorijskom pomirenju? Strjemljenju jednoj većoj, nešto manje, ali ipak, kompleksnoj državi jednog naroda sa dva imena? U kojoj bi se, vremenom našle i Crna Gora i Srbija i Bosna i Hercegovina, državi ne oktroiranog nego ‘odozdo’, postepeno i kulturološki sprovedenog pomirenja, državi bogatog rudogorja, moćnih plovnih rijeka, državi sa izlaskom na more, državi koja bi, u globalnim razmjerama mogla postati primjer kako se može i mora pomiriti”, pita se Bačanović.

“Možda će neko ovo moje promišljanje nazvati etnopsihologijom utopijskog idiotizma”, dodaje on, ne primijetivši da bi njegove fantazme utopijom mogli smatrati samo četnici ili srbokomunisti.

Možda bi neupućen čitalac mogao u Bačanovićevim stavovima prepoznati dobronamjernan prijedlog za rješenje balkanskih političkih kriza, ali iza ušminkanog komesara krije se, ustvari, vojvoda. U utopijskim fantazmama vukova Bošnjaci imaju status ovaca.

To se jasno može razaznati iz Bačanovićevih ranijih tekstova. Preporođeni Bačanović u ove je dvije godine dobrovoljnog egzila iz Sarajeva bosanski jezik nazvao verzijom srpskog jezika, Bošnjake bivšim Srbima, agresiju na BiH građanskim ratom, uzroke za početak rata našao u referendumu za nezavisnost, relativizirao genocid, zagovarao osamostaljenje manjeg bh. entiteta i kliktao mu u čast…

Također, prije nego mu je naumpala mogućnost uskrsnuća Srboslavije pod imenom srpsko-bošnjačkog dogovora, Vuk je predlagao modalitete srpsko-hrvatskog političkog i kulturološkog saveza protiv Bošnjaka, a Hrvati su se nekako ovaj put zagubili.

Eto, takva bi bila nova “istorijska” država u kojoj bi Bošnjaci izgubili sve, a ne bi dobili ništa. Čak ni izlaz na more, kako to sugerira Bačanović, zaboravivši da Bošnjaci u svojoj državi već imaju Neum.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!