fbpx

OSTVARIVANJE PRAVA GLASA NA IZBORIMA JE FARZI-AJN ILI POJEDINAČNA OBAVEZA SVAKOG OD NAS

Od domovine ne očekujemo ništa, domovina treba da očekuje od nas više truda i zalaganja. Međutim, od predstavnika naše domovine, od onih kojima narod povjeri emanet, očekujemo jasan plan i strategiju po pitanju njihovog odnosa prema ogromnom potencijalu u našoj dijaspori.

Dr. Osman ef. Kozlić, muftija za Zapadnu Evropu

Ovo je treći put u zadnja dva mjeseca kako javno pozivam članove i pripadnike Islamske zajednice Bošnjaka u Zapadnoj Evropi da se registriraju za lokalne izbore. Naravno, to podrazumijeva da pomognu, koliko je u njihovoj moći, svima onima koji mogu i koji žele ostvariti to pravo. Što se vjerskog stajališta tiče, rekao sam da nam je to obaveza, a ne samo pravo koje možemo iskoristiti. Jer, uzmemo li Kur’an, naprimjer, ova časna Božija knjiga često spominje izraz šahid – svjedok, odakle dolazi poznati izraz šehadet ili kelimei-šehadet, svjedočenje Božije jednoće, Njegovog sveprisustva itd. S druge strane, Kur’an često ovim izrazom skreće pažnju čovjeku (vjernicima prije svega, ali i svima drugima) da jedni drugima trebamo biti svjedoci, da će Allah Uzvišeni biti svjedok i protiv nas ukoliko ne postupimo ispravno. Kur’an izričito poziva svjedoke da posvjedoče kada za to dođe vrijeme, kada budu pozvani (od strane suda i sl.), ali i to da ne smiju skrivati svoje svjedočenje. Ja to tako gledam sa stanovišta vjere. Ukoliko dozvolimo da zlo pobijedi, da zločinci ostanu nekažnjeni, da negatori genocida nastave s genocidnom politikom, dozvolili smo da zlo trijumfira i postajemo odgovorni, kako na kolektivnoj, tako i na individualnoj razini. Drugim riječima, ali i vjerskim rječnikom kazano, ostvarivanje prava glasa na izborima jeste farzi-ajn ili pojedinačna obaveza svakog od nas.

Od domovine ne očekujemo ništa, domovina treba da očekuje od nas više truda i zalaganja. Međutim, od predstavnika naše domovine, od onih kojima narod povjeri emanet, očekujemo jasan plan i strategiju po pitanju njihovog odnosa prema ogromnom potencijalu u našoj dijaspori. Kada naš čovjek u dijaspori osjeti da se zanimamo za njega u kontinuitetu, on će sam doći, nećemo ga morati zvati da dođe i da se uključuje. Očekujemo da će ovaj poziv ljudima da se registriraju i glasaju na predstojećim lokalnim izborima i Bosni i Hercegovini biti svojevrsna prekretnica u našem odnosu prema politici, domovini, dijaspori i svemu onome što podrazumijeva kvalitetan odnos našeg čovjeka prema zemlji koju toliko voli. Više ne smijemo dozvoliti da se našim ljudima obraćamo nekoliko mjeseci prije izbornog procesa u domovini.

S druge strane, našim vrijednim i čestitim Bošnjakinjama i Bošnjacima u dijaspori želimo poručiti da ipak imaju razumijevanja i strpljenja kada je u pitanju domovina. Jer, u njoj, pored lijepih stvari, ima mnogo toga što treba popraviti. To stanje se ne može popraviti jednim našim dolaskom u BiH niti pisanjem statusa po društvenim mrežama i kritiziranjem. To je kontinuiran, dugotrajan i mukotrpan proces u kojem moramo imati strpljenja i razumijevanja za kompleksnost sistema i državnog uređenja u Bosni i Hercegovini. Što se očuvanja identiteta tiče, a to znači vjere, bosanskog jezika, kulture i tradicije, iz domovine očekujemo pomoć i podršku, ali ovu pomoć domovini treba razumijevati i u obrnutom smjeru. Naši vrijedni i čestiti Bošnjaci i Bošnjakinje iz dijaspore mogu veoma ozbiljno pomoći domovini svojim znanjem, radnim iskustvom i radnim navikama, a ne samo u materijalnom smislu, kako mi to, kao i mnogo štošta uostalom, znamo banalizirati. U svakom slučaju, važno je da svi mi preispitamo vlastiti nijet u pogledu na naš odnos prema domovini. Jer, budemo li imali iskrenu namjeru, ni Božija pomoć neće izostati.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!