fbpx

Papa je prvi put molio sam

Osim što je molio za oboljele od koronavirusa u jednosatnoj molitvi, Franjo je donirao trideset respiratora koje će poslati u bolnice u Španiji i Italiji kao i 100.000 eura Caritasu za pomoć onima kojima je trenutno najpotrebnija. Rečenica koju je kazao u petak na kraju molitve odjeknula je svijetom. "Gospodine, ne ostavljaj nas na milost oluji. Tama je prekrila naše trgove.”

 

Mramor na Trgu Svetog Petra u Vatikanu u petak je bio vlažan. Takav prizor teško da bi zamislio i reditelj Paolo Sorrentino. Papa s ozbiljnim izrazom lica hoda sam Trgom Svetog Petra usred kiše dajući vanredni blagoslov urbi et orbi (gradu i svijetu) i moleći da uskoro završi ova “oluja” korona virusa koja muči svijet.

Trg Svetog Petra obično je prepun, na njemu se natiska nekoliko desetina hiljada ljudi. Ovog petka nije bilo žive duše. Papu Franju, koji uživa kao nijedan drugi papa u kontaktu sa ljudima i u bliskosti s vjernicima, pandemija je prisilila da vodi katolički svijet na način na koji do danas nije niti jedan njegov prethodnik.

„Nemoguće je biti u kontaktu s vjernicima i anđelima putem streaming. To je vrlo, vrlo teško. Ako postoji neko ko zna koliko je važan konkretan kontakt, čija ruka koja prigrli djecu, kontakt očima, pogled … to je on. Mislim da on mnogo pati zbog izolacije i to objašnjava zašto je odlučio da se mise prenose streamom, što se prije nije radilo”, kaže Elisabetta Piqué, autorica Franjine bografije.

Otkako je počela pandemija, papa Franjo uložio je sve napore kako bi pokušao osigurati da katolici mogu i dalje imati kontakt s njim, čak i virtualno. Prvo je naredio da se nedjeljna misa prenosi uživo, iz biblioteke Apostolske palače. “Ova molitva s papom u biblioteci je pomalo čudna, ali vidim vas i blizu sam vam”, rekao je Franjo u svom prvom internetskom obraćanju, sjedeći u sredini sobe u kojoj obično prima šefove država.

No također je naredio da se jutarnje mise koje obavlja svaki dan u sedam ujutro u rezidenciji Casa Santa Marta, gdje živi, ​​emitiraju streamingom.

U Vatikanu su u toku masovna testiranja nakon što je jedan stanar, talijanski svećenik s višim položajem u Državnom sekretarijatu Vatikana, testiran pozitivan. Sveukupno je u Svetoj stolici već najmanje šest osoba koje su se zarazile, ali nije poznato da li Papa poduzima posebne mjere opreza. Zna se da je prestao ići u blagovaonicu, jer sada donose hranu u njegove sobe. Zabrinutost za Papino zdravstveno stanje rasla je kada se saznalo da ga je shrvala jaka prehlada, ali čini se da je sada već dobro.

“Vidimo Papinu predanost borbi protiv pandemije kada na jutarnjim misama govori o onima koji su umrli, porodicama koje se boje, liječnicima, svećenicima koji su umrli… Nije važno jesu li kršćani ili ne, rekao je da smo svi zajedno u istom čamcu kao čovječanstvo. Snažno vjeruje u snagu molitve “, kaže Gerard O’Connell, novinar magazina Vatikan.

Papa, koji često zaobiđe sigurnosne mjere i protokole i zagrli ljude u publici, sada je prisiljen propovijedati putem interneta. No, ove je sedmice izišao iz karantina i prošetao pustim ulicama središta Rima, što je bila slika koja je obišla svijet. Otišao je u crkvu San Marcello da se moli ispod drvenog raspela koje se smatra čudesnim, jer je ostalo netaknuto u požaru 1519. godine, a 1522. godine u procesiji je nošeno kroz rimske četvrti kako bi pomoglo u borbi protiv kuge. Ovo raspelo ponovno je bilo u glavnoj roli u petak kada je Franjo naredio da ga se postavi u podnožje bazilike Svetog Petra.

Osim što je molio za oboljele od koronavirusa u jednosatnoj molitvi, Franjo je donirao trideset respiratora koje će poslati u bolnice u Španiji i Italiji kao i 100.000 eura Caritasu za pomoć onima kojima je trenutno najpotrebnija. Rečenica koju je kazao u petak na kraju molitve odjeknula je svijetom. “Gospodine, ne ostavljaj nas na milost oluji. Tama je prekrila naše trgove.”

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!