fbpx

Opstrukcije, isprazna retorika i politički populizam

Preočigledna je visoka razina licemjernosti onih koji kritiziraju SDA pokušavajući joj predbaciti krivicu za odlazak mladih, a istodobno blokiraju ovakve poticajne inicijative

Politička preslagivanja na političkoj sceni u Federaciji BiH, uoči izbora u oktobru 2018, već duže vrijeme odražavaju se na normalno funkcioniranje institucija vlasti koje osiguravaju osnovne životne uvjete građana. Što se tiče SDA, ona vidljivo pokušava održati uvjete koji osiguravaju da u Federaciji BiH ne nastane kolaps. Na to očito troši pozamašnu energiju te nema vremena poput stranaka u opoziciji da energiju troši na ispraznu retoriku i politički populizam. Druga solucija za ovu stranku praktički i ne postoji. Kada federalni premijer Fadil Novalić, nakon posljednje sjednice koja je održana poslije dvomjesečne ničim razložnim uzrokovane pauze, kaže da je rad Vlade djelomično odblokiran, jasno je o čemu se radi, ko ga blokira i ko je zainteresiran da se deblokira.

I pored prvi put u oštrijoj formi javno izraženih neslaganja i protivljenja, uvjeren u pretplaćenost na pobjedu, HDZ će i dalje na različite načine, posebno insistiranjima na promjeni Izbornog zakona, nastojati iznuditi tapiju po kojoj bi boravak u vlasti osigurali za sva vremena, dok će se Radončićev SBB, zadržavajući poziciju u vlasti i privilegije koje uz to sljeduju, uzgredno se javnosti predstavljati kao opoziciona sila. Uz to, SBB već u ovom trenutku vidljivo nastupa kao mogući koalicijski partner s opozicijskim strankama, a Radončićev medij otvoreno zagovara i promovira opozicijske političare.

Zato je veliko pitanje hoće li Novalićeva inicijativa, po kojoj se Vlada do izbora ne bi bavila imenovanjima nego prvenstveno životnim pitanjima, dobiti adekvatnu podršku. Preočigledna je visoka razina licemjernosti onih koji kritiziraju SDA pokušavajući joj predbaciti krivicu za odlazak mladih, a istodobno blokiraju (poput SBB-a i HDZ-a) ovakve poticajne inicijative.

Što se tiče grupiranja opozicione ljevice, prijedlog Željka Komšića o njihovom ujedinjenju dočekan je različito. Jedni ga doživljavaju kao najpouzdanije rješenje, idealan recept koji bi mogao osigurati pobjedu tzv. lijeve opcije na predstojećim izborima. Međutim, to ne čudi od malešnog GS-a, koji nije dogurao dalje od razine mjesne zajednice, pa je uopće pitanje imaju li članova koji bi mogli zadovoljiti Komšićev ujediniteljski prijedlog o 300 delegata svake stranke. Drugi ga drže kao gotovo sulud postupak, a poznavaoci prilika ovakav su rasplet mogli očekivati, posebno na relaciji DF – SDP. Protivljenja iz SDP-a, naravno, uzrokovana su samom logikom prijedloga, odnosno koncepta ujedinjenja koji bi podrazumijevao ukidanje svih stranačkih subjektiviteta, gdje se SDP našao posebno uvrijeđenim.

SDP, istina, ima najdužu tradiciju, ali nikako onakvu kakvom je nekadašnji kao i aktuelni lider ove stranke Nermin Nikšić nastoji prikazati. Samo neobaviješteni mogu slušati priču o 108 godina tradicije. Za one koji slabo stoje s političkom historijom zato je veoma važno prisjetiti se da je socijaldemokratski pokret, nakon konstituiranja prve Socijaldemokratske stranke u BiH (SDS) 1908. godine, trajao vrlo kratko. On je praktički ugušen na Vukovarskom kongresu 25. juna 1920, na kome je pobijedila struja koja je zagovarala nasilni put rušenja kapitalističkog društva, odnosno, poražena je socijaldemokratska ideja koja je zagovarala reformističku praksu. Uspostavljanjem KPJ, sva socijaldemokratska viđenja su ne samo poražena nego su tretirana kao oblik neprijateljskog djelovanja.

Samo se na polju književnosti i umjetnosti grupa intelektualaca predvođena Krležom uspjela donekle osloboditi spomenutih stega, zbog čega je socijaldemokratija bila praktički politički mrtva sve do njenog pravno-političkog konstituiranja, kojeg su se, po raspadu bivše Jugoslavije, u BiH najviše prihvatili profesorski dvojac Nijaz Duraković i Esad Zgodić. Durakovićeva smjena 2002. godine, kojom je praktički uklonjena čitava jedna plejada obrazovanih i nadarenih nosilaca socijaldemokratske platforme političkog djelovanja, odigrala se po “vukovarskoj recepturi”, koja samo nije i formalno ozvaničena vraćanjem starog imena. Sve drugo bilo je u tom stilu.

Ta vrsta naslijeđa SDP-u ne dozvoljava prihvatanje bilo kakve priče o ujedinjenju koje bi podrazumijevalo odsustvo njegove potpune dominacije. Koalicionu saradnju nije nerealno očekivati, ali će ona zasigurno, ne dođe li do napuštanja komunističke logike djelovanja, koja je u SDP-u snažno prisutna, počivati na pristajanju mogućih članica bloka na povinovanje dominaciji ove stranke u svakom pogledu.

No, kako to zbog niza okolnosti koje se ne iscrpljuju samo u gubitku stranačkih subjektiviteta, na koje SDP svakako neće pristati, realno ne treba očekivati, jasno je da od takve vrste predizbornih koalicija neće biti ništa. Drugim riječima, izbori će biti poprište borbe za vlast; sve druge priče, uključujući one od životne važnosti za građane, bit će u drugom planu. Na razini prakse, naravno. Retorika će ih, dakako, u vatrenim obraćanjima glasačima najviše podrazumijevati.

Prethodni članak

Po kratkom postupku

Sljedeći članak

Vrijeme je da se uozbiljimo

PROČITAJTE I...

Samoća je neka vrsta smrti. Odeš u džamiju, u šetnju, vidiš se s prijateljima, ali kad se kahve popiju i priče ispričaju, tromo, bezvoljno, jer znaš šta te čeka, vraćaš se u nešto iz čega si tek nakratko i prividno pobjegao

“Uskoro će krenuti”, dobaci vojnik koji je bio do nas, “uvijek kreću nakon što prestane artiljerijska priprema.” Palo je još nekoliko granata, a onda je sve utihnulo. Čulo se samo pojedinačno puškaranje koje je dopiralo s naše lijeve strane; stari recept koji su oni koristili za odvlačenje pažnje, mada mi nismo bili tako naivni da u to povjerujemo

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!