fbpx

Pola ure Ivine torture

Zašto je kao primjer Banac uzeo Sarajevo, to valjda samo on zna. Ono što ne zna jeste da Alija Izetbegović nema ulicu u Sarajevu.

Ivo Banac jedan je od intelektualaca s ovih prostora čija biografija izgleda impresivno. Diplomirao je na Univerzitetu Fordham, magistrirao i doktorirao na kalifornijskom Stanfordu. Godine 1977. dolazi na sveučilište Yale, gdje postaje redovni profesor. Osoba koja se 1991. godine razišla s Franjom Tuđmanom, koji je s još nekoliko hrvatskih intelektualaca potpisao zahtjev za Tuđmanovom ostavkom 1993.

Bio je dopredsjednik Instituta Otvoreno društvo – Hrvatska. Godine 2007. je izabran za predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora, urednik je časopisa East European Politics and Societies. Međutim, i osoba takve karijere ponekad ispriča takvu budalaštinu da se čovjek zaista zapita da li je dobro čuo šta to Banac govori.

Naime, prošle je nedjelje Banac bio jedan od sagovornika u gledanoj emisiji Pola ure kulture, koju već godinama emitira Hrvatska TV. Jedna od tema ticala se grada Zaprešića. Odnosno, odluke gradskih vlasti da nekadašnju Ulicu Maršala Tita u tom gradiću podijeli na četiri dijela. Titu je ostao tek jedan manji dio ulice. Taj je potez komentirao Banac, ustvrdivši da se takve stvari dešavaju svuda u državama bivše SFRJ.

“Evo, recimo u Sarajevu. Kada je umro Alija Izetbegović, vlasti su odmah prepolovile Titovu ulicu i veliki dio nje nazvali po Izetbegoviću”, ispalio je Banac?!

Zašto je kao primjer Banac uzeo Sarajevo, to valjda samo on zna. Ono što ne zna jeste da Alija Izetbegović nema ulicu u Sarajevu te da je pola nekadašnje Titove ulice nazvano po Mula Mustafi Bašeskiji, pjesniku, kaligrafu, skupljaču narodnog blaga, autoru čuvenog Ljetopisa.

Kada osoba takvog backgrounda, koji je na stotine puta boravio u Sarajevu, može izgovoriti budalaštine o susjednoj zemlji, kakav li je tek bururet u glavi običnom gledatelju HRT-a koji nikad nije bio u BiH, ne zna ništa o njenom političkom sistemu, a bombardira ga se izmjenama zakona, kalifatom, islamskom državom.

Banac je dokaz da se, i pored grandioznog CV-a, ponekada može ispasti smiješnim. Da ne kažemo glupim.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!