fbpx

Podrinje dobija prvu bošnjačku TV

Osnivač je “Emanet IT Academy” i jedan od najzaslužnijih što fudbalski klub Podrinje iz Janje nema više finansijskih problema i što je stabilan prvoligaš u RS-u. 

Piše: Jakub SALKIĆ

Prva bošnjačka televizija, odnosno prvi bošnjački medij općenito u Podrinju, Televizija Podrinje sa sjedištem u Janji počela je emitirati testnu fazu programa.

“Vjerovali smo da je izrada projekta, nabavka opreme, okupljanje kadra i zadovoljavanje kriterija RAK-a BiH najteži dio naše priče. Međutim, stvari su bile daleko ozbiljnije. Da bi se ostvario san o Televiziji Podrinje, trebalo je na naše prostore, tačnije u Janju, dovesti infrastrukturu za prijenos signala. Tokom marta i početkom aprila ove godine dobijali smo obavijesti sa svih strana da je emitiranje i prijenos signala iz našeg centralnog studija u Janji gotovo nemoguće. Bio je to šok za sve nas, jer smo o toj bolnoj činjenici kasno obaviješteni, a vrijeme do početka emitiranja je brzo prolazilo.

Prijetila je opasnost da uložena sredstva, naporan rad naših uposlenika i investitora, koje je prepoznao i RAK BiH, u potpunosti propadnu ili se u najmanju ruku premjeste na neke druge tehnički podesnije prostore u našoj domovini. Međutim, nakon višemjesečnog truda, uspjeli smo obezbijediti instalaciju BH Telecoma, čiji je izvođač radova bio ‘Telerad’. Gotovo u zadnji čas doveden je optički kabl, postavljeni ruteri i druga neophodna oprema za prijenos signala. Sada smo konačno u testnoj fazi”, kazao je jedan od članova ekipe Televizije Podrinje Elvir Ibrišimović.

Za sada TV Podrinje ima tri vlastite emisije, a cilj je povratnicima u Podrinju ponuditi pozitivne, inspirativne priče koje će im pokazati da u Podrinju ima nade za bolji život, da nije sve tako sivo kako se čini ponekad i kako nam se predstavlja.

Istovremeno, cilj je pružiti bošnjačkoj dijaspori informacije iz Podrinja, jer ljudi koji više ne žive u Podrinju žele znati šta se dešava u njihovim rodnim mjestima. Osim Janje, u kojoj se centralni studio, TV Podrinje dopisništvima trenutno pokriva Srebrenicu, Bratunac, Miliće, Vlasenicu, Zvornik i Bijeljinu.

Pokretač ovog projekta, odnosno osoba koja je obezbijedila novac za pokretanje televizije jeste Vahidin Mulamustafić, koji je rođen u Janji, a biznisom se bavi u Austriji. Mulamustafić je poznat po humanitarnom radu, a osim televizije, pokretač je i projekta prekvalifikacije povratnika u Podrinje u oblasti IT sektora.

Osnivač je “Emanet IT Academy” i jedan od najzaslužnijih što fudbalski klub Podrinje iz Janje nema više finansijskih problema i što je stabilan prvoligaš u RS-u.

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!