fbpx

Ostarjele Jakuze

Uz doživotni zatvor, za najteže slučajeve ubistva novi zakoni propisuju zabranu otvaranja bankovnog računa, pribavljanje kreditne kartice, sklapanje polica osiguranja ili čak potpisivanja ugovora za mobitel, što uveliko komplicira svakodnevni život.

 

U oktobru prošle godine, usred bijela dana, dvojica sredovječnih muškaraca hladnokrvno su ubijena u blizini ureda bande povezane sa zločinačkom organizacijom “Yamaguchi-gumi”. Počinilac je bio Toshio Maruyama, član suparničke bande “Kodo Kai”, 68-godišnji veteran koji teško da će ikad više na slobodu. Starost uhapšenog nije prošla nezapaženo.

Dok kriminalne skupine širom svijeta njeguju svoj podmladak i obučavaju ga za buduće akcije, japanske jakuze imaju poteškoća u regrutiranju novih kadrova. Zbog toga je sve više i više ostarjelih nasilnika prisiljeno baviti se najprljavijim poslovima, misijama koje su nekad bile namijenjene početnicima.

Službeni podaci ostavljaju malo mjesta sumnji. Ako je 2006. postotak članova bande u tridesetim godinama iznosio 30 posto, sada je pao na 14 posto, dok onih koji su mlađi od 20 nije ni 5 posto. S druge strane, 51 posto jakuza ima 50 godina ili više. Analitičari ukazuju na nekoliko razloga koji stoje iza ovog trenda.

S jedne strane, japansko stanovništvo stari brže nego bilo koja druga razvijena nacija. Osim toga, tu je i niz veoma strogih zakona donesenih kako bi se okončale mafijaške aktivnosti koje su prije nekoliko godina djelovale gotovo nekažnjivo.

Uz doživotni zatvor, za najteže slučajeve ubistva novi zakoni propisuju zabranu otvaranja bankovnog računa, pribavljanje kreditne kartice, sklapanje polica osiguranja ili čak potpisivanja ugovora za mobitel, što uveliko komplicira svakodnevni život.

Najvažniji je razlog ipak to što jakuze više nisu atraktivne tamošnjim mladićima. Nije iznenađujuće što se starenje kriminalne zajednice podudara s kontinuiranim propadanjem njezinih članova. U svojim slavnim godinama, šezdesetih godina, kriminalna grupa jakuza brojala je oko 180.000 članova, u vrijeme kada su uživali određeni ugled zbog svoje reputacije “časnih kriminalaca”.

No, s porastom nasilnih incidenata, njihov je život izgubio auru romantike. Godinama su japanski građani vršili pritisak na vlasti da uklone bande s njihovih ulica, dok su ekonomska neizvjesnost i strožiji zakoni oslabili njihovu ulogu u japanskom društvenom, ekonomskom i političkom životu. Tako je, od 87.000 registriranih gangstera 2006. godine, danas samo njih 30.000 ostalo među članovima i saradnicima, a trend nastavlja opadati.

Zlatno doba jakuza zauvijek je prošlo.

 

PROČITAJTE I...

Na periferiji Atine, grčka država finansirala je sa 15 miliona eura gradnju nove džamije kapaciteta 300 muškaraca i 50 žena. Do izgradnje ove bogomolje, većina muslimana u glavnom gradu morala je klanjati u podrumima i na tavanima gdje su uspostavljali svoja molitvena mjesta, često ilegalno.

U Uttar Pradeshu, državi kojom upravlja kontroverzni Yogi Adityanath, uredba o "anti ljubavmom džihadu" je već stvarnost. Tamo je, prema izvještavanju televizije NDTV, regionalna policija registrirala prošle subote prvu pritužbu oca mlade hinduističke žene koju je musliman prisilio na preobraćenje.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!