fbpx

Podriva li Vlada Kantona Sarajevo nacionalnu sigurnost: Ko je dobio 671.800 maraka namijenjenih policiji

Sredstva Uprave policije MUP-a KS sa stavke “školovanje na Policijskoj akademiji” preraspodijeljena su na kabinet predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo – 60.000 KM, Ministarstvo zdravstva KS – 280.000 KM i Ministarstvo privrede KS – 331.800 KM

Piše: Jakub SALKIĆ

Vlada Kantona Sarajevo preusmjerila je odlukama donesenim na dvije sjednice održane 22. augusta i 12. septembra 701.800 maraka budžetskih sredstava s pozicija Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo na druge pozicije. Možda ništa ne bi bilo ni čudno ni sumnjivo da nije riječ o prilično velikom iznosu koji će biti potrošen u poprilično drugačije svrhe od prvobitno predviđenih.

Zaključkom Vlade Kantona Sarajevo 60.000 maraka koje su bile planirane kao budžet Uprave policije za školovanje na Policijskoj akademiji preusmjereno je na kabinet predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, dakle predsjednika stranke Narod i pravda Elmedina Konakovića. U zaključku se navodi da će kabinet predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine 60.000 maraka potrošiti na “kapitalne transfere neprofitnim organizacijama za rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, otkup i izgradnju vjerskih i drugih pratećih, te kulturno-historijskih objekata”. Postavlja se logično pitanje: Jesu li neprofitne organizacije važnije od policije i kome će uopće Konaković isplatiti 60.000 maraka kojima su trebali biti plaćeni troškovi školovanja policajaca? Je li to onih famoznih 60.000 maraka koje je otišlo za projekte Bošnjačke akademija nauka i umjetnosti (BANU)?

Ali, nije to ništa, to je tek početak. Na istoj sjednici 12. septembra usvojen je zaključak da se 280.000 maraka planiranih za, pogađate, školovanje na Policijskoj akademiji preusmjeri za proširenje laboratorija i sanaciju i adaptaciju apoteka.

Novac planiran za školovanje policajaca bit će dat na raspolaganje JU “Apoteke Sarajevo”, u kojim je ponovo imenovan direktor poznat po tome što voli ulagati novac – u svoju plaću i aparate za prisluškivanje. Naime, novi direktor JU “Apoteke Sarajevo” Nedim Hrelja poznat je po tome što je radnicima snizio plaće, a on je jedan od najplaćenijih direktora javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo, s plaćom od 5.500 KM, radnicima nije isplaćivao regres koji im po zakonu pripada, ali je uredno donio odluku da ga sebi isplati, te je nelegalno prisluškivao uposlenike JU “Apoteke Sarajevo”.

Nadalje, Vlada je 331.800 maraka namijenjenih, opet, školovanju policajaca na Policijskoj akademiji preusmjerila na podršku projektima ZOI 84. Ovo preduzeće jeste u velikim problemima, a novi direktor Kenan Magoda povukao je prvi potez za spas preduzeća – ukinuo je VIP karte političarima.

Ipak, Vlada Kantona Sarajevo ima svoje razloge zašto su doneseni ovakvi zaključci. S obzirom na to da je s budžetskih pozicija Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, odnosno Uprave policije, preusmjereno ukupno 671.800 maraka za druge namjene, objašnjenje smo potražili upravo u ovom ministarstvu.

U odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva unutrašnjih poslova stoji: “Vlada Kantona Sarajevo je 16. augusta 2018. godine dala saglasnost da se provede postupak raspisivanja Javnog oglasa za popunu upražnjenih radnih mjesta zapošljavanja policijskih službenika u Upravi policije MUP-a KS i to 200 izvršilaca u činu ‘policajac’ i 30 izvršilaca u činu ‘mlađi inspektor’. No, Uprava policije MUP-a KS u 2019. godini nije bila u mogućnosti da provede proceduru zapošljavanja policijskih službenika zbog objektivnih razloga normativne prirode.

Naime, 21. septembra 2018. godine, mjesec nakon što je data saglasnost Vlade da se provede postupak zapošljavanja policijskih službenika, stupio je na snagu novi Zakon o policijskim službenicima KS (Službene novine Kantona Sarajevo: 38/18). Novim Zakonom izmijenjena je procedura zapošljavanja, zbog čega je propisana i obaveza donošenja i provedbenog propisa vezano za navedenu problematiku. Potom je došlo do naknadnih izmjena navedenog Zakona jer je donesen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo koji je stupio na snagu 5. jula 2019. godine (Službene novine Kantona Sarajevo broj: 26/19).

S obzirom na to da provođenje oglasne procedure zapošljavanja policijskih službenika traje najmanje sedam mjeseci (raspisivanje javnog oglasa, testiranje kandidata u procesu odabira policijskih službenika, sigurnosne provjere kandidata), potom obuka kadeta za čin policajac traje osam mjeseci, dok za čin mlađi inspektor traje pet mjeseci, evidentno je da se planirana sredstva namijenjena za svrhu školovanja kadeta neće moći realizovati za planirane potrebe u budžetskoj 2019. godini. Sredstva Uprave policije MUP-a KS sa stavke ‘školovanje na policijskoj akademiji’, iz ovih razloga, preraspodijeljena su na Kabinet predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo – 60.000 KM, Ministarstva zdravstva KS – 280.000 KM i Ministarstva privrede KS – 331.800 KM”, stoji u objašnjenju koje su nam poslali iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Ako policija u Kantonu Sarajevo nema nikakvih drugih potreba, ako imaju idealne uvjete za rad, ako je sigurnosna situacija toliko dobra, onda je ovo obrazloženje sasvim u redu. Ali u situaciji kada dvojica policajaca budu bezobzirno likvidirani, zar se ne može novac uložiti za jačanje policijskih snaga, da budu bolje opremljeni, bolje obučeni, da se novac uloži u borbu protiv kriminala? U situaciji kada se MUP Republike Srpske naoružava novim puškama, kada se postrojavaju nove jedinice MUP-a RS-a, planira uvođenje rezervnog sastava, Vlada uzima novac od MUP-a Kantona Sarajevo i daje ga za razne trivijalnosti.

Uostalom, nije li upravo Elmedin Konaković tvrdio da će MUP KS znati odgovoriti na svaku vrstu prijetnje koja bude dolazila od Dodikove secesionističke politike. U redu je ako se novac ne može potrošiti u ovoj budžetskoj godini za namjene za koje je planiran, ali u MUP-u sigurno ima potreba koje bi se mogle zadovoljiti sa 671.800 maraka. Iz navedenog proizlazi da Vlada KS ili ne zna ništa o pojmu nacionalna sigurnost ili u ime nekoga ju namjerno podriva.

Nadalje, Kantonalna vlada se prije nekog vremena na sva usta hvalila kako je očišćen prostor oko Kampusa Univerziteta u Sarajevu, koji je bio zarastao u šiblje. Očistili su ga radnici KJKP Park. Čišćenje je Univerzitet u Sarajevu ipak koštalo, i to 30.000 maraka.

Naime, Vlada je usvojila zaključak kojim se 30.000 maraka budžetskih sredstava namijenjenih za Univerzitet u Sarajevu – Rektorat univerziteta prebacuje KJKP Park kao subvencija javnim preduzećima. Tako ispade da je Univerzitet platio 30.000 maraka za čišćenje šiblja u Kampusu. Mogli su i jeftinije proći da su ga sami očistili, mada bi im Vlada svejedno uzela novac.

Bez obzira na to da li neko sumnja u ispravnost zaključaka Vlade Kantona Sarajevo, ili ih smatra potpuno ispravnim, ovo pokazuje da, iako to zvuči nevjerovatno, ima onih kojima pare ne trebaju, kao što je MUP, a ima i onih kojima nikad dosta, kao ZOI i Apoteke.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!