fbpx

Političko-društveni suicid Muamera Zukorlića

Zukorlićeva upotreba bajate velikosrpske propagande politički je suicid uživo, javno razotkrivanje i politička samokastracija pred očima cjelokupne bošnjačke javnosti. Navodno izazvan stavovima Mustafe ef. Spahića, koje ustvari pripisuje navodnom KOS-ovom lobiju u uredu reisul-uleme, Zukorlić je samo potvrdio da nije prikladan ni za lidera neke stranke koja bi se trebala smatrati bošnjačkom, a kamoli za časnu funkciju vjerskog poglavara.

 

Ima nečeg otužnog i deprimirajućeg u posmatranju kako se uživo gasi i nestaje karijera neke osobe. Pogotovo ako je u javnosti postojalo uvjerenje, ili bolje rečeno zabluda, da navedena osoba posjeduje određene kvalitete, potencijale i kapacitete. Upravo je takav slučaj s Muamerom Zukorlićem, liderom Stranke za pravdu i pomirenje, koji je, gostujući u emisiji Pretres Sandžačke TV, izvršio svojevrstan politički i društveni harakiri.

Prosječan gledalac mogao je osjetiti određen tranfser blama i neprijatnosti posmatrajući Zukorlića, koji je svoj imidž gradio nastupajući kao rijetka vrsta bošnjačkog jastreba koji leti iznad neprijatnih političkih kompromisa, kako sjedi i poput neke marionete i lutka bezumno ispaljuje teze Aleksandra Vučića i uopće čitave velikosrpske beogradske političke kuhinje.

Naravno, bolje obavješteni dobro znaju da Zukorlić ima nekoliko različitih nastupa koji ovise od publike kojoj se obraća. Jedan je parolaški, populistički i demogoški, usmjeren ka široj bošnjačkoj javnosti, gdje Zukorlić nastupa koristeći krupne riječi i velike ideje, čime se postavlja u superiornu poziciju i oštar kontrast naspram onih bošnjačkih lidera, političara i javnih ličnosti koje moraju da djeluju u datim okolnostima, a koje nemilosrdno proziva i optužuje za kompromiserstvo, izdaju, poltronstvo i tako dalje.

Takva galama služi da odvrati pažnju od činjenica da Zukorlić radi upravo ono za šta optužuje druge, tačnije da ima krajnje servilan i podanički odnos spram Beograda, isključivo radi vlastitih ličnih interesa. Treći je nastup, pak, onaj svađalački, koji je do sada bio rezerviran za političke neistomišljenike među Bošnjacima na prostoru Sandžaka, a o čemu šira bošnjačka javnost nije mnogo znala.

Da bi uspješno žonglirao između ova tri različita nastupa, da bi uopće mogao istovremeno služiti interesima Vučića, izazivati sukobe među Bošnjacima u Sandžaku, te se široj bošnjačkoj javnosti predstavljati kao pozitivan lik, Zukorlić se jednostavno mora služiti najgorim zamjenama teza. To mu je donedavno koliko-toliko i polazilo za rukom, međutim, količina velikosrpske propagande koju je ispalo u gostovanju na Sandžačkoj TV naprosto je neprobavljiva.

Zukorlić je jednostavno suviše samouvjereno istrčao, valjda nesvjestan da ono što danas vergla nisu nikakve skandalozne objede i pikanterije koje će šokirati javnost i okrenuti vodu na njegov mlin nego budalasta velikosrpska i velikohrvatska propaganda koja zagađuje bosanskohercegovački javni prostor već više od dvije decenije, propaganda na koju je bošnjačka javnost toliko oguglala da je danas ili ismijava ili ignorira.

Optužbe na račun političkog i vjerskog vrha za pripadnost KOS-u, optužbe za “fildžan-državu”, pokušaj da se nametne kao jedini neprikosnoveni lider i glas svih Bošnjaka Sandžaka, namjera da se izazove animozitet između Bošnjaka Sarajeva i Sandžaka, predstavljanja sebe kao legitimne alternative, iako sve činjenice govore drugačije, stvaranje paralelizama u institucijama, politikantstvo kroz stražnja vrata i prozore radi kooptiranja kadrova, imputiranje vjerske dimenzije političkim razmimoilaženjima i tako dalje, sve to Bošnjaci gledaju i žive još od 1993. godine.

To su od početka bila opća mjesta gotovo svih medija i ličnosti koji ne žele dobro Bošnjacima, i to bošnjački narod jako dobro zna. Štaviše, takve optuže i klevete toliko su izlizane da ih danas više gotovo niko politički ambiciozan na bh. političkoj sceni i ne koristi jer samo izazivaju kontraefekt. Ono što je Zukorlić bubetao u Pretresu danas se može čuti isključivo na marginama društvenih mreža ili u pisanjima Zukorlićevih replika poput stanovitog Tandira i stanovitog Muratovića. Čak je sumanuta propaganda Dževada Galijaševića evoluirala i prestala baratati s takvim terminima.

Zukorlićeva upotreba bajate velikosrpske propagande politički je suicid uživo, javno razotkrivanje i politička samokastracija pred očima cjelokupne bošnjačke javnosti. Navodno izazvan stavovima Mustafe ef. Spahića, koje ustvari pripisuje navodnom KOS-ovom lobiju u uredu reisul-uleme, Zukorlić je samo potvrdio da nije prikladan ni za lidera neke stranke koja bi se trebala smatrati bošnjačkom, a kamoli za časnu funkciju vjerskog poglavara.

Jedino što je dokazao jeste da mu je hitno potrebna pažnja kroz sukob s vjerskom institucijom koje je i sam dio. I zato je Zukorliću potrebno uskratiti pažnju i ukinuti mu mogućnost institucionalnih polemičkih odgovora, a očito da se upravo to i događa.

Uoči skorih izbora na Sandžaku Zukorliću je ignoriranje najbolja mjera, jer novim objedama koje je uputio prema Sarajevu ustvari želi proizvesti “vaskrs” vlastite važnosti, potopljene na nedavnim izborima za reisul-ulemu. /M. Drnišlić/

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

 • Djidji 09.01.2020.

  Mogli ste bar malo napisati argumenata i istine. Zukorlić ima rezultate iza sebe, od vrtića, medrese, Islamskog fakulteta, internacionalnog Univerziteta, izdavačke kuće, radia, tv, novine, 7 narodnih kuhinja, humanitarne organizacije Hajrat koja je do sada izgradila preko 100 kuća, renovirano i izgradjwno preko 100 džamija Bošnjačke akademije nauka i umetnosti, BKZ, BNF, ZSD, te na kraju političke partije SPP gde smo bili najranjivjji. Sve ovo bez dinara opštinske i državne kase!!Sada su vraćena dva najveća vakufa, zgrada Islamskog fakulteta na trgu NP i NP Banja sa preko 2 hektara.

  Odgovori
 • Jakup Kardovic 10.01.2020.

  Znači da je pogodio sve što je u Pretresu rekao. Čim je Vas iz Stava to zaboljelo ovoliko, da ste mu posvetili kolumnu.

  A to da je “Muftija gotov” slušamo već 25 godina od SDA-ovaca iz Sandžaka, a i vi ste postali mizerni kao oni.
  Međutim realnost vas demantuje, Vas je sve manje, a Muftija sve jači.

  Žao mi Vas je sve zajedno.

  Odgovori
 • Muhamed 11.01.2020.

  drago mi je da je gosp zukorlić pogodio baš gdje treba pa sad izviru kosovci među bošnjacima ko crvi poslije potresa…podržavam čojka baš zato što ga vi pljujtete

  selam

  Odgovori
 • Harko 12.01.2020.

  On je sam sebi dohako

  Odgovori
 • Falcone 12.01.2020.

  ❤Kome smeta Bošnjačka Akademija Nauka i Umjetnosti❤ BANU ❤

  Odgovori

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!