fbpx

Pelé, 80 godina

Kada je postao melanholičan, prije pogoršanja fizičkog stanja, Pelé se znao skloniti u ribolov, na farmu u Vale do Ribeira, u unutrašnjosti države Sao Paulo. No, njegova su ograničenja na kraju učinila bijeg sve sporadičnijim, što je dovelo do toga da je zemlju prodao 2017. godine.

Kažu da legende ne umiru. Kada bi dobio jedan dan života za svaki put kada je javljeno da je mrtav, Pelé, koji je u petak napunio 80 godina, mogao bi živjeti vječno. Posljednji put javljeno je da je mrtav 2. maja 2019, kada je na WhatsAppu kružila vijest kako je tog jutra umro jedan od sjajnih igrača u historiji fudbala. Međutim, otporan na glasine i godine, Edson Arantes do Nascimento i dalje je živ i zdrav.

“Potpuno sam uvjeren: nikad se više neće pojaviti niko poput Peléa”, kaže Pepe, koji mu je bio partner skoro deset godina u brazilskom klubu “Santos”.“Bio je jedini savršeni igrač koji je postojao. Bio je toliko kompletan sportaš da bi, da je želio igrati na golu, bio najveći golman svih vremena.” U eri obilježenoj trijumfima Messija i Cristiana Ronalda, Pepeove definicije njegovog bivšeg partnera mogu zvučati poput pretjerivanja ili drugarstva, ali među svjedocima Peléove karijere, pogotovo tokom šezdesetih godina, praktički postoji jednoglasno mišljenje da nema boljeg od Peléa.

Unatoč prijateljstvu koje je trajalo desetljećima, njegovi bivši suigrači iz “Santosa” kažu da su susreti s Peléom rijetki. “Svaki put kad prođe pored pekare kako bi se našao s prijateljima i porazgovarao s nama, oko njega je nered, sa svim ljudima koji žele autogram”, kaže Mengálvio, drugi član legendarnog tima “Santosa”. Danas malo ko uspije pristupiti kralju koji ostaje zatvoren u svojoj vili u Guaruji, obalnom gradu udaljenom 100 kilometara od Sao Paula, zabrinut da bi mogao postati žrtva pandemije. Budući da je dio rizične skupine za virus korona, posebno zbog toga što ima samo jedan bubreg (drugi je morao ukloniti nakon što je dobio udarac tokom jedne utakmice), pridržava se stroge izolacije.

I dalje ga sponzorira desetak brendova, unatoč tome što su prošle 43 godine otkako je prestao profesionalno igrati. Ipak, odlučio je pauzirati sa snimanjem reklama. Kako kaže jedan od njegovih savjetnika, kralj je na pauzi barem dok ne nađu vakcinu protiv virusa. Međutim, pomoću mobilnih aplikacija snimio je neke reklame, poruke za nevladine organizacije koje podržava, pa čak i videozapise za voljeni klub. Sudjelovao je u internetskom razgovoru između predsjednika “Santosa” i Brazilske fudbalske konfederacije kako bi pomogao da klub dobije finansijsku pomoć. Jedina konstanta s kojom sarađuje u karantinu jeste poslovna žena Márcia Cibele Aoki, njegova treća supruga, s kojom se oženio 2016. godine.

Mnogo prije pandemije Peléova ograničena pokretljivost usporila je tempo društvenih događaja u kojima je sudjelovao. Od 2012. godine gubio je mišićnu masu i šepao na desnu nogu zbog problema s kukom, pogođen dugogodišnjim aktivnostima u sportu visokih performansi. Pati i od diskus hernije pa se počeo pomagati sa štakama, hodalicom, pa čak i invalidskim kolicima. U nedavnim javnim pojavljivanjima svojim oslabljenim fizičkim izgledom učinio je zabrinutima svoje fanove, naviknute na snagu i energiju koju je donedavno nosio širom svijeta.

Prije dvije godine otkazao je putovanje u London jer je pao u nesvijest i odmah hospitaliziran. Njegovi savjetnici nisu dali da ga se ostavi na liječenju, tražeći da ga se prebaci kući kako bi tamo bio pod paskom fizioterapeuta. Već se ranije prijavljivao u javnosti, u invalidskim kolicima. U aprilu prošle godine hospitaliziran je u Parizu nakon sastanka s francuskim napadačem Kylianom Mbappéom. Po povratku u Sao Paulu je proveo više od tri dana u bolnici liječeći bubrežni kamen. Problem s bubrezima već ga je uplašio 2014. godine, kada je završio na intenzivnoj njezi zbog komplikacija nakon mokraćne infekcije. Mjesecima ranije CNN je također emitirao vijest na društvenim mrežama o kraljevoj smrti, što je on sam brzo demantirao: “Ja sam čovjek od tri srca”, našalio se Pelé.

Još jedna lažna vijest koja ga je iritirala pojavila se početkom ove godine, nakon što je njegov najstariji sin Edinho u jednom intervjuu sugerirao da je njegov otac bio depresivan. On je to demantirao kako bi isključio navodnu depresivnu sliku, ali je priznao da je trpio uspone i padove, kao i svaka starija osoba. “Dobro sam. Imam svojih dobrih i loših dana, to je normalno za ljude mojih godina”, izjavio je. “I dalje prihvatam svoja fizička ograničenja na najbolji mogući način, ali namjeravam nastaviti s kotrljanjem lopte.”

Međutim, jedna vijest koja je kralja pogodila krajem marta bila je smrt njegovog mlađeg brata Jaira Arantesa do Nascimenta, poznatog kao Zoca. “Neka ga Bog primi na nebu i utješi našu porodicu”, napisao je Pelé na društvenim mrežama. Gubitak njegova brata, žrtve raka prostate, poklopio se s početkom pandemije.

Kada je postao melanholičan, prije pogoršanja fizičkog stanja, Pelé se znao skloniti u ribolov, na farmu u Vale do Ribeira, u unutrašnjosti države Sao Paulo. No, njegova su ograničenja na kraju učinila bijeg sve sporadičnijim, što je dovelo do toga da je zemlju prodao 2017. godine.

Iako se posljednjih dana osjeća dobro, posebno zbog svog 80. rođendana, Pelé nije htio biti prisutan ni na jednom od raznih događaja njemu u čast zbog izolacije i zato što je za rođendane uvijek volio intimnije proslave. “Santos” je organizirao sedmicu s događajima posvećenim kralju poput besplatnih projekcija filmova ili svečano otvaranje prigodne ploče postavljene u Vili “Belmiro”. U Sao Paulu fudbalski muzej otvoren je prošle sedmice interaktivnom izložbom posvećenom 80-godišnjem idolu i njegovoj karijeri. Početkom godine već je dobio kip u muzeju brazilske reprezentacije u Rio de Janeiru.

Jedini igrač koji je osvojio tri svjetska prvenstva, Pelé sada čeka hoće li ga Neymar, još jedna zvijezda koju je “Santos” otkrio, prestići na listi najboljih strijelaca brazilske reprezentacije. Napadač PSG-a, koji s 28 godina u svom CV-ju nema Svjetsko prvenstvo, 13 je golova od postizanja 77 golova koje je Pelé postigao u službenim utakmicama.

Međutim, za Peléove poštovatelje to je potpuno nebitno, za njih ne postoji niko ko ga može ugroziti na tronu. Govoreći jednom o kontroverzama koje ga prate tokom života i sve češćim glasinama o tome da je umro, kazao je sam kako želi veće priznanje za sve što je napravio na terenu i nakon njega. “Želim da me prepoznaju dok sam živ”, kazao je tvrdeći da se ne boji smrti. “Brazil je jedna od rijetkih zemalja na svijetu u kojoj je idol dobar tek nakon što umre.”

Prethodni članak

Francuske traume

Sljedeći članak

Selektivni (anti)fašizam

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI