fbpx

“Ovo je moj drugi rođendan”

“Valjda čovjek ima sreće! Mene su primili pravi doktori. Čim su me primili u bolnicu, doktor mi je objasnio da je moje zdravstveno stanje kritično, te da je operacija teška i rizična. Nisam se nijednog momenta kolebao jer nisam imao izbora. Imao sam opciju da ostanem nepokretan, ili da stanem na svoje noge. Naravno, izabrao sam operaciju, koja je trajala nekoliko sati”

Piše: Edib KADIĆ

 

Šezdesetšestogodišnji Arif Smailbegović iz Breze prije nekoliko dana operiran je na Klinici za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Uz pomoć ljekara i medicinskog osoblja ove klinike, konačno je stao na svoje noge te, kako kaže, dobio priliku za novi život. Do dolaska na KCUS nije bio potpuno pokretan i trpio je nesnosne bolove.

“Obišao sam nekoliko klinika, ali niko nije mogao da mi pomogne. Doktorica iz zeničke bolnice, nakon što mi je vidjela CT snimak, rekla je da idem odmah u Sarajevo. Imao sam osjećaj da mi niko ne može pomoći. Kada su me vozili iz Zenice prema Sarajevu, bio sam polumrtav. Desna strana tijela bila mi je potpuno oduzeta. Trpio sam velike bolove, ali sada sam sretan čovjek”, počinje Arif svoju priču za Stav.

U momentu naše posjete zatekli smo ga kako hoda uz pomoć štaka u bolničkoj sobi. Sretan što konačno stoji, ne želi odmah ni da sjedne. Priča nam šta je sve prošao dok nije operiran u KCUS-u.

“Valjda čovjek ima sreće! Mene su primili pravi doktori. Čim su me primili u bolnicu, doktor mi je objasnio da je moje zdravstveno stanje kritično te da je operacija teška i rizična. Nisam se nijednog momenta kolebao jer nisam imao izbora. Imao sam opciju da ostanem nepokretan, ili da stanem na svoje noge. Naravno, izabrao sam operaciju, koja je trajala nekoliko sati. Nevjerovatno sam se brzo opravio i uz pomoć štaka počeo hodati. Ovo je moj drugi rođendan”, govori kroz suze Smailbegović.

Dok priča, pokazuje rukom na prozor. Kaže da je prije agresije na Bosnu i Hercegovinu gradio zgradu Centralnog medicinskog bloka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Radio je na kranu i nikad nije mogao zamisliti da će se liječiti u KCUS-u.

Prema riječima prim. dr. Darija Ivaniševića, Arifu je dijagnosticiran reumatoidni artritis, koji je doveo do ozbiljnih promjena na svim zglobovima.

“Zbog ovog oboljenja, iako se to dešava u malom procentu kod pacijenata, došlo je do promjene i vratnog dijela kičme, tako da je reumatskim procesom zahvaćen prvi i drugi kralježak. To stanje može biti opasno po život, a u osnovi, riječ je o tome da se u trnastom nastavku drugog vratnog kralješka stvara reumatoidna mekotkivna struktura koja pomiče prvi vratni kralježak prema naprijed, a prema natrag gura kičmenu moždinu i vrši pritisak na nju”, objašnjava dr. Ivanišević.

Ako dođe do pogoršanja bolesti, što se desilo kod Arifa, dr. Ivanišević naglašava da dolazi do oštećenja kičmene moždine i propadanja njene unutrašnje strukture.

Dr. Ivanišević kaže da je Arif prilikom prijema u bolnicu bio polupokretan, s malo pokretljivom lijevom nogom i rukom: “Nažalost, nije bilo načina da mu se pomogne osim hiruškim liječenjem. Nakon što je provedena kompletna dijagnostika u KCUS-u, jasno nam je bilo da je riječ o malaciji kičmene moždine. Dr. Mehmed Zahirović, dr. Faruk Lazović i anesteziolog dr. Vernesa Hadžiosmanović i ja prvi put smo na ovoj klinici uradili resekciju stražnjeg luka prvog vratnog kralješka, što je visokorizična operacija, jer se anatomski radi o zahtjevnom prostoru zbog krvnih sudova stražnje lobanjske jame, uslijed čega je faktički moguća smrt na stolu ako se napravi greška. Kod Arifa smo radili i resekciju stražnjeg luka lobanjske kosti, koja je također vršila pritisak na kičmenu moždinu. Nakon što je ovaj dio operacije uspješno završen, uradili smo okcipiocervikalnu fuziju, koja se radi kod nas na Klinici, tako da smo pločicama i šarafima spajali potiljak s trećim i četvrtim vratnim kralješkom. Kod ovog pacijenta urađena je i fiksacija drugog vratnog pršljena, što je tehnički zahtjevno.”

Prim. dr. Ivanišević zadovoljan je oporavkom pacijenta te napominje da Klinika za ortopediju i traumatologiju KCUS ima veliki broj ljekara koji su educirani za razne kompleksne operacije.

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!