fbpx

Plaćenici govore ruski

Rusija je stoga značajno pojačala svoje prisustvo u Libiji, ali je to dobro prikrila. Haftaru pomažu ruski plaćenici i na zemlji i u zraku. Pitanje je šta s tim Moskva želi učiniti u Libiji.

 

Halifi Haftaru trenutno ne ide dobro u libijskom građanskom ratu. Njegov pokušaj zauzimanja glavnog grada Tripolija nije uspio, njegova Libijska nacionalna vojska (LNA) je u povlačenju. Sredinom maja morala je evakuirati važnu zračnu bazu Al-Watija. Ruski plaćenici koji se bore uz njega također su se morali povući. No upravo u trenutku poraza Haftar je dobio novu podršku – u obliku lovaca koji su iz Rusije prebačeni u Libiju. U to se sumnjalo prije nekoliko dana, a onda je brzo potvrđeno izvještajem komande američke vojske za Afriku. Prema američkim informacijama, avioni su prefarbani tokom zaustavljanja u ruskoj bazi u Siriji.

Rusija je stoga značajno pojačala svoje prisustvo u Libiji, ali je to dobro prikrila. Haftaru pomažu ruski plaćenici i na zemlji i u zraku. Pitanje je šta s tim Moskva želi učiniti u Libiji. “Sveukupno, dokazi su relativno uvjerljivi”, kaže ruski vojni stručnjak Alexander Golts. “Ono što je Rusija do sada radila u Libiji je ionako, ako to prevedete na jezik međunarodnih odnosa, tajna operacija. Predsjednik Putin, naprimjer, službeno je tvrdio da nema plaćenika koji se bore u ime Rusije.” Plaćenici grupe “Wagner”, koji se bore za Haftara, usko su povezani s Ministarstvom odbrane Rusije. “Rusija podržava Haftara, a budući da njegove trupe trpe jedan po jedan poraz, potrebna je pomoć iz zraka kako bi se održao kao neovisna sila na libijskom teritoriju”, kaže Golts.

Prije nekoliko dana u Tripoliju je vlada izvijestila da je iz ruske baze Hmeimim u Siriji u Libiju prebačeno najmanje šest lovaca MiG-29 i dva bombardera Su-24. Američka vojska sada govori o ukupno 14 aviona. Moskovski vojni stručnjak Pawel Felgenhauer iznenađen je izborom aviona. “MiG-29 namijenjen je borbi, ali nedostaje protivnika za to. Da su F-16 stacionirani u Libiji, onda bi MiG-29 imao funkciju, ali oni su sada beskorisni. Ne mogu se koristiti protiv dronova, prebrzo lete za to.”

Haftarove trupe nedavno su pretrpjele udare bespilotnih letjelica. Potrebni su mu avioni za borbu protiv ciljeva na zemlji, a dva Su-24 su premalo. Zasad nije jasno šta Kremlj želi dokazati učešćem u sukobu u Libiji. “Sukob nema nikakve veze s ruskim interesima”, kaže Golts. “Više se radi o pokazivanju da se bez nas ništa ne može odlučiti.” “Rusija želi pojačati svoj utjecaj u Libiji, ali Kremlj ne želi izravnu konfrontaciju s Erdoğanom”, dodaje Felgenhauer. “Veća je podrška Haftaru u Ministarstvu odbrane nego u Kremlju. Ministar odbrane Schoigu ima lični odnos s Haftarom.”

Ministarstvo odbrane u Moskvi ne komentira navode SAD-a i nije odgovorilo na pitanje novinara njemačkog Spiegela o upotrebi aviona. “To da ruski avioni tamo lete s našim pilotima očigledna je laž i provokacija”, tvrdi Franz Klinzewitsch, član Odbora za odbranu u Vijeću Federacije. MiG-29 proizvodi se već 40 godina i koriste ga mnoge zemlje. “Pola svijeta se bori s kalašnjikovima, ali samo pet posto ih je napravljeno u Rusiji”, kaže on.

Američka vojska je pokazala satelitske snimke i zračne fotografije kako bi potkrijepili svoje navode. Objavljena je i snimka od 19. maja na kojoj je prikazan MiG-29, zaustavljen u Al-Jufrahu u središnjoj Libiji. MiG-29 očito je bio premješten u Siriju iz južne Rusije sa zaustavljanjem u Iranu. U isto vrijeme Haftarova LNA izgubila je svoju važnu bazu Al-Watija u blizini Tripolija.

Isto tako, Vlada Libije otkrila je kakve su aktivnosti imali ruski agenti Maxim Shogali i Samer Suefan, koji su ranije uhvaćeni na teritoriju Libije. U saopćenju medijskog centra operacije “Vulkan bijesa” pri Libijskoj vladi navodi se da su dvojica agenata radila u kompaniji “Vlevsky Astrov”, čiji je vlasnik Jevgenij Prevegon, te kako su slali izvještaje u bazu o vojnoj i ekonomskoj situaciji u Libiji. Navedeno je također kako je utvrđeno da su agenti u više navrata imali susrete s Islamom Gaddafijem, za kojim traga libijsko pravosuđe. Istaknuto je i to kako je kompanija “Vlevsky Astrov” radila na tome da na eventualnim izborima u Libiji pobjede imena bliska Rusiji.

“Istragom je utvrđeno da su spomenutoj dvojici agenata pomagala druga dvojica agenata po imenima Aleksandar Prokofjev i Konstantin Aleksandar. Organizirali su lažne pečate za obavljanje finansijskih transakcija. Počeli su angažirati Libijce da utječu na izbore koji će se održati u narednim danima i prikupljaju informacije”, istaknuto je u saopćenju. Na osnovu mobilnih telefona, laptopa i zaplijenjenih dokumenata, ustanovljeno je da su agenti radili na formiranju ruske vojne baze u Libiji, onemogućavanju SAD-a da uspostavi svoju bazu te kontroliranju libijske naftne i plinske industrije.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!