fbpx

Oprostite na mom nekakvom nemačkom znanju tog jezika

D. je vremešna gospođa, u kasnim sedamdesetim, vedra, učtiva i vidno obradovana našim dolaskom. Ekavicu, koju je kao mlada medicinska sestra donijela sa sobom iz Novog Sada, kao i neknjiževne jezičke srbizme, brižljivo je sačuvala do danas. Tako se voli i čuva svoj jezik, umalo zaustih, ali ne rekoh ništa

Piše: Sadik IBRAHIMOVIĆ

Nedjelja. Kiša. Uskrs. Imam dogovor s komšijom E. da se vidimo s njegovom bivšom kolegicom i prijateljicom D., koja je, kako mi reče, čitala moje književne tekstove. Želi me upoznati i zamoliti da, uz stanovitu naknadu, pročitam i valoriziram njen friško napisani roman.

Ne ide mi se. Dan je sumoran, neraspoložen sam, kiša pljušti, a znam i šta me čeka: palamudanje o književnosti, krizi autorstva, novim generacijama koje malo čitaju ili ne čitaju uopće, virtualnom protojeziku, produktu istih tih maločitajućih generacija, koji, opet, ozbiljno i sasvim izvjesno, mic po mic, urušava stari, dobri književni jezik…

Potom priča o njenom romanu, poduža, zasigurno, jer je o ženi riječ; solilokvij obojen mnoštvom nepotrebnih detalja o unutarnjem teretu kojeg je godinama nosila, a kada je postao pretežak, naprosto je morala osloboditi ga se i transponirati u književni tekst.

Ja ću je mirno i pažljivo saslušati, ugrist ću se za jezik i neću reći ovo:

“Zašto, zaboga, Vaš teret tovarite drugima na leđa? Šta su Vam ti drugi, među njima i ja, nažao učinili? Prošetajte fino do psihijatra, otvorite mu se, oslobodite se teškog tereta, on će Vas saslušati, na koncu reći kako će sve to biti u redu, ako treba, a vjerovatno treba, dati Vam odgovarajuće medikamente i svi sretni i zadovoljni – i Vi i oni koje ste poštedjeli Vašeg literariziranog tereta.”

  1. se ne pojavljuje u zakazano vrijeme. Ponadah se da se ni njemu ne izlazi u sivi, kišni dan, ali, evo ga. Predlažem da susret odgodimo za sutra ili prekosutra, ali on insistira da pođemo. Veli, dogovor je dogovor, D. nas očekuje, a i Uskrs je, red bi bio čestitati joj praznik, tim više jer, kako veli, pouzdano zna kako joj, osim nas, niko neće pokucati na vrata.
  2. je vremešna gospođa, u kasnim sedamdesetim, vedra, učtiva i vidno obradovana našim dolaskom. Ekavicu, koju je kao mlada medicinska sestra donijela sa sobom iz Novog Sada, kao i neknjiževne jezičke srbizme, brižljivo je sačuvala do danas.

Tako se voli i čuva svoj jezik, umalo zaustih, ali ne rekoh ništa. Razgovaramo spontano i neusiljeno. Vidim, pogriješio sam. Ni riječi o književnosti ili o njenoj knjizi. Doduše, i na moju žalost, D. se, nenadano i ničim izazvana, valjda da nam udovolji, šta li, dotakla meni iznimno iritirajuće multi-kulti šupljare, naglašavajući, dok ja klimam glavom i kiselkasto se smješkam, “kako je kroz ceo život ljude delila na dobre i loše, a koje su veroispovesti, nikada joj nije bilo bitno”.

  1. hvata i brzo prevodi izraz mog lica i, zazirući, valjda, od moje ko zna kakve reakcije, uskače joj u riječ i govori:

– Da, da, slažem se! Tako se ovdje oduvijek živjelo! To se podrazumijeva! Bosna je naprosto takva!

– Da, takva je i neizmerno je volim – emfatično će D. i utonu u sjetnu šutnju.

Vrijeme je da se krene. D. nas ispraća, daje mi rukopis i snebivajući se veli:

– Znate, to mi je prvi književni tekst. Nemam nameru objavljivati ga, ali želela bih znati ima li ikakvu književnu vrednost. I, hvala Vam!

Po povratku kući, nasumice otvaram rukopis i čitam ovo:

“Na mom nekakvom nemačkom znanju tog jezika se predstavim te joj rekoh da sam Bosanac i izvinjavao sam se zbog lošeg govora.”

– Odlično – prošaputah.

Čitam i ovo:

“Otac njen i ako je bio ratni vojni invalid koji umre od alkohola zbog toga nije volela alkohol on nam nije mogao pomoći u parama.”

– Sjajno! – uskliknuh.

Ostavljam rukopis. Pročitat ću ga i oprezno pohvaliti. Ona to, siguran sam, silno priželjkuje. I, na koncu, šta me košta? Ništa! Ionako je sve odavno otišlo u…

PROČITAJTE I...

Samoća je neka vrsta smrti. Odeš u džamiju, u šetnju, vidiš se s prijateljima, ali kad se kahve popiju i priče ispričaju, tromo, bezvoljno, jer znaš šta te čeka, vraćaš se u nešto iz čega si tek nakratko i prividno pobjegao

“Uskoro će krenuti”, dobaci vojnik koji je bio do nas, “uvijek kreću nakon što prestane artiljerijska priprema.” Palo je još nekoliko granata, a onda je sve utihnulo. Čulo se samo pojedinačno puškaranje koje je dopiralo s naše lijeve strane; stari recept koji su oni koristili za odvlačenje pažnje, mada mi nismo bili tako naivni da u to povjerujemo

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!