fbpx

Hasan i Eddie Redžović: Čajničanin koji Zapadu približava islam

Na svom Facebooku Eddie ima skoro pet miliona pratilaca, a neke od njegovih emisija imaju stotine hiljada pregleda

Piše: Hamza RIDŽAL

“The Deen Show” jedan je od poznatijih vjerskih kanala na YouTubeu i Facebooku na engleskom jeziku. Urednik i glavno lice Deen Showa jeste Eddie Redžović, Bošnjak rođen 1974. godine u New Yorku. Odrastao je u Chicagu, gdje je postao majstor borilačkih vještina, čime se i danas bavi podučavajući jiujitsu. Samo na svom Facebooku Eddie ima skoro pet miliona pratilaca, a neke od njegovih emisija imaju stotine hiljada pregleda.

Kako kaže u razgovoru za Stav, u mladosti nije imao skoro nikakvih poveznica sa svojim nacionalnim identitetom. O tome svjedoči i činjenica da Eddie veoma skromno govori bosanski jezik, iako razumije većinu onog što čuje. Ipak, kada se treba izraziti na bosanskom, tu nastaju problemi, pa se radije izražava na engleskom jeziku. Izgubivši poveznice sa svojim nacionalnim identitetom, Eddie je izgubio i vezu s islamskim naslijeđem. “Islam od nas traži pokoravanje Bogu, a jedino čemu sam se u mladosti pokoravao bile su moje želje i prohtjevi. Nažalost, ni moji roditelji nisu bili involvirani u vjeru. Kad sam bio dijete, imao sam priliku vidjeti djeda i nanu kako klanjaju. Oni su mi pokušali prenijeti šta je to islam i zbog čega to rade, ali ja naprosto nisam razumio suštinu poruke islama. Moji roditelji nisu prakticirali vjeru, ali su me, ipak, poslali da učim pred Mustafom Cerićem, koji je tada bio glavni imam u Chicagu. Kad sam ušao u tinejdžerske godine, odvojio sam se od tog svijeta i živio životom američkog građanina”, prisjeća se Eddie.

Kad je zašao u kasne dvadesete godine, počeo je osjećati da mu nešto nedostaje. “Pojavila se velika praznina u mom životu koju ničim nisam mogao popuniti. Počeo sam postavljati velika pitanja: Šta je smisao života, zbog čega sam ovdje, kamo idem? U meni se probudila svijest o smrtnosti, o tome da ću nužno umrijeti, ma kakav bio i ma šta radio. Bio sam zaista preplašen, a bio je mjesec ramazan. Taj je ramazan bio mjesec moje duboke introspekcije. Čvrsto sam odlučio da mijenjam svoj život, da krenem putem vjere. Iskreno sam se pokajao zbog svega što sam činio i molio sam Allaha za pomoć i uputu. Kako je to rečeno u jednoj predaji: kad čovjek ide ka Gospodaru hodeći, On prema čovjeku ide trčeći. To se obistinilo i na mom primjeru. Danas sam, Bogu hvala, ponosni musliman”, kaže Eddie.

“THE DEEN SHOW” KAO ODGOVOR NA MEDIJSKU PROPAGANDU PROTIV ISLAMA

On ističe da je njegova odluka da se posveti islamu bila podjednako duhovna i intelektualna. “Pitao sam se zbog čega je tako mnogo kršćana, hindusa, budista… Je li islam pravi put? Počeo sam tragati za odgovorima i, što sam više tragao, nalazio sam da me islam, pored tog duhovnog zadovoljstva, i intelektualno zadovoljava više od svih drugih vjera. Što sam više izučavao druge vjere, više sam bio siguran da je islam pravi put”, prisjeća se Eddie.

U isto vrijeme dok se odvijala potraga za odgovorima na velika pitanja i dok je u islamu pronalazio odgovore, Eddie je bio zapanjen nesrazmjerom između onog šta se zapovijeda u Kur’anu i Hadisu i medijske propagande koja je islam predstavljala kao nešto izuzetno negativno.

“Bio sam veoma uzrujan očitom količinom laži i propagande koja je predstavljala islam u negativnom svjetlu. Pitao sam se da li kao musliman trebam ostati samo uznemiren time ili trebam nešto poduzeti. Očiti izlaz bio je u pokretanju programa koji bi predstavio islam onakvim kakav jeste i koji bi objasnio nerazumijevanje islama na Zapadu. Tako sam pokrenuo ‘Deen Show’. Smatram da je to moj način da se u medijskoj areni borim protiv islamofobije. Svrha ‘Deen Showa’ jeste da nemuslimanima predstavi islam, ali i da muslimanima predstavi određene dimenzije islama i zanimljive sagovornike koji imaju šta reći”, ističe Eddie i dodaje da je to doživio kao svoju misiju na kojoj i danas predano radi. “Nama je kao muslimanima zabranjeno prisiljavati druge u islam, ali mi moramo drugima predstavljati islam onakvim kakav jeste. Svaki musliman ambasador je islama i toga moramo biti svjesni”, poručuje Eddie, naglašavajući da povratne reakcije koje dobiva u komentarima dokazuju da “Deen Show” opravdava svoju svrhu.

Eddie je ponovo došao u Sarajevo 2017. godine, nakon dvanaest godina u kojima nije dolazio u Bosnu. “Bilo je sjajno ponovo se povezati s Bosnom. Nakon što sam se vratio islamu, počeo sam uviđati koliko je lijepa bošnjačka kultura. Kad sam se vratio ovdje, uvidio sam koliko su bosanski ljudi dobri. Ovo je mjesto na kojem se zaista osjećam kao kod kuće”, kaže Eddie.

PRIČA OCA HASANA

S Eddijem je ovog puta u Sarajevo došao i njegov otac Hasan. Kaže da Ameriku i Bosnu doživljava kao svoje dvije domovine. U Americi se osjeća kao na domaćem terenu, ali u Bosni diše punim plućima.

Eddijev otac Hasan rodio se u Čajniču. Ondje je proveo djetinjstvo zajedno s petericom braće i s pet sestara. Kaže da su bili jedna od najsiromašnijih porodica u Čajniču. Nakon što je odslužio vojni rok, otišao je prvo za Njemačku, a potom i u Ameriku, gdje se profesionalno bavio muzikom, od čega je živio. U Chicagu je čak imao i svoju emisiju o muzici, a snimio je i nekoliko svojih albuma. Kaže da su u to vrijeme samo đuturumi išli u džamiju, tako da on nije prakticirao islam, ali nije baštinio ni bošnjačku tradiciju.

Posebno je bio vezan za majku. Kad je ona preselila 1995. godine, a pola godine poslije i njegov brat Osman, Hasan je počeo postavljati pitanja o smislu života. Već 1996. godine, kao pripadnik Američke vojske, došao je u mirovnu misiju u Bosnu i Hercegovinu. Taj dolazak promijenio je njegov život. “Obišao sam cijelu Bosnu i vidio šta se ovdje desilo. Tri sela popaljena, tri majke zavijene u crno. Kroz to sam spoznao da ima Boga, a da ima i šejtana. Shvatio sam to kao jednu Božiju kaznu, ali i kao njegovu milost istovremeno. Tad sam se okrenuo vjeri i počeo otkrivati svoj zaboravljeni identitet”, pripovijeda Hasan. Dvije godine poslije, kad je napustio vojsku, otišao je na hadž.

“Kad sam otišao na hadž, počeo sam klanjati pet namaza dnevno. To je promijenilo moj pogled na sve oko mene, pa i na Bosnu. Spoznao sam u kakvoj smo zabludi bratstva i jedinstva živjeli, iako sam ranije bio veliki jugoslavenski patriota”, kaže Hasan.

On ističe da i sada rado dolazi u Bosnu, kad god mu se pruži prilika, te poručuje da život u Bosni nije nikada bio bolji nego danas. “Ja znam kako se živjelo prije, a kako se živi sada. Onaj ko želi gledati negativnu stranu, naći će je sigurno. Ali ko želi realno sagledati kako se u Bosni živjelo prije, a kako se živi sada, sigurno će biti sretan zbog mogućnosti koje se danas ovdje nude”, poručuje Hasan. Zajedno sa sinom Eddijem došao je u Bosnu na mjesec dana, a planiraju obići neka mjesta na kojima nisu bili. Skupa sa sinom, Hasan u Bosni otkriva zaboravljene slojeve svog identiteta. I što ih više otkriva, više je ponosan na činjenicu da se rodio u Bosni.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!