fbpx

Opozicija strahuje i sve će učiniti da do izbora ne dođe do izgradnje autoputa i novih zapošljavanja

Šta slijedi? Aktuelne vlasti, uz sporadične iznimke uzrokovane taktiziranjem radi predstojećih izbora, nastojat će ih uvesti i pokrenuti postojeće privredno mrtvilo, oni drugi bit će protiv, na različite se načine udvarajući glasačkim masama. Oni strahuju od mogućeg investicijskog zamaha, novih zapošljavanja, zbog čega će učiniti sve da se do izbora šta ne dogodi

Većina je medija gotovo identično konstatirala kako su banjalučki razgovori između šefa manjeg bh. entiteta Milorada Dodika i neprikosnovenog šefa svega s hrvatskim prefiksom u BiH Dragana Čovića započeli govorom o potrebi smirivanja tenzija na političkoj sceni u BiH i da su završili paktom o nastavku još čvršće saradnje, bez obzira na američke sankcije pod kojim je zvanično jadan od aktera. Ali, bez njih dvojice kao političkih faktora, nekih posebnih, pogotovo zabrinjavajućih tenzija u BiH ne bi ni bilo. Nelogična je, dakle, i sama pomisao da se tema njihovih razgovora mogla ticati smirivanja tenzija. Njih dvojica mogli su se sastati isključivo da ih raspiruju, da potpale ako je negdje “pošlo po zlu”, ukoliko je negdje kakvom nesmotrenom intervencijom prestalo gorjeti.

Reagiranja na susret u Banjoj Luci mahom su stigla iz svih stranačkih tabora i uglavnom u maniru negativnih kvalifikacija. No, zabrinjava da taj nivo kritičkih opservacija ne nadilazi bespoštednu retoriku. Rijetko ko na političkoj pozornici odaje raspoloženje da nadiđe taj nivo političke komunikacije i uhvati se u stvarni koštac s problemima na praktičnoj ravni, što je suštinski znak da je počela predizborna kampanja. Takav je odnos, nažalost, znak da je većina aktera političke utakmice zainteresirana i koncentrirana na sprečavanje svih mogućih pozitivnih inicijativa, kako bi se osujetila i sama pomisao na kakav napredak do jeseni iduće godine. Svaki pomak zato do izbora na svaki način valja onemogućavati.

U cijelom poratnom razdoblju ni jedna politička kampanja nije počela ovako rano i, što je posebno zanimljivo, bez naročitih pogotovo medijskih ukazivanja da je uopće i počela, iako samo slijepcima nije jasno da jeste. Predizborna kampanja u BiH za izbore planirane za narednu, odnosno 2018. godinu ozvaničena je s krizom vlasti uzrokovanom u početku nesuglasicama, kasnije otvorenim konfrontacijama između koalicionih partnera SDA i SBB. U normalnim prilikama takav stepen neslaganja zasigurno bi vodio raskidu, ali ovog puta veliki meštri koji stoje iza svih kriza u zemlji uredili su brak koji ne samo da SDA može koštati političkog primata nego samu državu odvesti u najbeznadežnije stanje.

Najbolji dokaz da je cjelokupna politička strategija većine političkih aktera zainteresirana za održanje postojećeg stanja jeste eskiviranje uvođenja akciza na naftu i naftne derivate. Svako manje-više zna da bez takvog osiguravanja finansijskih sredstava nema poduzimanja značajnijih projekata, odnosno javnih radova, ali su se političke stranke, računajući na “kratko pamćenje”, odlučile uvjeravati javnost da u takvom prijedlogu prepoznaju samo novi namet na vilajet. Stručnjaci se boje da će im se prišiti status simpatizera aktuelne vlasti, posebno SDA, ako zagovaraju taj scenarij.

S druge strane, zar javni radovi oduvijek nisu bili poduzimani na takav način? Ranije, u bivšoj zajedničkoj državi, to se samo drugačije imenovalo. Zar sve što je napravljeno nije bilo na bazi “samodoprinosa”, kako se kvalificirao model osiguravanja finansijskih sredstava za različite javne projekte?! Ništa značajno u bivšoj državi nije podignuto bez institucije samodoprinosa. Svako ko je živio u tom vremenu i kome se odbijalo od plaće za ovaj ili onaj projekt to dobro zna. Ta, nisu pare padale s nebesa. Šta je alternativa, treba se otvoreno zapitati. Bolje rečeno, to pitanje treba postaviti onima koji zastrašuju građanstvo. Zaduživanje, šta bi drugo moglo biti. I koja je razlika između navedenih solucija? Odgovor: razlika ne postoji. Postoji samo u pogledu vraćanja. Kratko – jasno, akcize bi bile po našim džepovima, a dug bi vraćali potomci.

Šta slijedi? Aktuelne vlasti, uz sporadične iznimke uzrokovane taktiziranjem radi predstojećih izbora, nastojat će ih uvesti i pokrenuti postojeće privredno mrtvilo, oni drugi bit će protiv, na različite se načine udvarajući glasačkim masama. Oni strahuju od mogućeg investicijskog zamaha, novih zapošljavanja, zbog čega će učiniti sve da se do izbora šta ne dogodi. A onda, ako im pođe za rukom da osvoje vlast, pomjere aktuelne, prvo će uvesti akcize. Šta bi drugo uostalom?!

Sljedeći članak

TOČAK HISTORIJE

PROČITAJTE I...

Samoća je neka vrsta smrti. Odeš u džamiju, u šetnju, vidiš se s prijateljima, ali kad se kahve popiju i priče ispričaju, tromo, bezvoljno, jer znaš šta te čeka, vraćaš se u nešto iz čega si tek nakratko i prividno pobjegao

“Uskoro će krenuti”, dobaci vojnik koji je bio do nas, “uvijek kreću nakon što prestane artiljerijska priprema.” Palo je još nekoliko granata, a onda je sve utihnulo. Čulo se samo pojedinačno puškaranje koje je dopiralo s naše lijeve strane; stari recept koji su oni koristili za odvlačenje pažnje, mada mi nismo bili tako naivni da u to povjerujemo

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!