fbpx

Park “Šume smeća”

Godinu dana nakon otvorenja, ima i gomile smeća koje danima stoji u parku, prepune kante o kojima niko ne vodi računa, razbacane stare gume, nepokošenu travu i zarasle staze kojima nije nimalo ugodno šetati.

 

 

Na lokalitetu Grdonj iznad Sarajeva otvoren je prije godinu dana Park “Šume prijateljstva”. Prvo izletište takvog tipa u Bosni i Hercegovini otvoreno je zahvaljujući saradnji Kantonalnog javnog preduzeća “Sarajevo-šume”, Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske i Općine Stari Grad.

Park se prostire na površini većoj od šest hektara i posjeduje uređene staze za šetnju, amfiteatar, dječije igralište, sprave za vježbanje, šadrvane, hladnjake, restoran, suvenirnice, pet javnih česmi, portirnicu i druge sadržaje. Park “Šume prijateljstva” ima i malo vještačko jezero, prostor za piknike i veliki vidikovac.

Godinu dana nakon otvorenja, ima i gomile smeća koje danima stoji u parku, prepune kante o kojima niko ne vodi računa, razbacane stare gume, nepokošenu travu i zarasle staze kojima nije nimalo ugodno šetati.

Stanje u kojem je ovaj park, kojim upravlja KJP “Sarajevo-šume”, najbolji je dokaz da nama, ovakvima kakvi smo trenutno, ne treba donirati ništa. Nema potrebe ulagati 800.000 maraka u park koji će služiti kao deponija za smeće, ostavu za iskorištene vlažne maramice i stare gume i neizbježnu šišu.

Možda u KJP “Sarajevo-šume” očekuju da će “naši turski prijatelji”, koji su finansirali izgradnju ovog parka, brinuti i o njegovom održavanju. Međutim, jasno je precizirano da upravljanje parkom na sebe preuzima KPJ “Sarajevo-šume”, koje snose punu odgovornost za stanje u kojem je ovaj park trenutno.

Pitanje je kako očekivati od “naših turskih” i drugih prijatelja da ulože bilo šta u neki novi park, kad ovako predano radimo na uništenju istog. Poštenije je reći da nam, ako već nešto hoće pomoći, ulože u deponiju.

Hem je njima jeftinije, hem još nismo pronašli modalitete kako da to uništimo za godinu dana. /Z. B./

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!