fbpx

Otopljavanje Uzbekistana

Prošle godine Uzbekistan je posjetilo 5,4 miliona posjetilaca. Očekuje se da će promjene u zemlji privući Uzbekistance koji su napustili domovinu. Od 2,3 miliona emigranata rasutih širom svijeta, dva miliona ih je bilo u Rusiji, a prošle su godine u zemlju poslali četiri milijarde dolara.

Turizam je danas simbol otvaranja koje je Uzbekistan započeo nakon smrti prvog predsjednika Islama Karímova 2016. godine. Bio je autoritarni i represivni vođa koji je, iz straha od političkih i islamističkih protivnika, otvarao brojne zatvore u toj centralnoazijskoj zemlji koja je postala neovisna 1991. godine nakon raspada Sovjetskog Saveza. Shavkat Mirziyóyev pobijedio je na predsjedničkim izborima u decembru 2016. i krenuo u otvaranje zemlje.

Pustio je iz zatvora hiljade ljudi koje je zatvorio Karimov režim, ukinute su ulazne vize u zemlju, porezni se sistem reformira, normaliziraju odnosi sa susjedima, sve što je u Karimovo doba bilo jako loše. Jedno od velikih postignuća jeste čišćenje mina kojima je prvi uzbekistanski predsjednik zasijao granice s Tadžikistanom i Kirgizistanom.

Rezultat je nove politike vidljiv. Nestaje straha u društvu, veća je sloboda izražavanja u najmnogoljudnijoj zemlji u Srednjoj Aziji, koja broji više od 33 miliona stanovnika.

U povijesnom središtu Buhare, koja je proglašena UNESCO svjetskom baštinom, uz pomoć države obnavljaju se porodične kuće u tradicionalnom stilu u kojima se turistima krevet iznajmljuje za deset dolara. Prosječna je penzija u zemlji 1,6 miliona soma, što je nešto manje od 160 eura, a privatnim iznajmljivačima pomaže i EU plaćenim kursevima.

Prošle godine Uzbekistan je posjetilo 5,4 miliona posjetilaca. Očekuje se da će promjene u zemlji privući Uzbekistance koji su napustili domovinu. Od 2,3 miliona emigranata rasutih širom svijeta, dva miliona ih je bilo u Rusiji, a prošle su godine u zemlju poslali četiri milijarde dolara.

Taškent, Samarkand i Buhara turistički su centri povezani vlakovima kompanije “Talgo”, koji maksimalnom brzinom prelaze starim sovjetskim rutama. Obnavljanje infrastrukture, gradnja aerodroma i cesta dovela je do toga da je dug zemlje narastao na 17,3 milijarde dolara. Ipak, postoje i oni koji se boje da bi Mirziyóeva tolerancija prema vjeri i slobodi izražavanja mogla proizvesti ponovni rast ekstremnih struja.

Mirziyóev ne samo da je oslobodio islamiste već i podržava tradicionalni umjereni islam. Džamije su otvorene pod njegovim mandatom i trenutno se gradi Islamski centar za civilizaciju u Taškentu, ogromni kompleks koji finansira država. Da bi se osigurala sigurnost posjetilaca, organizirana je “turistička policija” koja patrolira pored džamija.

“U Uzbekistanu radikalnim islamistima sada nema mjesta jer su reforme otvorile nove puteve za poslovanje”, kaže Aleksej Malašenko, glavni istraživač u Institutu za dijalog civilizacija (DOC) u Moskvi. Malašenko se ne boji uspona radikalnog islama u Uzbekistanu u bliskoj budućnosti.

“U devedesetima je radikalni islam bio prava opozicijska snaga, ali Karimov ga je srušio. Sada je puno manje opasnosti. Mirziyóev ne pritišće, otvoreniji je, dopušta druga mišljenja, ne bori se protiv radikala, već ih pokušava uvjeriti”, kaže on. “Danas je Uzbekistan najtiše mjesto u središnjoj Aziji”, kaže on. Problem bi, zaključuje, mogao nastati u budućnosti ako reforme ne budu djelovale.

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!