fbpx

Pedofilija kroz film “Netflixa”

Hiljade kritika upućenih za ovaj film moguće je sažeti u nekoliko stavki, a to je da se djeca ne mogu i ne smiju koristiti kao seksualni objekt, da se preko tijela djece ne može dokazivati sloboda govora ili umjetnička sloboda, kao i da se ne može i ne smije normalizirati pedofilija. U filmu se prati djevojčica Amy koja ima jedanaest godina i koja potječe iz senegalske muslimanske porodice. Amy se upoznaje s plesnom grupom “Cuties”, kojom biva očarana, te se želi pridružiti grupi. Upravo zbog toga prolazi kroz probleme s porodicom koja se iz vjerskih razloga protivi istom te Amy odlučuju pronaći “svoj put”

 

 

Piše: Amina ŠEĆEROVIĆ-KAŞLI

Zbog najavljene premijere filma Cuties, “Netflix” je naišao na veliki broj kritika. Naime, poster filma, koji je izabrao “Netflix”, izazvao je negativne reakcije koje su rezultirale optužbama da utjecajna internetska streaming platforma promovira pedofiliju. To da su kritike opravdane dovoljno je pogledati sporni poster na kojem se nalaze maloljetne djevojčice u izazovnoj odjeći i provokativnom plesu koji ne dolikuje djeci.

U filmu se prati djevojčica Amy koja ima jedanaest godina i koja potječe iz senegalske muslimanske porodice. Amy se upoznaje s plesnom grupom “Cuties”, kojom biva očarana, te se želi pridružiti grupi. Upravo zbog toga prolazi kroz probleme s porodicom koja se iz vjerskih razloga protivi istom, te Amy odlučuju pronaći “svoj put” i video u kojem pleše objavljuje na društvenim mrežama. Kako navodi “Netflix”, Amy kroz plesnu grupu pronalazi svoju “ženstvenost”. Upravo je i ovo obrazloženje “Netflixa”, osim samog postera, izazvalo oštre kritike. Svjetski popularni “Netflix” vidio je kao ispravno da maloljetnu djevojčicu koja ima samo jedanaest godina predstavlja kroz “pronalaženje ženstvenosti”. Nakon kritika, “Netflix” je uputio izvinjenje i povukao, odnosno zamijenio sporni poster, međutim, ne i samo prikazivanje filma. Također, s postera je izbrisana i riječ “ženstvenost”.

Još jedna “čudna” činjenica jeste i to da u predstavljanju filma stoji naznaka da je film za osobe iznad osamnaest godina. Kako može onda biti da u filmu koji je za “+18” publiku glavnu ulogu ima djevojčica koja ima 11 godina? Da je film prikladan za glumu 11-godišnje djevojčice, odnosno 14-godišnje, koliko ima glavna “glumica”, onda bi bio prikladan i za djecu ispod 18 godina. Posve je vidljivo da se radi o apsurdu, a engleski reper Zuby je samo jedan od mnogih koji su kritizirali ovaj korak “Netflixa”. Zuby je na svom Twitteru napisao da “Netflix pokušava normalizirati pedofiliju”, a samo ta objava dobila je preko pedeset hiljada lajkova. Ujedno, u istoj objavi Zuby je objavio i da se protivi “promjeni spola djece od sedam godina”, kao i čitanju bajki od strane “drag” kraljica o kojima smo već pisali u Stavu (“draq queen story time”). “Ostavite djecu van ovih stvari”, napisao je Zuby.

Cuties, film francuske produkcije, bit će premijerno prikazan ovog mjeseca. U svom izvinjenju, vjerovatno kao opravdanje za film, “Netflix” kao pohvalu navodi da je film dobitnik nagrade na “Sundance” filmskom festivalu. Međutim, “Netflix” nije naveo još jednu bitnu stvar, a to su podaci o suosnivaču tog festivala – Sterlingu Vanu Wagenenu. Naime, sredinom prošle godine Wagenen je osuđen na šest godina zatvora. Na sudu je dokazano da je Wagenen 2013. i 2015. godine zlostavljao djevojčicu koja je tada imala samo sedam, odnosno devet godina. Wagenen je priznao krivicu, nakon čega je i osuđen na zatvorsku kaznu. U svom obraćanju na sudu Wagenen je kazao da se “neće pokušavati izviniti jer je bilo kakvo izvinjenje besmisleno”, te da osjeća posljedice urađenog. Ujedno, ovaj nagrađivani producent i režiser ima 72 godine.

Na YouTube kanalu “Netflixa” objavljena je i najava samog filma koja možda i najbolje pokazuje reakcije gledalaca. Najava filma pregledana je šest i po miliona puta, a svidjela se 32 hiljade ljudi, dok je čak više od jednog miliona onih kojima se nije svidjela. Ujedno, režiserka ovog filma Maïmouna Doucouré u jednom svom intervjuu izjavila je da za glavnu ulogu filma Cuties bilo 650 kandidata. Kada shvatimo o kakvom filmu se radi i na koji način predstavlja djevojčice, nemoguće je normalno prihvatiti da je 650 djevojčica gledano “očima” te uloge. Za snimanje filma potrošeno je četiri miliona dolara.

Hiljade kritika upućenih za ovaj film moguće je sažeti u nekoliko stavki, a to je da se djeca ne mogu i ne smiju koristiti kao seksualni objekt, da se preko tijela djece ne može dokazivati sloboda govora ili umjetnička sloboda, kao i da se ne može i ne smije normalizirati pedofilija. Međutim, posebnu pažnju treba posvetiti upravo masovnom iskorištavanju djece.

Upravo je “Netlix” taj koji promovira šou Drag Quuen na svom kanalu. Drag Queen, odnosno muškarci obučeni i našminkani kao žene, predstavljaju se kao jedna vrsta komedije, ali se u pozadini opet nalazi takozvana borba za LGBTI prava. Ni to ne bi bilo toliko problematično s obzirom na to da “Netflix” proizvodi cijelu lepezu LGBTI filmova i serija, pa ni Drag Queen nije nešto što je neočekivano, ali jeste problem kada se pojave djeca od šest ili sedam godina, pa čak i mlađa, i koja oponašaju “drag” kraljice. Odnosno, dječaci koji se oblače i šminkaju kao djevojčice, među kojima su i djeca s autizmom. Pojedina djeca kao “drag” kraljice imaju svoje nastupe u gej barovima, gdje plešu i uzimaju novac, odnosno publika baca novac na njih, dok druga provokativno i nikako prihvatljivo za djecu plešu na LGBTI paradama. I sve se to prihvata kao normalno. Upravo je problem kada se takvo iskorištavanje djece predstavlja kao borba za ljudska prava, isto kao što se i film Cuties predstavlja kao sloboda govora i umjetnička sloboda.

Još jedan detalj vrijedan pažnje u filmu Cuties jeste i taj da djevojčica koja sanja o tome da se priključi plesnoj grupi i ostvari svoj san da pleše potječe iz muslimanske porodice i baš zbog poštivanja islamske tradicije ima probleme s porodicom. Zašto ista ta djevojčica jednostavno nije mogla biti iz neke siromašne porodice i slično, te da ima neke druge prepreke u ostvarenju svog sna? Ne, već u jednoj ovakvoj problematičnoj i osjetljivoj temi islam se predstavlja kao prepreka i problem. I to za nešto što predstavlja otvoreno promoviranje pedofilije.

Neshvatljivo je da danas, kada se s jedne strane govori o opasnosti čak i od običnog objavljivanja dječijih fotografija na internetu, te mnogih primjera u svijetu raširene pedofilije, proizvodi jedan ovakav film te, osim što biva nagrađen na filmskom festivalu, još se premijerno najavljuje na svjetski poznatom “Netflixu”.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!