fbpx

Palestinsko pivo

Taybeh je najpopularnije palestinsko pivo. Madees Khoury (34) glavna je osoba u “Taybeh Brewing Company”. Direktorica je i unuka osnivača pivare, a ujedno je i, koliko joj je poznato, prva palestinska stručnjakinja za pivo.

Nazvano je Taybeh i pravi se u istoimenom selu petnaestak kilometara od Jerusalema. Jedan od slogana porodice koja ga pravi jeste “Palestinsko dijete. Uživajte u revoluciji.” Prodaje se u 15 zemalja svijeta, uključujući i Izrael.

Taybeh je najpopularnije palestinsko pivo. Madees Khoury (34) glavna je osoba u “Taybeh Brewing Company”. Direktorica je i unuka osnivača pivare, a ujedno je i, koliko joj je poznato, prva palestinska stručnjakinja za pivo.

U radu njene pivare malo je toga običnog. Izazovi s kojima se suočavaju kreću se od nestabilne političke situacije do izraelske kontrole izvora vode i kretanja robe, preko ekonomske nestabilnosti u tom području. Ponekad je čudo kako ovo piće stigne do odredišta.

Nakon mirovnog sporazuma iz Osla 1993. godine, braća Nadim i David Khoury, njen otac i amidža, odlučili su napustiti SAD, gdje su živjeli dvadesetak godina, i vratiti se u Palestinu. Banke nisu htjele kreditirati firmu koja je planirala praviti alkohol na nestabilnom i većinski muslimanskom teritoriju, pa je posao započet posuđenim novcem. Godine 1994. flaširano je prvo pivo Taybeh, što na arapskom znači ukusno.

Ipak, nakon nekoliko samoubilačkih napada 1996. godine, Izrael je izolirao više od 400 lokacija na Zapadnoj obali. Kamioni s pivom nisu mogli stići ni do obližnje Ramalle. S Drugom intifadom, od 2000. do 2005. godine, pojačana su ograničenja kretanja, kontrole, blokade… Firma je prošla kroz teška vremena, pivo su prevozili na magarcima, ali nisu odustali.

Danas je situacija malo lakša, ali firma se suočava s poteškoćama, istim onim kakve imaju obični stanovnici Palestine. Opskrbu vodom kontrolira Izrael. To je ono što neki stanovnici nazivaju vodenim aparthejdom: dok Palestinci trpe posjekotine i nestašice, doseljenici nekoliko metara dalje uživaju u neprekidnom protoku. Da bi stiglo do različitih odredišta, palestinsko pivo mora dobiti različite dozvole, proći kroz izraelske komercijalne kontrolne tačke, kroz zadržavanja i izmjene kamiona s obje strane zida koji ih razdvaja.

No, uprkos svemu, u Taybehu ne odustaju od svojih nastojanja da budu zlatni okus Palestine i doprinesu njenom razvoju. Trenutno proizvode sedam vrsta piva, od kojih je jedno bezalkoholno. Najveći uvoznik jesu Sjedinjene Države, ali također stižu u Dansku, Njemačku, Belgiju, Španiju i Norvešku. Taybeh je moguće piti i u Izraelu. “Može se naći u Tel Avivu, u Jeruzalemu… Na nekim je mjestima to dobrodošlo, a na nekima nije”, kaže Khoury diplomatski.

Većina Taybehovog stanovništva je kršćanska, ali Khoury kaže da im nije bilo teško započeti s proizvodnjom i prodajom alkohola na pretežno muslimanskom mjestu. “Palestina je najotvorenija država na Bliskom Istoku”, kaže Madees. Porodica proizvodi i vino, nedavno su otvorili hotel u gradu i pokrenuli proizvodnju viskija.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!