fbpx

Petar Dušanić, logističar srpske vojske: Bogatstvo stečeno parama Srba i krvlju Bošnjaka i Hrvata

O Petru Dušaniću najbolje govori bizarna situacija koja se desila u Prnjavoru: u zemlji s pola miliona nezaposlenih na Dušanićev oglas za popunu pedeset radnih mjesta u fabrici lanaca “Metalka” niko se nije javio. Prnjavorčani objašnjavaju: “Znamo ko je Petar Dušanić”

Piše: Jakub SALKIĆ

 

Petar Dušanić jedan je od najbogatijih ljudi u Prnjavoru, čovjek koji u ovom gradiću vedri i oblači. Vlasnik je više preduzeća čije je udjele kupio u postupku privatizacije, a glavna je njegova firma“Kompanija Dušanić”. Kako se obogatio Petar Dušanić?

Dušanić se obogatio novcem Srba i na krvi Bošnjaka i Hrvata. U jednom od prošlih brojeva Stava naveli smo podatke iz jednog dokumenta koji se nalazi u arhivi Tribunala u Hagu, a tiče se uvoza oružja. Naime, firma “Agrocentar” Prnjavor, čiji je direktor tada bio Petar Dušanić, tražila je 1992. godine od ministra MUP-a RS-a Stojana Župljanina dozvolu za uvoz oružja iz Srbije koje je kupljeno od firme “Lovoturs” iz Novog Sada. “Agrocentar” navodi da su kupci oružja građani, svi redom srpske nacionalnosti, koji su već uplatili novac. Dušanić obavještava Župljanina da je dozvolu tražio i od MUP-a Srbije, ali su ga obavijestili da je na snazi zabrana uvoza oružja u Bosnu i Hercegovinu i da mu je ne mogu dati. Dušanić je, kako stoji u dopisu, uvezao 154 pištolja.

Nije to jedini slučaj kada je Dušanić profitirao od rata. “Agrocentar” se u ratu bavio uvozom nafte za potrebe Vojske Republike Srpske. “Agrocentar”, koji je zastupao Petar Dušanić, potpisao je 1993. godine kupoprodajni ugovor o isporuci naftnih derivata s Glavnim štabom VRS-a, koji je zastupao pukovnik Milan Škondrić.

Uvoz goriva

U ugovoru stoji da se “Agrocentar” obvezuje da će VRS-u isporučiti 350 tona dizelskog goriva bez novčane nadoknade, uz nadoknadu troškova prijevoza u gorivu na relaciji Sremska Mitrovica – Banja Luka, Sokolac, Bileća, Bijeljina, Zalužani. Zauzvrat, Glavni štab VRS-a obvezuje se da će na ime nadoknade za 350 tona dizelskog goriva “Agrocentru” dostaviti narudžbenicu za 1.516 tona goriva po kojoj se ta količina goriva oslobađa plaćanja poreza na promet i putarine, tako da “Agrocentar” može prodajom goriva u vlastitoj maloprodajnoj mreži nadoknaditi troškove isporuke 350 tona dizela VRS-u.

Tako je nastajalo poslovno carstvo Petra Dušanića. Nakon završetka rata, priliku za dodatno bogaćenje vidio je Dušanić u privatizaciji. Kupovao je sve i svašta, i uglavnom izvlačio novac, a firme gurao u propast. Bio je jedan od najčešćih kupaca državnog kapitala na licitacijama koje su pratile brojne afere, a samo je na taj način postao vlasnik šesnaest preduzeća.

Mnoga od njih završila su u stečaju ili ih je Dušanić prodao. Prema podacima Banjalučke berze, Dušanić i njegova “Kompanija Dušanić” akcionari su u devet preduzeća, od kojih su tri u stečaju.

Predstavnici Saveza malih akcionara RS-a podnijeli su 2012. godine krivičnu prijavu protiv Dušanića i njegovih saradnika zbog uništavanja više od dvadeset preduzeća, čime su nanijeli milionsku štetu budžetu RS-a, a hiljade radnika ostavili na ulici.

Mali akcionari podnijeli su prijave Specijalnom tužilaštvu RS‑a, Republičkom tužilaštvu RS‑a, Okružnom tužilaštvu Banja Luka, Odjeljenju MUP-a RS za finansijske istrage i otkrivanje imovine stečene krivičnim djelima i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA). Akcionari su istakli da su u prijavi dokumentirali najteže oblike privrednog kriminala u preduzećima “Metal” i “Konzum” Banjaluka, “Niskogradnja” Doboj, “Tehnorad” Derventa, “Agrocentar” Jezero, “Metalka”, “Prnjavor ekspres” i “Promet” Prnjavor, “Radnik gradnja” Modriča, kao i u drugima koje je u procesu privatizacije kupio Dušanić.

Šest mjeseci zatvora

Godinu poslije, Poreska uprava RS‑a dostavila je Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci izvještaj protiv Petra Dušanića u kojem ga tereti da je svjesno prouzrokovao nesposobnost svoje “Kompanije Dušanić” da plati poreske obaveze u iznosu od oko 650.000 maraka.

Dušanić se tereti da je kao direktor “Kompanije Dušanić” odobrio izdvajanje sredstava pravnog lica u druge svrhe, a ne za plaćanje poreske obaveze tog pravnog lica. Time je prouzrokovana nesposobnost pravnog lica za pravovremeno plaćanje poreske obaveze u iznosu od 650.860 KM.

Kako bi izbjegao plaćanje poreskih obaveza, Dušanić je izradio kompletnu shemu prevare u sklopu koje je veliki dio imovine svog preduzeća fiktivno prodao firmi u vlasništvu svoga sina Slaviše. Petar Dušanić prodao je, naime, prodajne prostore, benzinske pumpe, kancelarije i drugu imovinu “Kompanije Dušanić” preduzeću “Proizvodnja Dušanić”, čiji je vlasnik Slaviša Dušanić, ali nije izvršio naplatu kako poreznici ne bi imali odakle namiriti dug. Tako je imovina “Kompanije Dušanić” prešla na preduzeće “Proizvodnja Dušanić”, dok su poreski dugovi ostali na “Kompaniji Dušanić”, koja ih nije u stanju platiti.

Kakav je ugled Dušanića u Prnjavoru, najbolje govori slučaj pokretanja proizvodnje u firmi “Metalka”. Desio se bizaran slučaj: u državi u kojoj je pola miliona nezaposlenih niko se nije javio na oglas za zapošljavanje pedeset radnika u fabrici za proizvodnju lanaca. Prnjavorčani su tada poručili da znaju ko je Petar Dušanić i znaju da niti plaća niti prijavljuje radnike.

Zbog utaje poreza i carinske prevare, Petar Dušanić, njegova supruga Mira i “Kompanija Dušanić” već su jednom osuđivani. Sud Bosne i Hercegovine osudio je 2006. godine Petra Dušanića na šest mjeseci zatvora i 450.000 maraka novčane kazne, Mira je osuđena na 50.000 maraka kazne i uvjetno godinu zatvora, dok je “Kompanija Dušanić” kažnjena s 400.000 maraka. Bračni par Dušanić sporazumno je priznao krivicu. Naime, oni su izvršili utaju poreza na promet, čime su Poresku upravu RS-a oštetili za dva miliona maraka. To su uradili tako što su Poreskoj upravi prijavljivali prodaju robe fiktivnim firmama širom Bosne i Hercegovine, dok su robu prodavali na crnom tržištu, a istovremeno su novac od prodaje uplaćivali na račune fiktivnih firmi, koje su ga zatim prosljeđivale na račun “Kompanije Dušanić”.

Dušanići su, očito, i nakon kazne nastavili po starom. Eto, tako nastaju poslovna carstva.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!