fbpx

Posljednji podaci CIK-a BIH: U Srebrenici vodi Grujičić, neizvjesno u Novom Gradu

Prema posljednjem presjeku CIK-a (u 2:00 sata) na području te općine neobrađeno je još uvijek 19 biračkih mjesta (67,86 posto). 

 

Prema preliminarnim, nezvaničnim i nekompletnim rezultatima lokalnih izbora Centralne izborne komisije BiH, objavljenim jutros u devet sati, aktuelni načelnik Srebrenice Mladen Grujičić vodi sa 61,47 posto osvojenih glasova u odnosu na kandiadata Stranke demokratske akcije (SDA) Aliju Tabakovića. U Srebrenici je obrađeno 50 posto biračkih mjesta, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema posljednjem presjeku CIK-a (u 9:00 sati, na području Srebrenice obrađeno je 14 od ukupno 28 biračkih mjesta, odnosno 50 posto.

Prema trenutnom stanju, aktuelni načelnik i kandidat “Zajedno za Srebrenicu” Mladen Grujičić osvojio je 1.776 glasova (61,47 posto), a prati ga kandidat SDA Alija Tabaković sa 1.088 osvojenih glasova (37,66 posto)

Preostala dva nezavisna kandidata Aleksandar Simić i Mile Janjić imaju 17 (0,59 posto), odnosno osam glasova (0,28 posto).

Simpatizeri oba kandidata su sinoć slavili na ulicama Srebrenice, a pretpostavlja se da će pobjednika u Srebrenici odrediti glasovi iz dijaspore.

Prema posljednjim podacima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, u utrci za načelnika sarajevske općine Novi Grad je još uvijek prilično neizvjesno. Pitanje pobjednika nije riješeno ni u Ilijašu, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema posljednjem presjeku podataka CIK BiH (od 9:00 sati), aktuelni načelnik Novog Grada i kandidat SDA Semir Efendić osvojio je 16.647 glasova (46,55), a kandidat “Četvorke” Adnan Delić 16.207 glasova (45,32 posto), što je 440 glasova manje.

Semir Efendić je sinoć na svom Facebook profilu proglasio pobjedu na izborima, tvrdeći da je preostao mali broj neobrađenih biračkih mjesta, te kako Delić ne može ugroziti njegovo vodstvo. Potom su pojedini mediji objavili da zapravo Delić vodi u Novom Gradu, a ne Efendić, iz čega se razumjelo da je potrebno ipak sačekati podatke CIK-a.

U istoj općini, kandidatkinja SBB-a Sanela Prašović Gadžo osvojila je 1.942 glasa (5,43 posto), dok je zajednička kandidatkinja DF-GS Elma Mujadžić osvojila 963 glasa (2,69).

Na području Novog Grada je, prema podacima CIK-a, dosad obrađeno 128 od ukupno 155 biračkih mjesta, odnosno na obradu čeka 27 biračkih mjesta.

Još jedna općina na području Kantona Sarajevo, gdje je prilično neizvjesno, jeste Ilijaš.

Kandidat SDA-a za načelnika Ilijaša Akif Fazlić osvojio je 3.808 glasova (51,25 posto), dok je Amar Dovadžija, kandidat koalicije “Četvorka”, osvojio 3.622 (48,75 posto), čime za Fazlićem ima zaostatak od 186 glasova.

Dovadžija je također sinoć na svom profilu objavio da je novi načelnik Ilijaša te da ga njegov protivkandidat Fazlić ne može dostići.

U Ilijašu je obrađeno ukupno 26 biračkih mjesta, dok na obradu čeka sedam.

U Bosni i Hercegovini su održani sedmi lokalni izbori nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine.

Pravo glasa imalo je ukupno 3.283.194 birača koji su upisani u Centralni birački spisak. Na izborima su učestvovala 543 politička subjekta, i to 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet listi nezavisnih kandidata i 71 nezavisni kandidat pripadnik nacionalnih manjina.

Prema podacima koalicije “Pod lupom” zabilježena izlaznost na lokalne izbore 2020. je 51 posto.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • Hari 16.11.2020.

    SDA je stranka koja 30 godina nije promjenila bas nista u svojoj konstrukciji. Personalno je stranka potpuno zakrzljala. Isti ljudi sjede na vrhu stranke i samo umrli se zamjenjuju. Svi kadrovi ove stranke izunutrasnjosto su se naselili u Sarajevo. Niko se nije vratio u RS da tamo nastavi politicki rad. Nepotizam i losa kadrovska politika. To je sad kaznjeno a bit ce i vise u buducnosti ukoliko se hitno stranka ne promjeni iz temelja.

    Odgovori