fbpx

Partijska traktorijada

U takvim okolnostima očekivati je i nervozu, ali i pogrešne političke korake, kakav je uostalom i pokazani SDP-ov bijeg pod skute Naše stranke i uopće odustajanje od vođenja državotvorne i odgovorne politike.

 

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

 

Čini se da afera “Farmer”, u kojoj su zbog nezakonite prodaje doniranih kineskih traktora uhapšene osobe poput Desnice Radivojevića, bivšeg člana SDA i ministra u Vladi FBiH u premijerskom mandatu Nermina Nikšića, a koji je svoju tadašnju sabotažu SDA i približavanje Nikšiću i SDP-u pravdao time da je “žrtva SDA zbog svoje proevropske orijentacije”, te Ivice Mladina, savjetnika tadašnjeg premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, ozbiljno trese vrh SDP-a.

Sadašnje vodstvo ove stranke već se ionako bori s narušenim legitimitetom kao posljedicom loših izbornih rezultata, finansijskom dubiozom zbog koje su neplaćeni uposlenici stranke javno prozvali rukovodstvo te pristajanja na podređeni, gotovo submisivni položaj u odnosu na Peđu Kojovića i Našu stranku.

Zato se ovaj skandal može pokazati kao kap koja će preliti čašu.

To se već može osjetiti i u kampanji za izbor novog predsjednika SDP-a, u kojoj je jedan od kandidata, Mladen Ćavara, pozvao Nermina Nikšića da povuče kandidaturu za predsjednika SDP BiH i podnese ostavku “radi odgovornosti za izborni rezultat”, ali i zbog “otvaranja afere ‘Farmer'”.

Ako se na ovo doda skandal s hapšenjem inspektora Federalne uprave Edvina Brkića, bivšeg savjetnika današnjeg političkog direktora SDP-a Damira Mašića u vremenu kada je Mašić obavljao funkciju federalnog ministra obrazovanja i nauke, i to također pod sumnjom da je Brkić uzimao mito, te dodjeljivanje 250.000 KM poticaja Tariku Čengiću, bratu generalnog sekretara SDP-a BiH Irfana Čengića, i to od komisije u kojoj sjedi Nerin Dizdar, član Glavnog odbora SDP-a BiH, onda se može ustanoviti da je današnji vrh SDP-a duboko kompromitiran i da stoji na vrlo tankim, gotovo staklenim nogama.

U takvim okolnostima očekivati je i nervozu, ali i pogrešne političke korake, kakav je uostalom i pokazani SDP-ov bijeg pod skute Naše stranke i uopće odustajanje od vođenja državotvorne i odgovorne politike.

Kako je krenulo, moglo bi se očekivati da drugovi iz SDP-ovog politbiroa upale svoje kineske (?) traktore i naprave strateško povlačenje u šume. Možda to ova ilustracija i najavljuje?

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI