fbpx

Oko milion palestinskih izbjeglica u Gazi suočava se s nestašicom hrane

Povodom Svjetskog dana izbjeglica, Jamal al-Khoudary, čelnik Odbora za okončanje opsade Gaze, istakao je da posebno zabrinjava značajno manja finansijska podrška donatora

Oko milion palestinskih izbjeglica u Gazi suočava se sa nestašicom hrane zbog izraelske blokade i pada finansijskih sredstava UN-ove agencije za palestinske izbjeglice, prenosi Anadolu Agency (AA).

Povodom Svjetskog dana izbjeglica, Jamal al-Khoudary, čelnik Odbora za okončanje opsade Gaze, istakao je da posebno zabrinjava značajno manja finansijska podrška donatora.

“To je ostavilo ozbiljne posljedice na palestinske izbjeglice u Gazi, na Zapadnoj obali, u Jerusalemu i drugim arapskim zemljama”, naveo je al-Khoudary u saopćenju.

Naglasio je da je odluka američke administracije da obustavi slanje sredstava, koja se procjenjuju na oko 360 miliona dolara godišnje, Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) prije dvije godine ozbiljno utjecali na rad ove agencije.

Također, kazao je da je blokada Gaze od 2006. godine rezultirala naglim porastom siromaštva i nezaposlenosti u opkoljenom području.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!