fbpx

Potrebne godine za oporavak turizma

“Trenutna situacija više je nego loša. Znajući da nam sezona počinje s aprilom, možemo reći da smo u krizu bili ušli s minusom, a sve rezervacije za ljeto otkazane su do septembra. Ipak, gajimo nadu i optimizam da možda svi zajedno možemo djelimično spasiti sezonu”

 

Piše: Amina ŠEĆEROVIĆ-KAŞLI

Turizam je tokom pandemije postao jedan od najpogođenijih privrednih sektora ne samo u Bosni i Hercegovini već, kao što znamo, u cijelom svijetu. Nakon svih poteškoća i gubitaka s kojima su se susreli turistički privrednici u Bosni i Hercegovini, osnovano je i Udruženje turističkih privrednika, na čijem je čelu Senad Halilović, koji je ujedno i direktor firme “Mrkulić Company”, u čijem su sastavu hoteli “Hills” i “Hollywood”.

Udruženje je formirano početkom mjeseca, a na osnivačkoj skupštini održanoj u Hotelu “Hills” učestvovalo je 88 turističkih firmi. Halilović ističe kako je osnovni cilj ovog udruženja da partnerskim odnosom pokuša spasiti turizam u Bosni i Hercegovini, a ujedno i sačuvati posao za veliki broj radnika direktno ili indirektno vezanih za turizam. Osim toga, među ciljevima je i uvezivanje turističkih subjekata, zastupanje i promocija interesa privrednika u turizmu, uspostavljanje standarda i normativa, integracija turističke ponude, razvijanje svijesti o važnosti turizma, kao i ekonomskim, društvenim i ekološkim efektima turizma.

“Trenutna situacija više je nego loša. Znajući da nam sezona počinje s aprilom, možemo reći da smo u krizu bili ušli s minusom, a sve rezervacije za ljeto otkazane su do septembra. Ipak, gajimo nadu i optimizam da možda svi zajedno možemo djelimično spasiti sezonu”, kaže Halilović. Upoređujući ovu sezonu s istim periodom prošle godine, naglašava da je pad ogroman jer prihoda nema, a dodatni gubici stvaraju se plaćanjem različitih fiksnih troškova, kao što su naknada za najam prostora, potrošnja električne energije, odvoz smeća ili grijanje, zatim su tu i registracija vozila, razne takse i nameti koji se plaćaju neovisno o turističkom prometu.

“Mi smo u Udruženju napravili set mjera i zahtjeva, kako kratkoročnih, tako srednjoročnih i dugoročnih, s njima ćemo izaći prema svim nivoima vlasti – budu li imali sluha za nas – kako bismo pokušali spasiti sezonu. Nadamo se da su vlasti shvatile značaj turizma i da će nas ovog puta shvatiti ozbiljno”, kaže Halilović, dodajući da oporavak turizma zavisi od epidemiološke situacije na svjetskom nivou, te da će, ako sve bude povoljno, turizmu trebati minimalno pet godina da se vrati na nivo iz 2019. godine.

Iz Turističke agencije “M97” kažu da su gubici enormni te da će im trebati izuzetno mnogo vremena da se oporave i vrate na staro. U ovoj je agenciji veliki broj putovanja naših građana u inostranstvo odavno otkazan. Ističu da su mart, april i maj oni mjeseci kada njihovi klijenti u najvećem broju rezerviraju ljetovanja, što je ove godine izostalo. Pa čak i u junu, kada su ukinute pojedine mjere, klijenti su i dalje izuzetno oprezni. I za postojeće rezervacije potencijalni putnici još nisu sigurni hoće li ih iskoristiti. Do ogromnog pada, naravno, došlo je i kad je riječ o dolasku stranih turista.

“Rezervacije iz Azije počele su se otkazivati još u januaru. Polagali smo neku nadu u turiste s Bliskog istoka, ali su i oni otkazali dolaske koji su trebali biti realizirani u martu, aprilu i maju, pa i u junu. Juli i august još su upitni. Sve ovisi o otvaranju naših granica za strane državljane. U februaru smo ugostili grupu od 40 operatora iz Izraela. Od kraja maja do kraja septembra direktnim letom iz Tel Aviva trebalo je sedmično stizati po 180 putnika iz ove zemlje. Zbog novonastale situacije, te su planove naše partnerske agencije pomjerili do daljnjeg. Treći je segment djelovanja naše agencije vanlinijski prijevoz putnika, koji izuzetno zavisi od prethodno navedenih”, kažu iz Agencije “M97”. Ipak, ističu da upita o putovanjima ima te da se aranžmani pune, jer koliko god da su ljudi oprezni, isto tako su i željni putovanja.

Kako bi barem malo ublažili gubitke, za sada su se bazirali na izlete unutar Bosne i Hercegovine, promoviraju ljetovanja u kojima će se domaći turisti upoznavati s ljepotama svoje domovine, a već za jesen pripremaju nove ponude, ističući da su i prije bili inovativni i nudili destinacije koje druge agencije nemaju. Tokom planiranja prate i stanje pandemije, jer, kako kažu, najvažniji su im sigurnost i zdravlje putnika.

“Mi smo i ranijih godina za naše klijente organizirali izlete po Bosni i Hercegovini. Ove smo godine s tim nastavili. Prvi izlet imali smo 30. maja. Naše klijente vodili smo na vodopade Koćuša, pa protekli vikend u Bosansku krajinu, a sada nastavljamo dalje – Banovići, Srebrenik, Gradačac i Jajce. Cilj nam je da stalno nudimo nešto novo, nešto što prethodnih godina nismo nudili. Na našim izletima i putovanjima po Bosni i Hercegovini angažiramo i lokalne certificirane vodiče, uključujemo ulaznice u pakete i tako nastojimo pomoći turistički sektor. Nije isto pokupiti ljude, odvući ih na destinaciju i pustiti da hodaju, kao što to rade ilegalni organizatori izleta i putovanja. Skroz je drugačiji doživljaj kada vam lokalni vodič ispriča priču ili legendu koju niste znali, kada se provozate starim vozom ćirom i slično”, kažu iz ove agencije. Smatraju da će im trebati minimalno dvije godine da se vrate na nivo poslovanja iz 2019, ali se ne žele predati, te se nadaju da neće biti novog vala pandemije kako bi bez dodatne prepreke mogli krenuti u nove izazove.

Mišljenja su da će ovogodišnje poslovanje biti smanjeno na 15 posto, odnosno da će ove godine raditi vjerovatno s 20 do 30 posto prošlogodišnjeg kapaciteta. Samim time, zbog velikog broja otkazanih grupa i čarter-letova, i broj uposlenika bit će uveliko smanjen.

“Želimo apelirati na građane da na izlete i putovanja idu isključivo s registriranim turističkim agencijama jer samo one za to imaju dozvolu. One odgovaraju za vas u toku putovanja, plaćaju poreze i doprinose državi. U slučaju da se nešto desi na izletu ili putovanju, agencije će na brži i lakši način riješiti problem. Putujete li s neregistriranim agencijama, ili raznim udruženjima, nemate nikakvu garanciju da ćete za uplaćeni novac dobiti uslugu. Molimo građane da izbjegavaju agencije s Facebooka i Vibera koje nemaju adresu, koje daju samo kontakt preko mobitela, što znači da nemaju poslovnicu, da ne idu preko udruženja i prijevoznika koji nemaju dozvolu za organiziranje izleta”, naglašavaju iz “M97”.

Enisa Džaferović iz Agencije “Zoom” ističe da je turizam bio prvi pogođen globalnom zdravstvenom krizom, a da će se posljednji od nje oporaviti. O finansijskim gubicima kaže da je teško govoriti s obzirom na to da pandemija još traje, ali da će, prema trenutnim procjenama, promet u odnosu na 2019. godini biti smanjen za barem 80 posto, i to uz nadu da će u drugoj polovini 2020. godine doći do oporavka.

“Mi smo receptivna agencija, naši su najvažniji klijenti iz Zaljeva, tako da je za nas najznačajniji period od maja do septembra, koji je po svemu sudeći izgubljen. Prve otkaze rezervacija i smanjenje potražnje naša agencija zabilježila je još u februaru. Mart smo dočekali gotovo sa stopostotnim otkazima rezervacija tako da je naš priliv sredstava obustavljen već od februara. Prema nekim procjenama, turizam će se početi u potpunosti oporavljati s pronalaskom adekvatnog lijeka ili vakcine, a to je vjerovatno tek u sljedećoj godini”, kaže Džaferović.

Govoreći da su u stalnoj komunikaciji s njihovim partnerima na Bliskom istoku, ističe da im pokušavaju predstaviti Bosnu i Hercegovinu u što boljem i sigurnijem svjetlu kako bi stvorili interes za putovanja, ali da prvo moraju čekati na smjernice naše i njihovih vlada, tako da interes klijenata nije presudan.

“Nismo sigurni da će, čim se otvore letovi prema Bosni iz ovih zemlja, odmah biti dopušteno putovati bez posebnih mjera. Moramo imati na umu da oni imaju mnogo veći broj oboljelih od nas, tako da ne znamo kakve će zabrane biti uvedene zbog zaštite naših građana”, pojašnjava Džaferović, naglašavajući da se, prema najoptimističnijim procjenama agencija iz Zaljeva, prvi individualni dolasci mogu očekivati tek u augustu. U ovoj agenciji trenutno pokušavaju proširiti djelatnost kako bi zadržali postojeći broj radnika s obzirom na to da još nikoga nisu otpustili. Nadaju se da će se turizam 2021. godine vratiti u stanje prije pandemije, iako neke procjene kažu da će se to desiti tek mnogo kasnije.

Furkan Akçakıl, vlasnik Turističke agencije “AK Tour”, koja već godinama posluje u Bosni i Hercegovini, kaže da je izgubljena čitava sezona i da su gubici ogromni. “Mi najviše dovodimo turiste iz Turske i Njemačke. Obje države su, možemo reći, imale uspješnu borbu protiv korone, ali to samo po sebi nije dovoljno za turizam. Veoma je komplicirana situacija, mnogi faktori odlučuju – letovi, slobodan prelazak granica, karantini i slično. Narod još tačno ne zna šta ga očekuje, ne postoje o tome pouzdane informacije”, kaže Furkan.

Ističući da je počekom 2020. godine interes za putovanje bio izuzetno velik, i on potvrđuje da su već početkom pandemije skoro sve rezervacije bile otkazane. Budu li uspostavljeni redovni letovi, nada se da će nove rezervacije početi u julu. “Naši gosti u 90 posto slučajeva dolaze avionom, planiramo napraviti nove ponude kako bismo pokušali makar malo umanjiti štetu, ali ni to ne možemo bez tačnih informacija o letovima. Isto se odnosi i na putovanja iz Bosne i Hercegovine prema Turskoj”, pojašnjava Furkan, dodajući, kao i naši ostali sugovornici, da bi do vidljivog oporavka mogla moglo doći tek sljedeće godine.

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!