fbpx

Pepe desničar

Nedavno se Pepe Reina pokušao opravdati. U statusu na Twitteru požalio se da su ga omalovažavali nazivajući ga fašistom, a njega je kao Španca u inostranstvu samo vodila nostalgija, ali je tako ipak samo potvrdio svoje opredjeljenje.

 

Kada je prije nekoliko dana španski golman Pepe Reina dao izjavu protiv rasizma nakon smrti Georgea Floyda, mnogi su u Španiji smatrali da se šali ili da nije ozbiljan. Reina je gorljivi pristaša desnih populista Vox, stranke koja se bori protiv migranata iz Afrike, podržava politiku Donalda Trumpa i protiv je demonstranata na ulicama američkih gradova.

Politika ima istaknutu ulogu među španskim sportašima. Reina, nekadašnji golman “Liverpoola” i “Bayerna”, danas “Aston Ville”, u središtu je pozornosti zbog svojih stavova na Twitteru. Prije nekoliko dana ostavku Španske vlade zatražio je i teniser Rafael Nadal, koji je javno tražio imenovanje kabineta tehnokrata.

Sportisti su se našli u središtu rasprave u zemlji u kojoj je od virusa Covid-19 umrlo 27.000 ljudi, koja je imala najstrožiji policijski sat u Evropi i kojom je pomalo neuredno upravljala Vlada premijera Pedra Sáncheza, što svojom otrovnom retorikom koristi Vox. Tu stranku društveno prihvatljivom vidi 15 posto Španaca koji nisu glasali za nju. Na vlasti su u nekoliko španskih regija, a vide ih i kao korisne saveznike u borbi protiv lijeve vlade.

Prije nekoliko sedmica Vox je protestima paralizirao centar Madrida, a čelnik te stranke Abascal tražio je odlazak “nelegitimne” i “zločinačke” vlade koja je “porobila” Španiju. Reina je demonstracije slavio na Twitteru, a u tome nije bio sam. Napadač Roberto Soldado, trenutačno igrač “Granade”, opisao je vladu kao “bolest”.

Podrška desnici stigla je i iz drugih sportova. Dala ju je i košarkaška zvijezda “Real Madrida” Sergio Llull, tenisač Feliciano López ili profesionalni golfer Gonzalo Fernández-Castaño. Na manje agresivnoj razini, Sergio Ramos, kapiten “Real Madrida” i španske fudbalske reprezentacije, odbio je prisustvovati videokonferenciji ministara zdravlja i sporta o ponovnom pokretanju fudbalskog prvenstva. Čak se i Portugalac Luís Figo redovito sukobljava s Vladom u Madridu.

Nedavno se Pepe Reina pokušao opravdati. U statusu na Twitteru požalio se da su ga omalovažavali nazivajući ga fašistom, a njega je kao Španca u inostranstvu samo vodila nostalgija, ali je tako ipak samo potvrdio svoje opredjeljenje.

Čak se i prva rečenica (“Žao mi je što nisam intelektualac i govorim srcem”) uklapala u uobičajenu desničarsku populističku strategiju postavljanja sebe kao žrtve akademika i drugih “pametnih momaka”.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!