fbpx

Postignut dogovor u vezi sa bosanskim jezikom: Učenici iz Liplja kreću na nastavu

Sinanović podsjeća da se ranije dešavalo da se situacija ˝privremeno smiri˝, odnosno da se u matične knjige i đačke knjižice u rubrici maternjeg jezika upiše bosanski, da bi se nakon godinu-dvije ponovo počeo upisivati tzv. bošnjački jezik.

 

 

Nakon što su roditelji i dvanaest učenika iz Liplja kod Zvornika od početka ove školske godine, zbog upisivanja nepostojećeg jezika u matične knjige, bojkotirali nastavu, postignut je dogovor sa vlastima i djeca bi ubuduće trebala nesmetano prisustvovati nastavi.

Roditelji učenika koji pohađaju područnu Osnovnu školu ˝Sveti Sava˝ prema nastavnom planu i programu iz Federacije Bosne i Hercegovine, za bojkot su se odlučili nakon što su saznali da je na kraju prošle školske godine, prema usmenom nalogu, u matične knjige umjesto bosanskog jezika upisivan takozvani jezik bošnjačkog naroda, dok je bosanski jezik naveden u đačkim knjižicama. Zahtjev bošnjačkih povratnika u Liplje bio je da se na mjestu jezika svugdje upisuje bosanski jezik, jedini jezik kojim govore i oni i djeca te da se učenicima omogući izučavanje bosanskog jezika.

˝Djeca će krenuti u školu, a vidjet ćemo kako će se stvari dalje odvijati. Razgovarali smo sa ministricom prosvjete i kulture Republike Srpske, predstavnicima OHR-a, potpredsjednikom Republike Srpske i direktorom škole. Rečeno nam je da imamo pravo, ali da se to ne može tako brzo riješiti. Dogovorili smo se da se djeca vrate na nastavu, a da mi uputimo svoje zahtjeve i oni će nam do petka, 16. oktobra, odgovoriti. Mislim da bi se problem ovog puta mogao riješiti, mada se ne smijemo previše radovati jer smo i ranije imali dosta neispunjenih obećanja˝, naveo je Muharem Sinanović, jedan od roditelja učenika iz Liplja.

Sinanović podsjeća da se ranije dešavalo da se situacija ˝privremeno smiri˝, odnosno da se u matične knjige i đačke knjižice u rubrici maternjeg jezika upiše bosanski, da bi se nakon godinu-dvije ponovo počeo upisivati tzv. bošnjački jezik.

Učenici iz Liplja propuštene će časove nadoknađivati svake subote. I prethodnih godina roditelji i učenici protestovali su više puta iz istog razloga. A.A.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!