fbpx

POMOĆ PRIJATELJA: Turska poslala humanitarnu pošiljku Španiji

Materijalom dostavljenim iz Turske nastavit će se dezinfekcija u aerodromima, željezničkim stanicama, ali posebno u bolnicama i staračkim domovima.

U Španiju je danas stigla pošiljka sanitarnog materijala koji je vlada Turske dostavila toj zemlji kao odgovor na zahtjev koji je španska vlada prošle sedmice poslala svojim partnerima iz NATO-a, tražeći pomoć putem Euroatlantskog reakcijskog centra u slučaju katastrofe.

Sanitarni materijal koji je dostavila turska Vlada uključuje maske, zaštitnike za oči, antibakterijski gel. Konkretno, 25 tona sanitarnog materijala, uglavnom zaštitne opreme.

Kako je objasnio načelnik štaba obrane, general Miguel Ángel Villarroya, na konferenciji za novinare, sutra će stići i drugi avion s medicinskim potrepštinama iz Kine.

Turski avion je drugi poslan u Španiju iz zemalja članica NATO-a, u ponedjeljak je stigao avion s materijalima koje je donirala Vlada Češke, s više od 10 000 komada zaštitne opreme  koja se sastoji od maski, naočala, rukavice itd.

Osim Turske, na zahtjev Španije su odgovorili Estonija i Luksemburg kao i Japan koji je, iako nije član NATO-a, dio njegovih struktura.

Materijalom dostavljenim iz Turske nastavit će se dezinfekcija u aerodromima, željezničkim stanicama, ali posebno u bolnicama i staračkim domovima.

Očekuje se da Republika Turska avion nakon Španije dostavi pomoć I Italiji, žarištu koronavirusa u Evropi.

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!