fbpx

Posljednji evropski negator pandemije

Lukašenko sa zaprepaštenjem gleda u ono što rade njegovi susjedi, pa čak i protestira kad Rusija zatvori granicu. "U ovom je životu sve moguće. Ali važno je ne paničariti", rekao je bjeloruski čelnik 24. marta. "Ono čega se najviše bojim je psihoze zbog onoga što se vidi u medijima“, rekao je prije nego što je naredio sigurnosnoj službi da istraži medije koji "panično izvještavaju".

 

Nije to ni engleska Premijer liga zbog svoje tradicije, ni španska liga zbog njezine kvalitete, niti talijanski calcio zbog emocija koje nadahnjuju. Ne, meka evropskog nogometa u vrijeme korona virusa nalazi se u bivšoj sovjetskoj republici Bjelorusiji. Tamo gdje predsjednik Aleksandar Lukašenko još uvijek ne uzima ozbiljno pandemiju i za nju preporučuje votku, saunu i traktor.

Nakon što je Boris Johnson zaražen virusom, nakon što je Donald Trump promijenio svoju retoriku, Lukašenko je postao posljednji državnik koji ne vjeruje u Covid-19 i dopušta da se igraju utakmice nacionalne nogometne lige.

Prvenstvo je počelo, usprkos protetsima nekih igrača, uglavnom stranaca, poput Darka Bodula, austrijskog napadača tamošnjeg Shajtiora. Da, Bjelorusija je jedina zemlja u kojoj se nogomet i dalje igra u nacionalnoj ligi.

U nedostatku drugih natjecanja, bjeloruski nogomet postao je prava  senzacija u nekim njima susjednim zemljama, poput Rusije ili Kazahstana, gdje se utakmice mogu gledati direktno na nacionalnim kanalima. Prošle subote odigrano je šest utakmica a derbi između FC Minska i Dynamo Minska okupio je 3000 gledatelja na stadionu.

Državno prvenstvo u hokeju na ledu u Bjelorusiji se i dalje nastavlja. Bjeloruska Extraliga je u završnoj fazi, a finalisti, Yunost iz glavnog grada, Minska i Shajtior iz Soligorska odigrali su dvije play-off utakmice za naslov prvaka.

S populacijom od 9,5 miliona stanovnika, u Bjelorusiji je vrlo malo zaraženih u usporedbi s drugim evropskim zemljama (blizu 100). Prema Ministarstvu zdravstva bolest je asimptomatska ili blaga.

Lukašenko sa zaprepaštenjem gleda u ono što rade njegovi susjedi, pa čak i protestira kad Rusija zatvori granicu. “U ovom je životu sve moguće. Ali važno je ne paničariti”, rekao je bjeloruski čelnik 24. marta. “Ono čega se najviše bojim je psihoze zbog onoga što se vidi u medijima“, rekao je prije nego što je naredio sigurnosnoj službi da istraži medije koji “panično izvještavaju”.

Prije sedam dana naredio je KGB-u (da, sigurnosno-obavještajna služba zadržala je sovjetsko ime) da istraži medije i web stranice koji “panično izvještavaju” i savjetovao narod da se zaštiti od koronavirusa čašom votke, saunom i da radi sa traktorom u polju. U svakodnevnim posjetama tvornicama ili kompanijama u različitim regijama zemlje ni on ni njegovi pomoćnici ne nose bilo kakvu vrstu zaštite.

Lukašenko je otišao toliko daleko da je rekao da igranje hokeja štiti od virusa. Njegov tim trenutno igra amaterski turnir u kojem je stigao do finala. “Moram reći da je bolje umrijeti na nogama nego živjeti na koljenima!” “Na ledu nema virusa. Ovo je hladnjak. Živim isti život, i jučer sam održao trening. Sastajemo se, rukujemo se, grlimo, udaramo jedni druge.“

Ono na što je Lukašenko imun je kritika. “On se ismijava cijelom planetu”, rekao je ultranacionalista Vladimir Žirinovski, vođa Ruske liberalno-demokratske partije. Počasni predsjednik Ruske nogometne federacije, Viacheslav Koloskov, nazvao je Lukašenkove stavove “pornografijom i glupošću”.

Uprkos svemu, Lukašenko je još uvijek učestvuje u brojnim javnim događajima u zemji. Uskoro počinje Sedmica šuma, kampanja za ažuriranje šumskog registra u kojoj je prošle godine sudjelovalo 52.000 ljudi, uključujući stručnjake i volontere. Vojska održava manevare u kojima će sudjelovati 3.000 vojnika.

Međutim, zemlja je svjesna onoga što se događa. U Minsku mnogi nose masku. Činjenica da Bjelorusi ostaju u svojim kućama vidljiva je kada je u pitanju kupovina karata za popularna gradska pozorišta koja su  gotovo uvijek rasprodana. Sada su poluprazna.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!