fbpx

POSTOJI LI NACIONALIZAM MEĐU BOŠNJACIMA (2): Abdulah Sidran i Enes Pelidija

Niko razuman ne može sporiti da i u Bošnjaka – autentičnog bosanskog naroda koji još prolazi kroz nevolje samoidentifikacije – postoje političke opcije, grupe i pojedinci uz koje se s pravom može vezati pojam “bošnjačkog nacionalizma”. I uz moje se ime u nekim političkim, intelektualnim i obavještajnim krugovima veže takva atribucija, i to smatram dijelom obavještajnog rata za interpretaciju nedovršenih ratova od 1991. do 1996. godine. Kao što veli naš heroj, general Atif Dudaković: “Rat je prestao samo za one koji su u njemu poginuli.”

Sedmični časopis Stav pokrenuo je anketu s pitanjem “Postoji li nacionalizam među Bošnjacima kao dominantna društvena pojava?”. U tu svrhu kontaktirali smo veliki broj bošnjačkih intelektualaca u BiH, uključivši i predstavnike bošnjačke intelektualne elite u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji. Ova anketa ujedno predstavlja prvi sveobuhvatniji bošnjački odgovor na kontinuirane dnevnopolitičke teze o postojanju bošnjačkog nacionalizma, koji se pritom svrstava uz bok onog hrvatskog i srpskog.

Ujedno je riječ i o samoodređivanju i samodefiniranju, sa sviješću da sliku i stanje jednog naroda određuje i tzv. “pogled izvana”, odnosno nije presudno samo vlastito viđenje, nego i to kako nas drugi vidi. Međutim, redakcija Stava smatra da na pitanje postojanja nacionalizma među Bošnjacima treba početi odgovarati prije svega introspekcijom i samopreispitivanjem.

Našim sagovornicima postavili smo i potpitanja, u slučaju da odgovore potvrdno, da objasne koliko je dominantna i koliko je široko rasprostranjena pojava, kada se nacionalizam kod Bošnjaka pojavljuje, pod kojim okolnostima, u kojem intenzitetu, ima li obilježja šovinizma i kako se manifestira.

Ako je odgovor negativan, da obrazlože čime objašnjavaju odsustvo nacionalizma u historijskom, političkom, društvenom i kulturnom smislu. Ima li takvo što veze s pojavom i karakterom drugih nacionalizama u kontekstu u kojem žive Bošnjaci (npr., je li se pojavljivao unutar nacionalističkih pokreta drugih naroda i slično)?

Odgovore anketiranih objavljivaćemo u narednim danima.

Akademik Abdulah Sidran, književnik i scenarist

I uz moje se ime u nekim političkim, intelektualnim i obavještajnim krugovima veže atribucija bošnjačkog nacionaliste

Niko razuman ne može sporiti da i u Bošnjaka – autentičnog bosanskog naroda koji još prolazi kroz nevolje samoidentifikacije – postoje političke opcije, grupe i pojedinci uz koje se s pravom može vezati pojam “bošnjačkog nacionalizma”. I uz moje se ime u nekim političkim, intelektualnim i obavještajnim krugovima veže takva atribucija, i to smatram dijelom obavještajnog rata za interpretaciju nedovršenih ratova od 1991. do 1996. godine. Kao što veli naš heroj, general Atif Dudaković: “Rat je prestao samo za one koji su u njemu poginuli.”

Ne vidim sebe u tome što bi se zvalo “bošnjačkim nacionalizmom”, pogotovo ne u onoj njegovoj verziji koja ga snažno i bezuvjetno vezuje za religiju. Takav oblik manifestnog bošnjaštva mene iz bošnjaštva izgoni. Pritom, trudim se biti oprezan, pa učim djecu, i sve koji me žele čuti, da je “historija Bosne – historija otimanja za Bosnu” i da su “Bošnjaci narod koji ima historijsko pravo na paranoju, ali ga nedovoljno koristi”. Još im ne kazujem, čekam da malčice svojim iskustvom okuse, da su Bošnjaci narod čiji se školovani ljudi još ne mogu dogovoriti ni o tome pod kojim će imenom nestati. I još samo jedno: mene u “bošnjački nacionalizam” guraju česti autošovinistički (profitabilni!) istupi domaće intelektualne “elite”. Nisam vidio ništa odvratnije od toga. A ta nam “elita” kroji dane, život i sudbine. Pa ti budi pametan!

Prof. dr. Enes Pelidija, profesor historije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu

Nacionalizam među Bošnjacima nije dominantna društvena pojava

Nacionalizam postoji kod svih naroda i u svim zemljama; svuda ga ima u manjoj ili većoj mjeri. Često između nacionalno svjesnog pojedinca i veće zajednice dolazi do one tanke linije koja prelazi i u nacionalizam. Takvoj situaciji pogoduju mnoge unutrašnje i vanjske prilike i događaji. Nemali broj pojedinaca, kada prođe “nacionalno ludilo”, ne samo da negira da su bili njegovi akteri nego se javno od toga distanciraju. Suprotno tome, drugi dio tih nacionalno naglašenije orijentiranih pojedinaca s vremenom budu opijeni i u toj zabludi i mitomaniji ostaju do kraja života. Sve je ovo potrebno navesti prije nego se da odgovor na postavljeno pitanje: Postoji li nacionalizam među Bošnjacima kao dominantna društvena pojava?

Gledajući bližu i dalju prošlost Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, kao i u susjednim zemljama i dijaspori, mišljenja sam da ne postoji. Međutim, kao i u svim narodima, i među Bošnjacima ima pojedinaca i manjih grupa koji se mogu nazvati takvim imenom. No, za razliku od mnogih pripadnika drugih naroda u svijetu, Bošnjaci se kao narod nemaju razloga stidjeti svoje prošlosti niti zločine i poraze mitološki pretvarati u pobjede i obilježavati ih. To su pokazali i u posljednjem ratu tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Takvim stavom i ponašanjem zadivili su cijeli svijet svojim civiliziranim držanjem kao narod i stekli simpatije i onih koji do posljednje decenije prošlog stoljeća nisu znali ni narod ni matičnu zemlju u kojoj Bošnjaci žive. Zato po svijetu mogu ponosno i slobodno kazati: DA JA SAM BOŠNJAK/INJA. Svoje cijenim, a drugog i drugačije poštujem. Ne dopuštam da se o meni iznose laži i negiraju moja nacionalna i konfesionalna pripadnost i jezik. Ne dam da se moja Bosna i Hercegovina dijeli jer pripada svim ljudima i narodima koji u njoj žive i koji je osjećaju kao svoju domovinu.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!